Καρέ από το αμέσως προηγούμενο βίντεο (5/5) του Πριγκόζιν με αποδέκτη τη Μόσχα, την οποία επέκρινε ανοιχτά με φόντο τα πτώματα των μαχητών της Βάγκνερ, πιθανότατα κοντά στο Μπαχμούτ | Press service of «Concord»/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Νέα πυρά Πριγκόζιν κατά Μόσχας: Ο ρωσικός στρατός εγκατέλειψε θέσεις στο Μπαχμούτ

«Υπήρξε απλούστατα μια φυγή των μονάδων του υπουργείου Αμυνας» τόνισε σε νεότερη παρέμβασή του ο επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, η οποία έχει χάσει πολλούς μαχητές, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, στις μάχες για την ουκρανική πόλη, ενώ άφησε εκ νέου αιχμές κατά της ρωσικής ηγεσίας. Παράλληλα, απηύθυνε πρόσκληση στον ρώσο ΥΕΘΑ Σεργκέι Σοϊγκού, προκειμένου να διαπιστώσει δια ζώσης τη «δύσκολη επιχειρησιακή κατάσταση»
Protagon Team

Νέα πυρά κατά της Μόσχας εκτόξευσε την Παρασκευή ο ιδρυτής και επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, καλώντας παράλληλα τον υπουργό Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, να επισκεφθεί το Μπαχμούτ, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί βαριά πλήγματα.

Στη σχετική επιστολή του, που ανάρτησε η υπηρεσία Τύπου της Βάγκνερ στο κανάλι της στο Telegram, ο πρώην «μάγειρας του Πούτιν» έγραψε ότι «αυτή τη στιγμή» τμήματα της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας ελέγχουν περισσότερο από το 95% της ουκρανικής πόλης και ότι συνεχίζουν την επίθεση «για την πλήρη απελευθέρωσή της».

Ωστόσο, «δίπλα στα τμήματα της Βάγκνερ, όπου βρίσκονται τμήματα του ρωσικού στρατού, o εχθρός (σ.σ.: οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις) προέβη σε μια σειρά επιτυχημένων αντεπιθέσεων».

«Λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη επιχειρησιακή κατάσταση, καθώς και την πολυετή σας πείρα στη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων, σας παρακαλώ να έρθετε στην περιοχή της πόλης Μπαχμούτ και να εκτιμήσετε μόνος σας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί» σημείωσε ο Πριγκόζιν στην επιστολή προς τον Σοϊγκού, μη παραλείποντας να επισημάνει ότι υπολογίζει στην ανταπόκρισή του.

Είχε προηγηθεί ένα βίντεο του ίδιου στο Telegram, με τον Πριγκόζιν να κατηγορεί ευθέως, αυτή τη φορά, τον τακτικό ρωσικό στρατό ότι εγκατέλειψε τις θέσεις του κοντά στο Μπαχμούτ. «Υπήρξε, απλούστατα, φυγή των μονάδων του υπουργείου Αμυνας (της Ρωσίας)» ανέφερε.

Δυτικά και ουκρανικά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει τις προηγούμενες ώρες ότι οι δυνάμεις του Κιέβου ανέκτησαν τον έλεγχο τμήματος της Μπαχμούτ, καθώς και θέσεις σε υψώματα που βλέπουν στην πόλη.

Σύμφωνα με τον Πριγκόζιν, οι ουκρανοί στρατιώτες ανακατέλαβαν τον οδικό άξονα που οδηγεί στο Τσάσιβ Γιαρ, δυτικότερα, ο οποίος ήταν αποκλεισμένος από ρώσους στρατιώτες εδώ και πολλές εβδομάδες.

Οι ισχυρισμοί του επικεφαλής της Βάγκνερ δεν είναι δυνατόν να επαληθευθούν από ανεξάρτητες πηγές, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Νωρίτερα το πρωί, ωστόσο, το Κίεβο είχε ανακοινώσει ότι ανακατέλαβε μια έκταση περίπου 2 χιλιομέτρων γύρω από το Μπαχμούτ.

Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας διαβεβαίωνε ότι οι δυνάμεις του απέκρουσαν 26 ουκρανικές επιθέσεις σε ένα μέτωπο μήκους 95 χιλιομέτρων στον τομέα του Σολεντάρ, βορείως του Μπαχμούτ. Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για «αναδίπλωση» μονάδων στα βόρεια της Μπαχμούτ, μια δήλωση που ερμηνεύεται από τους παρατηρητές ως ομολογία υποχώρησης.

«Οι προσπάθειες του υπουργείου Αμυνας, όσον αφορά την ενημέρωση, να γλυκάνει την κατάσταση οδηγούν και θα οδηγήσουν σε τραγωδία για τη Ρωσία. Πρέπει αμέσως να σταματήσουν τα ψέματα», σχολίασε σχετικά ο Πριγκόζιν, προειδοποιώντας ότι με την προώθηση του ουκρανικού στρατού στην περιοχή οι άνδρες της Βάγκνερ μπορεί να βρεθούν περικυκλωμένοι στο Μπαχμούτ.

Διαμαρτυρήθηκε επίσης για άλλη μια φορά ότι δεν λαμβάνει αρκετά πυρομαχικά για τους άνδρες του, την ώρα που εντός της πόλης παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο μόνο καμιά εικοσαριά κτίρια.

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Μαΐου ο Πριγκόζιν είχε απευθυνθεί εκ νέου στη Μόσχα μέσω ενός βίντεο από το οποίο δεν έλειπαν ακόμη και οι βρισιές. «Σοϊγκού, Γερασίμοφ! Πού είναι τα γαμ…να πυρομαχικά;» ακουγόταν να ουρλιάζει (περισσότερα εδώ). Δύο ημέρες μετά, ο ίδιος απέσυρε την απειλή του να εγκαταλείψει την Μπαχμούτ, λέγοντας πως έλαβε «υποσχέσεις» για ικανοποίηση των αιτημάτών του (περισσότερα εδώ), ωστόσο, όπως κατέδειξαν τα γεγονότα των επόμενων ημερών, το αφεντικό της Βάγκνερ δεν κατάφερε να κρατήσει τους τόνους χαμηλά.