Νέες εκπλήξεις επιφύλασσε ο Εμανουέλ Μακρόν στους διορισμούς υπουργών στη νέα κυβέρνηση, μετά από αυτόν του 34χρονου Γκαμπριέλ Ατάλ στη θέση του πρωθυπουργού.
Δύο από τα πρόσωπα που επέλεξε ο γάλλος πρόεδρος για σημαντικές υπουργικές θέσεις αιφνιδίασαν συνεργάτες και αντιπάλους του και προκάλεσαν αντιδράσεις.
Πρόκειται για τον 38χρονο Στεφάν Σεζουρνέ, ευρωβουλευτή και γενικό γραμματέα του κόμματος Αναγέννηση του γάλλου πρόεδρου, ο οποίος κατέχει πλέον τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας.
Δεν είναι τόσο το νεαρό της ηλικίας του ή η κυβερνητική του απειρία, που σχολιάστηκαν, αλλά το γεγονός ότι είναι ο πρώην σύζυγος του νέου πρωθυπουργού της χώρας.
Παρότι δεν το έχουν δηλώσει δημόσια, το ζευγάρι που φέρεται να σύναψε σύμφωνο συμβίωσης το 2019, έχει χωρίσει, ενδεχομένως από το 2022, όταν εθεάθησαν χωρίς τις βέρες τους, ανέφεραν οι Times.
Ενας από τους συνεργάτες του Ατάλ δήλωσε ότι έχουν χωρίσει εδώ και δύο χρόνια.
Ο Σεζουρνέ μπορεί να θεωρείται από τα ανερχόμενα στελέχη του κόμματος του Μακρόν και να υπήρξε σύμβουλός του, αλλά δεν κατείχε κανένα κυβερνητικό πόστο μέχρι σήμερα. Πήρε τη θέση της 67χρονης Κατρίν Κολονά, διπλωμάτης καρριέρας, αλλά σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, δεν κατάφερε να αφήσει τη σφραγίδα της στην εξωτερική πολιτική της Γαλλίας στους 18 μήνες στο υπουργείο.
Ο Ατάλ μιλά δημόσια και ανοιχτά για την ομοφυλοφιλία του, αλλά ο νέος ΥΠΕΞ προτιμά να μην ανοίγεται για αυτό το θέμα. Είχε πάντως δηλώσει το σύμφωνο συμβίωσης με τον Ατάλ στην εθνική επιτροπή για διαφάνεια στην δημόσια ζωή, το 2019.
Οι δυο τους πάντως φαίνεται πως διατηρούν καλή σχέση, καθώς όταν ο Ατάλ ανέλαβε πρωθυπουργός, ο Σεζουρνέ έγραψε πολύ θετικά σχόλια στο Twitter: «Χρειαζόμαστε το ταλέντο του για να προωθήσουμε τις πολιτικές μας δεσμεύσεις», τόνισε.
Η δεύτερη έκπληξη του Μακρόν ήταν ο διορισμός της 58χρονης Ράσιντα Ντατί στο ιδιαίτερα σημαντικό για τους Γάλλους, υπουργείο Πολιτισμού.
Η Ντατί θεωρείται από τις λαμπερές σταρ της γαλλικής πολιτικής σκηνής και της συντηρητικής παράταξης και ήταν υπουργός Δικαιοσύνης επί Νικολά Σαρκοζί, πριν από 15 χρόνια. Ηταν για πολλά χρόνια, ευρωβουλευτής, μέχρι το 2019.
Παίρνει τη θέση της Ρίμα Αμπνούλ Μαλάκ, η οποία είχε προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του Μακρόν όταν επιτέθηκε στον Ζεράρ Ντεπαρντιέ μετά τις κατηγορίες εναντίον του για σεξουαλικές επιθέσεις από 13 γυναίκες, τον οποίο υπερασπίστηκε ο γάλλος πρόεδρος.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Ντάτι, κόρη μεταναστών από το Μαρόκο και την Αλγερία, είναι η τέταρτη δημοφιλέστερη πολιτικός στη Γαλλία, δύο θέσεις πίσω από τον πρωθυπουργό.
Είναι επίσης δήμαρχος του 7ου διαμερίσματος του Παρισιού στην Αριστερή Οχθη του Σηκουάνα, μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Παρισιού και ηγετικό στέλεχος του κεντροδεξιού κόμματος Ρεπουμπλικανοί. Ο διορισμός της, σημειώνουν οι Times, θεωρείται «κλείσιμο ματιού» του Μακρόν, στον Σαρκοζί, τον πολιτικό του μέντορα.
Δεν λείπει και εδώ η οσμή σκανδάλου πάντως, καθώς η Ντάτι βρίσκεται στο επίκεντρο ποινικής έρευνας από τις γαλλικές αρχές για διαφθορά, σχετικά με 900.000 ευρώ που έλαβε από την αυτοκινητοβιομηχανία της Renault όταν ήταν ευρωβουλευτής. Η Αριστερά επιτέθηκε στον Μακρόν για τον διορισμό της.
Ο γάλλος πρόεδρος κράτησε στη θέση τους τα τρία μεγάλα ονόματα της προηγούμενης κυβέρνησης και συνεργάτες του: Μπρουνό Λεμέρ στο υπουργείο Οικονομικών, Σεμπαστιάν Λεκορνί στο Αμυνας και Ερίκ Ντιπόντ-Μορετί στο Δικαιοσύνης.