Μαχητής της Χεζμπολάχ στη Δυτική Συρία. Μονάδες της φιλοϊρανικής ένοπλης οργάνωσης και θέσεις του συριακού στρατού βρέθηκαν στο στόχαστρο των ισραηλινών μαχητικών | REUTERS/Omar Sanadiki/File Photo
Επικαιρότητα

Νέα ισραηλινή επίδειξη πυγμής στη συριακή έρημο

Αεροπορικές επιθέσεις έγιναν την περασμένη Τετάρτη στα σύνορα Συρίας - Ιράκ εναντίον στόχων του Ασαντ αλλά και φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών. Είχαν την έγκριση του Τραμπ, μόλις μία εβδομάδα πριν από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν ως νέου προέδρου των ΗΠΑ
Protagon Team

Επιθετική κίνηση των Ισραηλινών στη Συρία, μόλις μία εβδομάδα προτού ορκιστεί ο Τζο Μπάιντεν νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν είναι γεγονός που μπορεί να καταγραφεί μόνο σαν απλή στρατιωτική επιχείρηση.

Κατά πάσα πιθανότητα τα στοχευμένα πλήγματα που επέφεραν τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη σε θέσεις τόσο του συριακού στρατού όσο και των φιλοϊρανικών οργανώσεων βασίστηκαν σε πληροφορίες που ήρθαν από τις ΗΠΑ, δηλαδή από την πνέουσα τα λοίσθια  διοίκηση Τραμπ. Οι Ισραηλινοί προφανώς είχαν την έγκριση των ΗΠΑ ή και την προτροπή ακόμη.

Οπως έγραψαν και τα αμερικανικά ΜΜΕ, την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών του Τραμπ, ο Μάικ Πομπέο, είχε επαφές στην Ουάσινγκτον με τον Γιόσι Κόεν, επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας του Ισραήλ, της Μοσάντ. Αυτή είναι μία πληροφορία που μάλλον εξηγεί τα πράγματα.

Για τους Ισραηλινούς η χρονική συγκυρία είναι ευνοϊκή για πλήγματα σε ιρανικούς στόχους, καθώς κρίνουν ότι το Ιράν δεν μπορεί να αντιδράσει αφού θέλει να υποδεχθεί την «αλλαγή φρουράς» στον Λευκό Οίκο με μετριοπάθεια και όχι με παρόξυνση των δεδομένων αντιθέσεων. Ετσι εξηγεί τα συμβάντα της περασμένης Τετάρτης στην Ανατολική Συρία και η εφημερίδα Haaretz, γράφοντας επίσης ότι η κατά τα λοιπά «ρουτίνα» των ισραηλινών επιθέσεων «έχει εντατικοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες».

Ενας πρόσθετος λόγος για την αύξηση της επιθετικότητας των Ισραηλινών είναι η εκτίμησή τους ότι οι Ιρανοί δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν την απώλεια του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, που σκοτώθηκε πριν από έναν χρόνο στη Βαγδάτη από αμερικανικό drone. Φρονούν ότι ο διάδοχός του στην ιεραρχία των «Φρουρών της Επανάστασης», ο Ισμαήλ Γκανί, υπολείπεται σε στρατιωτικά προσόντα και επιτελικές δεξιότητες.

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής του ιρανού πολέμαρχου Κασέμ Σουλεϊμανί εκτός από την Τεχεράνη έγιναν και στη Δαμασκό, απ’ όπου και το στιγμιότυπο (EPA/YOUSSEF BADAWI)

Από τους βασικούς πολιτικούς στόχους των Ισραηλινών όταν επιδεικνύουν τη στρατιωτική ισχύ τους στη Συρία είναι ο εξαναγκασμός του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ να αλλάξει ρότα: να σταματήσει πια να προστατεύει το ιρανικό δίκτυο υποδομών και πολεμικού υλικού που έχει αναπτυχθεί επί συριακού εδάφους. Οι αναλυτές επιμένουν, ωστόσο, ότι παρά τις αδυναμίες του και τις απώλειες που έχει υποστεί, το Ιράν διαθέτει σημαντική πολιτική επιρροή στη Μέση Ανατολή, κάτι που δεν ακυρώνεται με ρίψεις βομβών και πυραύλων.

Σε ό,τι αφορά αυτό καθαυτό το επιχειρησιακό σκέλος των επιθέσεων, τα αεροσκάφη του Ισραήλ εξετέλεσαν την αποστολή τους τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης, βάλλοντας κατά θέσεων φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών. Το πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA ανέφερε ως τοποθεσίες των ισραηλινών επιθέσεων περιοχές κοντά στις πόλεις Ντέιρ Ετζουρ, Αλ Μαγιαντίν, Αμπού Χαμάμ και Αλ Μπουκαμάλ, δηλαδή στη συνοριογραμμή Συρίας – Ιράκ.

Επλήγησαν στρατιωτικές θέσεις του συριακού κράτους, όπως αποθήκες όπλων και πυρομαχικών, αλλά και ανάλογες θέσεις των φιλοϊρανικών οργανώσεων. Σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων παρατηρητών, σκοτώθηκαν περί τα 40 άτομα, «σύμμαχοι της συριακής κυβέρνησης». Σύμφωνα με αξιόπιστες εκτιμήσεις, κατά τη διάρκεια του 2020 το Ισραήλ έπληξε συνολικά πενήντα στόχους επί συριακού εδάφους.