Ο Γουάνγκ Γι αγορεύει στο Μόναχο – οι επαφές του στη Ρωσία έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον | REUTERS/Wolfgang Rattay
Επικαιρότητα

Νέα όξυνση στις σινοαμερικανικές σχέσεις εξαιτίας της Μόσχας

«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αμφισβητήσουν τη σχέση μας με τη Ρωσία» ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, ενώ ο κορυφαίος διπλωμάτης της Γουάνγκ Γι σπεύδει για επαφές στο Κρεμλίνο. Δεν θα ανακοινωθεί τίποτε για το περιεχόμενο αυτών των  συνομιλιών
Protagon Team

Οι συνομιλίες το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο Μόναχο μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν και του κορυφαίου διπλωμάτη της Κίνας Γουάνγκ Γι κατάφεραν να επιδεινώσουν το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατεί στις μεταξύ τους σχέσεις. Δεν ήταν, δε, και κανένα κατόρθωμα, ύστερα από την ένταση που προκάλεσαν τα κατασκοπευτικά κινεζικά μπαλόνια. Ωστόσο, στο παιχνίδι μπήκε και το Ουκρανικό.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι έχει πληροφορίες σχετικά με τις προετοιμασίες των Κινέζων να προμηθεύσουν τους Ρώσους με «θανατηφόρα όπλα» και ότι η υποστήριξή της Κίνας δεν αρκείται στην παράκαμψη των κυρώσεων. Μετά τη σύγκρουση που έγινε στο Μόναχο, ο Γι κατευθύνεται στη Μόσχα. Είναι σημαντική επιλογή, σχολίασε η Corriere della Sera. Οι επαφές θα είναι σημαντικές, όμως δεν θα ανακοινωθεί τίποτε ουσιαστικό.

Ταυτόχρονα, στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ήταν ιδιαιτέρως οξύς: «Οι ΗΠΑ δεν σταματούν να προμηθεύουν όπλα στο πεδίο της μάχης – όχι η Κίνα. Οι ΗΠΑ δεν έχουν τα προσόντα να δίνουν εντολές και δεν θα δεχθούμε ποτέ να υπαγορεύουν πώς πρέπει να είναι οι σχέσεις Κίνας-Ρωσίας. Η συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας βασίζεται στην κυρίαρχη επιλογή των δύο χωρών».

Το πραγματικό περιεχόμενο των συνομιλιών του Γουάνγκ στη Μόσχα πιθανώς θα παραμείνει εμπιστευτικό και θα αποκαλυφθούν μόνο οι συνήθεις επίσημες θέσεις περί συνεχώς βελτιουμένης στρατηγικής συνεργασίας. Πρέπει να περιμένουμε τη «σημαντική ομιλία του Σι Τζινπίνγκ» για να μάθουμε περισσότερα. Θα γίνει στις 24 Φεβρουαρίου, δηλαδή στην πρώτη επέτειο της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Η κινεζική πολιτική εξακολουθεί να κινείται στα όρια της ασάφειας. Στο Μόναχο ο Γι μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα και του είπε ότι η Κίνα ήταν πάντα υπέρ του διαλόγου: «Δεν θέλουμε να παραταθεί και να επεκταθεί η κρίση στην Ουκρανία, είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τη διεθνή κοινότητα για να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, επιμένουμε στον αγώνα για την ειρήνη», κ.λπ.