Επεισοδιακή η συνεδρίαση της Π.Γ. την Πέμπτη 22 Αυγούστου | In Time News / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

Και νέα ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησαν από την Πολιτική Γραμματεία οι «87» με αιχμές κατά Κασσελάκη

Σε κλίμα περιδίνησης η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς, στιγμές μετά το θέμα ηγεσίας που έθεσε ο Παύλος Πολάκης, οι «οκτώ» της «ομάδας Τσίπρα» αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου, εκφράζοντας την πλήρη διαφωνία τους με τις πολιτικές επιλογές του προέδρου
Protagon Team

Τα οκτώ στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ (Ολγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Ζωή Καρκούλια και η Ελένη Συμεωνίδου) που πρόσκεινται στην κίνηση των «87», δηλαδή στο «στρατόπεδο» του Αλέξη Τσίπρα, αποχώρησαν από τη θυελλώδη συνεδρίαση της Πέμπτης –στην οποία ο Παύλος Πολάκης έθεσε θέμα ηγεσίας!– πριν από τη λήξη της και ασκώντας σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη.

Μέσω ενός κειμένου-καταπέλτη, οι «οκτώ» εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους, τόσο με την εισήγηση του Κασσελάκη για τα κομματικά ΜΜΕ όσο και για άλλες πολιτικές επιλογές, όπως η προσπάθεια του ίδιου να μπει στη Βουλή, μετά την παραίτηση του Οθωνα Ηλιόπουλου.

«Ενώ οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχουν πληρωθεί ούτε τους μισθούς ούτε τα επιδόματα τους, η ηγεσία του κόμματος ζητά, χωρίς να έχει καταθέσει μια πρόταση, λευκή επιταγή» τόνισαν χαρακτηριστικά τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, μη διστάζοντας να καταγγείλουν ακόμη και «δηλώσεις που δείχνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο απεργοσπαστικού μηχανισμού» εν μέσω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων σε «Αυγή» και «Κόκκινο».

Μόνο απαρατήρητη δεν περνάει και η κριτική τους στην άρνηση της ηγεσίας «να δοθούν οικονομικά στοιχεία στην Πολιτική Γραμματεία», κάτι που «σημαίνει πολλά για τους κανόνες που επιβάλλονται στον Νέο ΣΥΡΙΖΑ, που μόνο την Αριστερά δεν εκφράζουν», όπως σημείωσαν.

Στηλίτευσαν, τέλος, το γεγονός ότι τέθηκε στο κομματικό όργανο «θέμα παραίτησης των εκλεγμένων και των συμμετεχόντων στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας», στο πλαίσιο των προσπαθειών του προέδρου να εξασφαλίσει βουλευτική έδρα:

«Η παραίτηση του συντρόφου και διακεκριμένου επιστήμονα Οθωνα Ηλιόπουλου έγινε για λόγους αλλότριους, από τη μη θεσμική αναφορά του ότι παραιτείται για να παραδώσει σε πρόσωπο της επιλογής του, ακόμη και αν αυτό είναι το πρόσωπο του προέδρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα θεσμικό κόμμα και δεν μπορεί να λειτουργεί έξω από όσα ορίζει το Σύνταγμα, ο κανονισμός της Βουλής και το καταστατικό μας, αφήνοντας μέλη του ψηφοδελτίου επικρατείας να λοιδορούνται και να στοχοποιούνται».

Οι «οκτώ» αποχώρησαν υπογραμμίζοντας πως αρνούνται να νομιμοποιήσουν «τακτικές και αποφάσεις» όπως οι παραπάνω.

Αναλυτικά το κείμενο των «οκτώ»:

«Δεν νομιμοποιούμε διαδικασίες, συμπεριφορές και αποφάσεις, που ευτελίζουν και εμάς ως πρόσωπα και το Κόμμα μας.

Στο μοναδικό θέμα της ημερήσιας συζήτησης που αφορούσε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν δόθηκε καμία πρόταση του Προέδρου και καμία πρόταση βιωσιμότητας, ενώ συνεχίζεται ακόμη και από τα μέλη της Π.Γ. η απόκρυψη στοιχείων γύρω από τα οικονομικά του κόμματος, παρά την αύξηση των εξόδων τον τελευταίο χρόνο. Παρά την προσωπική δέσμευση του Προέδρου να δοθούν στοιχεία για αριθμό εργαζομένων, αμοιβές και χρόνο πρόσληψης στο κόμμα, στα ΜΜΕ και στο ίδρυμα Πουλαντζάς, όχι μόνο δεν δόθηκε τίποτα, αλλά δεν υπήρξε σήμερα καμία ενημέρωση και κανένα στοιχείο, στο υπεύθυνο τυπικά και ουσιαστικά όργανο του κόμματος. Τα στοιχεία αυτά όφειλε η ηγεσία του κόμματος να τα δώσει ακόμη και στα μέλη της Κ.Ε. , σύμφωνα με το καταστατικό. Η άρνηση να δοθούν οικονομικά στοιχεία στην Π.Γ. σημαίνει πολλά για τους κανόνες που επιβάλλονται στο Νέο ΣΥΡΙΖΑ, που μόνο την αριστερά δεν εκφράζουν.

Και ενώ οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχουν πληρωθεί, ούτε τους μισθούς ούτε τα επιδόματα τους, η ηγεσία του κόμματος ζητά, χωρίς να έχει καταθέσει μια πρόταση, λευκή επιταγή.

Δηλώσεις που δείχνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο απεργοσπαστικού μηχανισμού είναι τουλάχιστον καταδικαστέες και ξένες προς το χώρο μας και η ηγεσία οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση.

Η υλοποίηση αποφάσεων και η μετέπειτα προσπάθεια λήψης λευκής επιταγής από την ηγεσία του κόμματος δρα στην κατεύθυνση απαξίωσης του κόμματος μας αλλά και μείωσης της μεταξύ μας εμπιστοσύνης.

Είναι απαράδεκτο σήμερα στην Π.Γ. εκτός ημερησίας διάταξης, να τίθεται θέμα παραίτησης των εκλεγμένων και των συμμετεχόντων στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, ανατροφοδοτώντας αενάως την εσωστρέφεια και την μη παραγωγή πολιτικής. Ιδιαίτερα όταν υπάρχει λειτουργία φραξιονιστικής λειτουργίας, με πιέσεις σε πλήθος Νομαρχιακών Επιτροπών για πανομοιότυπες αποφάσεις υπέρ της παραίτησης των συμμετεχόντων στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.

Η παραίτηση του συντρόφου και διακεκριμένου επιστήμονα Όθωνα Ηλιόπουλου, έγινε για λόγους αλλότριους, από την μη θεσμική αναφορά του, ότι παραιτείται για να παραδώσει σε πρόσωπο της επιλογής του, ακόμη και αν αυτό είναι το πρόσωπο του Προέδρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα θεσμικό κόμμα και δεν μπορεί να λειτουργεί έξω από όσα ορίζει το Σύνταγμα, ο κανονισμός της Βουλής και το καταστατικό μας, αφήνοντας μέλη του ψηφοδελτίου επικρατείας, να λοιδορούνται και να στοχοποιούνται. Η ηγεσία του κόμματος έχει υποχρέωση να διαφυλάττει την ενότητα και να μην αφήνει πρωτοβουλίες να δρουν διαιρετικά σε όλα τα κομματικά επίπεδα.

Η συνέχιση της εσωστρέφειας και της δολοφονίας χαρακτήρων για όποιον λόγο, τον μόνο που υπηρετούν είναι την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την συντήρηση.

Αυτή την τακτική και αυτές τις αποφάσεις δεν μπορούμε να τις νομιμοποιήσουμε χωρίς εισήγηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, χωρίς σεβασμό στο καταστατικό και τις πάγιες αρχές και αξίες παράταξης μας».

Το θέμα ηγεσίας από Πολάκη και η απάντηση Κασσελάκη

Η δραματική εξέλιξη ήρθε λίγη μόνο ώρα αφότου έγινε γνωστό πως ο Παύλος Πολάκης έθεσε θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Στέφανο Κασσελάκη να μη σηκώνει το γάντι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανεξάρτητος βουλευτής –που παραμένει ωστόσο μέλος του κόμματος– τόνισε πως «η σημερινή ηγεσία δεν μπορεί» να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της περιόδου. Ο ίδιος δήλωσε «παρών», λέγοντας πως «θα φανεί χρήσιμος».

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρέπεμψε, με τη σειρά του, τους αμφισβητίες στις καταστατικές διαδικασίες του κόμματος. «Δεν σηκώνω το γάντι, όποιος θέλει να κάνει μομφή στην Κεντρική Επιτροπή» φέρεται να είπε.

Παρατηρητές των εξελίξεων στην Κουμουνδούρου σχολίαζαν ότι η κίνηση Πολάκη επιβεβαιώνει όσους εκτιμούσαν πως οι σχέσεις ανάμεσα στον πρόεδρο και τον βουλευτή έφτασαν στο χαμηλότερο σημείο μετά τη διαγραφή του δεύτερου από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (αναλυτικά εδώ).

Εκείνο που είναι βέβαιο είναι πως το κόμμα μπαίνει σε νέες περιπέτειες, ενόψει και του συνεδρίου τον Οκτώβριο, αποτυγχάνοντας να εξέλθει από έναν παρατεταμένο κύκλο εσωστρέφειας.