314
Ολο και μικρότερη η αξία του τουρκικού νομίσματος | REUTERS/Cagla Gurdogan/File Photo

Νέα μείωση των επιτοκίων στην Τουρκία, νέα υποχώρηση της λίρας

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2021, 15:08
Ολο και μικρότερη η αξία του τουρκικού νομίσματος
|REUTERS/Cagla Gurdogan/File Photo

Νέα μείωση των επιτοκίων στην Τουρκία, νέα υποχώρηση της λίρας

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2021, 15:08

Πιστή στην πολιτική του προέδρου Ερντογάν για μείωση των επιτοκίων, παρά το ότι δεν αποδίδει, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε την Πέμπτη εκ νέου το βασικό επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης στο 15%.

Η Τράπεζα άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν και νέες μειώσεις στο μέλλον.

Μετά τις ανακοινώσεις η λίρα διαμορφωνόταν γύρω στις 10,85 έναντι του δολαρίου, ενώ είχε αγγίξει και τα 10,98 νωρίτερα το πρωί, σχεδόν 9% χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής. Από τις αρχές του έτους έχει χάσει 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου, ενώ μόνο μέσα στο αυτό το τρίμηνο η πτώση φτάνει το 15% – και είμαστε ακόμη στα μισά του τριμήνου.

Η μείωση ήταν αναμενόμενη από την αγορά, όπως σημειώνει το Bloomberg, και έρχεται έπειτα από δύο διαδοχικές και μάλλον αναπάντεχες μειώσεις κατά συνολικά 300 μονάδες.

Η επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι οι προσωρινοί παράγοντες που ωθούν ανοδικά τον πληθωρισμό – και από την πλευρά της προσφοράς – θα διατηρηθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2022. «Η Επιτροπή θα εξετάσει να ολοκληρώσει τη χρήση του περιορισμένου περιθωρίου που υπάρχει λόγω των παραγόντων αυτών τον Δεκέμβριο», όταν θα έχει την τελευταία συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής της, πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν είναι κηρυγμένος εχθρός των επιτοκίων, όχι από οικονομική άποψη, αλλά περισσότερο από θρησκευτική, καθώς είναι αντίθετα με τις διδασκαλίες του Ισλάμ που απαγορεύουν την τοκογλυφία. Η επιστημονικά ανορθόδοξη απόψή του είναι ότι το υψηλό κόστος δανεισμού προκαλεί αύξηση του πληθωρισμού· στην πράξη συμβαίνει το αντίθετο.

Ο ίδιος δηλώνει ότι η Κεντρική Τράπεζα αποφασίζει ανεξάρτητα. Ωστόσο δεν δίστασε να καρατομήσει τρεις διοικητές τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ απομάκρυνε και μέλη επιτροπών που δεν συμφωνούσαν με τη γραμμή του.

Επισήμως, ο πληθωρισμός ήταν στο 19,9% τον Οκτώβριο, παραμένοντας σταθερά από το 2019 σε διψήφια ποσοστά. Ο στόχος της Τράπεζας είναι η διατήρηση στο επίπεδο του 5%.

Οι επιδόσεις του τουρκικού νομίσματος είναι οι χειρότερες από όλα τα μεγάλα νομίσματα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...