Ενα ακόμα σκάφος με μετανάστες προσεγγίζει το νησί Λαμπεντούζα | REUTERS/Yara Nardi
Επικαιρότητα

Η Φον ντερ Λάιεν στη Λαμπεντούζα μετά από έκκληση της Μελόνι

Η ιταλίδα πρωθυπουργός κάνει λόγο για «αφόρητη πίεση» από το μεταναστευτικό και πρόκειται να αυξήσει το χρονικό όριο προσωρινής κράτησης στα κέντρα επαναπατρισμού. Σοκάρει η ιστορία του νεογνού που γεννήθηκε και πέθανε σε βάρκα που κατευθυνόταν προς το νησί
Protagon Team

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι μίλησε για τις αφίξεις χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που καταγράφονται στη νότια Ιταλία, υπογραμμίζοντας ότι «η πίεση του μεταναστευτικού είναι αφόρητη».

«Πρόκειται για συνέπειες μιας δυσκολότατης διεθνούς κατάστασης, στην οποία συναντάμε προϋπάρχοντα προβλήματα των αφρικανικών χωρών και μια αυξανόμενη αστάθεια, ιδίως στην περιοχή του Σαχέλ», πρόσθεσε η Μελόνι.

Τόνισε, δε, ότι φαινόμενα όπως ο τζιχαντισμός, ο πόλεμος του σιταριού, πραξικοπήματα και φυσικές καταστροφές, μπορεί να ωθήσουν δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στο να θελήσουν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη, αλλά είναι σαφές ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υποδεχθεί αυτό τον τεράστιο αριθμό.

Η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία ανήλθε στην εξουσία υποσχόμενη στην προεκλογική της εκστρατεία να «σταματήσει» τα πλοία των μεταναστών, δήλωσε ότι «οι αφίξεις μεταναστών μπορούν να σταματήσουν ενεργοποιώντας και μια ευρωπαϊκή αποστολή ―ναυτική αν χρειασθεί― σε συμφωνία με τις χώρες της βόρειας Αφρικής, για να σταματήσουν οι αναχωρήσεις των πλεούμενων». Εξέφρασε την άποψη, δε, ότι «η Ευρώπη πρέπει να δέχεται μόνον όποιον έχει πράγματι δικαίωμα να του χορηγηθεί άσυλο, βάσει των διεθνών συμβάσεων» και ζήτησε να γίνουν «σοβαρές επενδύσεις για την ανάπτυξη στην Αφρική».

Η ιταλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, ότι κάλεσε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να επισκεφθεί μαζί της την Λαμπεντούζα «για να κατανοήσει καλύτερα την σοβαρότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζει η Ιταλία και να επιταχύνει την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τυνησία, και σε ό,τι αφορά την οικονομική στήριξη της χώρας». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να ενταχθεί, το μεταναστευτικό, στην ημερήσια διάταξη της επόμενης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Μετά την ανάρτηση του βίντεο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μεταβεί όντως αυτό το σαββατοκύριακο στο νησί μαζί με την ιταλίδα πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της φον ντερ Λάιεν στο Γερμανικό Πρακτορείο, η πρόεδρος της Κομισιόν θα μεταβεί το Σάββατο στην Ιταλία, όπου θα συναντηθεί πρώτα με τη Μελόνι στη Ρώμη και στη συνέχεια θα επισκεφθούν μαζί τη Λαμπεντούζα.

Νεογέννητο εντοπίστηκε νεκρό σε βάρκα με μετανάστες στα ανοικτά της Λαμπεντούζα

Η ιταλική ακτοφυλακή βρήκε ένα νεκρό νεογέννητο σε βάρκα που μετέφερε μετανάστες στο ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης, όπως μετέδωσε το Σάββατο το πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Το μωρό γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του διάπλου και πέθανε λίγο μετά τη γέννησή του, μετέδωσε το ANSA, προσθέτοντας ότι στο σκάφος, που ξεκίνησε από την Τυνησία, επέβαιναν περίπου 40 μετανάστες.

Το άτυχο μωρό ενταφιάσθηκε στο νεκροταφείο του νησιού, με άσπρο φέρετρο, ενώ η νεαρή μητέρα του μεταφέρθηκε στο ιατρείο της Λαμπεντούζα για να εξακριβωθεί η κατάσταση της υγείας της.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ένα αγοράκι πέντε μηνών πνίγηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης στα ανοικτά της Λαμπεντούζα.

Από τα περασμένα μεσάνυχτα έφτασαν στο μικρό αυτό νησί, νότια της Σικελίας, 121 μετανάστες και πρόσφυγες.

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, διάρκειας έξι λεπτών, η Μελόνι, αναφέρθηκε και σε «έκτακτα μέτρα που η ιταλική κυβέρνηση εννοεί να υιοθετήσει άμεσα, για να μειώσει τον αριθμό των αφίξεων που καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες». Ειδικότερα, είπε ότι στο υπουργικό συμβούλιο της ερχόμενης Δευτέρας «πρόκειται να αποφασιστεί η αύξηση του ορίου προσωρινής κράτησης στα κέντρα επαναπατρισμού, όσων μεταναστών εισέρχονται παράνομα στην Ιταλία». Το χρονικό αυτό όριο, θα φτάσει τους δεκαοκτώ μήνες, ενώ για τους αιτούντες άσυλο θα παραμείνει στους δώδεκα μήνες.

«Ενισχύουμε και τα κέντρα για τους επαναπατρισμούς, ώστε όποιος εισέρχεται παράνομα στην Ιταλία, να μπορεί να κρατείται, όντως, στις δομές αυτές μέχρι να εξετασθεί το αίτημα ασύλου ή μέχρι την απέλασή του, σε περίπτωση που είναι παράτυπος μετανάστης», δήλωσε η επικεφαλής της ιταλικής κυβερνητικής συμμαχίας. Υπογράμμισε, δε, ότι νέες δομές αυτού του είδους, θα δημιουργηθούν από το ιταλικό υπουργείο άμυνας.

«Επιθυμώ να στείλω ένα σαφές μήνυμα, σε όποιον θέλει να μπει παράνομα στην Ιταλία: δεν συμφέρει να εμπιστευθείτε τους διακινητές ανθρώπων. Διότι σας ζητούν πολλά χρήματα, σας επιβιβάζουν σε βάρκες που δεν είναι εξοπλισμένες για αυτά τα ταξίδια και, όπως και να έχει, αν εισέλθετε παράνομα στην Ιταλία, θα υπάρξει προσωρινή κράτηση και επαναπατρισμός», ολοκλήρωσε η Τζόρτζια Μελόνι.