| In Time News / ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
Επικαιρότητα

Νέες προσαγωγές Κροατών σε Αθήνα, Κακαβιά και Ευζώνους – Στον εισαγγελέα την Τετάρτη 94 κρατούμενοι

Ξεπέρασαν τους 100 οι προσαχθέντες από την ΕΛ.ΑΣ. μετά την δολοφονική επίθεση στην Νέα Φιλαδέλφεια. Oι ελληνικές Αρχές είχαν ενημερωθεί εγγράφως ότι καταφθάνουν στην Αθήνα επικίνδυνοι οργανωμένοι οπαδοί, ωστόσο η ΕΛ.ΑΣ. απέτυχε «στον τομέα όμως της πρόληψης και της αποτροπής», όπως παραδέχθηκε ο υπ. Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου. Την παραίτηση του ζήτησε η αντιπολίτευση
Protagon Team

Ελεύθεροι, με προφορική εντολή του εισαγγελέα, αφέθηκαν οι τέσσερις Ελληνες εκ των 98 συλληφθέντων συνολικά για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια τη Δευτέρα.

Πρόκειται για τέσσερις τραυματίες, εκ των οποίων οι τρεις έχουν δώσει καταθέσεις στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης της Βίας στους Αθλητικούς χώρους, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ. Ο τέταρτος εξ αυτών ήταν σε θέση να δώσει κατάθεση.

Οι υπόλοιποι 94 κρατούνται και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα την Τετάρτη, ενώ λαμβάνεται γενετικό υλικό για DNA από όλους σε μια προσπάθεια να ταυτοποιηθεί ο δράστης της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, φιλάθλου της ΑΕΚ.

Εν τω μεταξύ η Αστυνομία συνέχιζέ τους εξονυχιστικούς ελέγχους και προσαγωγές Κροατών στην Αθήνα, αλλά και όσων επιχειρούν να φύγουν από την χώρα, από τα συνοριακά περάσματα, όπου δόθηκαν αυστηρές εντολές να εξετάζονται με μεγάλη προσοχή.

Γύρω στις 16.00 το απόγευμα προσήχθη στον συνοριακό σταθμό στην Κακαβιά ένας 20χρονος Κροάτης, ο οποίος επέβαινε σε λεωφορείο για τα Τίρανα και τέθηκε υπό κράτηση προκειμένου να εξακριβωθεί αν εμπλέκεται στα επεισόδια της Δευτέρας.

Επίσης, στους Ευζώνους συνελήφθησαν επτά Κροάτες που έφευγαν από την Ελλάδα. Σε βάρος τους δεν προέκυψαν στοιχεία που να τους εντάσσουν στο κομβόι των τουλάχιστον 120 χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που έφτασε στην Αθήνα, παρά την απαγόρευση της UEFA για μετακίνηση οπαδών, ωστόσο στο όχημα που επέβαιναν βρέθηκαν μαχαίρια, γι’ αυτό κρατούνται και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Νωρίτερα έγιναν συνολικά εννέα προσαγωγές Κροατών στους Αμπελοκήπους, οι οποίοι οδηγήθηκαν στην ΓΑΔΑ, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν καμία σχέση με την ομάδα των χούλιγκαν.

Οι Αρχές ήταν ενήμερες

Προβληματισμό προκαλεί στο μεταξύ το γεγονός ότι οι Αρχές γνώριζαν όχι μόνο για την επικείμενη άφιξη των νεοναζί χούλιγκαν από το Ζάγκρεμπ, αλλά και το πού αυτοί θα έμεναν, τον βαθμό των φιλικών τους σχέσεων με οργανωμένους οπαδούς του Παναθηναϊκού –με τους οποίους έχουν χρόνια αντιπαράθεση οι οργανωμένοι της ΑΕΚ–, καθώς και τις προετοιμασίες των τελευταίων για τα θλιβερά επεισόδια που ακολούθησαν.

Αυτό αποκαλύπτεται μέσα έγγραφα-δελτία πληροφοριών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους που ήρθαν στη δημοσιότητα την Τρίτη καταδεικνύουν ότι όλα ήταν σε γνώση της ΕΛ.ΑΣ. Και μάλιστα για έναν αγώνα για τον οποίο η UEFA είχε διατάξει να μην υπάρξει μετακίνηση οργανωμένων οπαδών των φιλοξενουμένων, ακριβώς για τον φόβο των επεισοδίων.

Το πρώτο έγγραφο, το οποίο είχε ημερομηνία 6 Αυγούστου, δηλαδή την περασμένη Κυριακή, και έφεραν στο φως το newsit.gr και το kathimerini.gr, προειδοποιούσε για τα εξής:

Στο δεύτερο έγγραφο, με ημερομηνία 7 Αυγούστου, δηλαδή Δευτέρα, υπήρχε η προειδοποίηση ότι οι οπαδοί της ΑΕΚ είχαν λάβει γνώση για την άφιξη των χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, «γεγονός που έχει προκαλέσει αναβρασμό στις τάξεις τους και συζητούν για δικές τους ενέργειες».

Ενα τρίτο έγγραφο προειδοποιούσε ότι οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ έχουν απευθύνει κάλεσμα στους οπαδούς της ομάδας να συγκεντρωθούν στον εξωτερικό χώρο (πέταλο) της «OPAP ARENA» στις 7 μ.μ. της Δευτέρας «με πρόφαση την διανομή εισιτηρίων διαρκείας».

Ο ΣΚΑΪ μετέδωσε, επίσης, πως έγγραφο της αστυνομίας του Μαυροβουνίου ενημέρωνε την ΕΛ.ΑΣ. ότι πέρασαν από τα σύνορα της χώρας, με προορισμό την Αθήνα, «επικίνδυνοι φίλαθλοι» («risky fans»).

«Θεωρείται ότι ταξιδεύουν στην Ελλάδα για να παρακολουθήσουν τον αγώνα ΑΕΚ-Ντιναμό» επισημαίνεται. «Αγαπητοί συνάδελφοι στις 7 Αυγούστου 2023 ανάμεσα στις 03:00 τα μεσάνυχτα και τις 06:00 το πρωί από τον συνοριακό σταθμό Μποζάι, στην έξοδο προς Μαυροβούνιο αξιωματικοί της αστυνομίας του Μαυροβουνίου έλεγξαν πολίτες της Δημοκρατίας της Κροατίας –περίπου 120 άτομα νεαρής ηλικίας– που εικάζουμε ότι ταξιδεύουν με προορισμό την Ελλάδα για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΑΕΚ – Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Η ομάδα αυτή εξήλθε του Μαυροβουνίου με τα παρακάτω οχήματα», σημειώνεται στην ενημέρωση των Αρχών του Μαυροβουνίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτό το σήμα αναγράφεται όχι μόνο η πληροφορία και ο αριθμός των ατόμων, αλλά και οι μάρκες των αυτοκινήτων στα οποία επέβαιναν καθώς και οι πινακίδες κυκλοφορίας τους. «Το μόνο που δεν ξέραμε είναι τι αριθμό παπούτσι φοράνε» σχολίασε με νόημα αστυνομική πηγή η οποία μίλησε στον ΣΚΑΪ.

Αμεση απομάκρυνση επτά αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ

Τα αιματηρά γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια, έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, προκάλεσαν την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη: η ανώτερη δικαστικός παρήγγειλε τόσο στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών όσο και στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών την επείγουσα διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα θλιβερά επεισόδια όσο και την εποπτεία της διενεργούμενης ήδη αυτεπάγγελτης προανάκρισης από τις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές.

Από την πλευρά του, αναφερόμενος στο γεγονός της διέλευσης των οπαδών της Ντιναμό από τα ελληνικά σύνορα, την πορεία τους εντός της Ελλάδας και την τελική άφιξή τους στον τόπο των επεισοδίων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, έκανε λόγο για «ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο» γεγονός, «καθώς είναι σαφώς κατώτερο των δυνατοτήτων και της αποδεδειγμένης ικανότητας της ΕΛ.ΑΣ., η οποία ναι μεν προχώρησε γρήγορα στην προσαγωγή και σύλληψη 98 ατόμων, στον τομέα όμως της πρόληψης και της αποτροπής απέτυχε».

Ο κ. Οικονόμου επανέλαβε την παραδοχή αυτή σε τηλεοπτική συνέντευξή του το βράδυ της Τρίτης. Για το λόγο αυτό διέταξε, όπως δήλωσε, την απομάκρυνση του προϊσταμένου της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους και των Επικεφαλής του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, του Γ’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου – Ιωαννίνων, του Β’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Α’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Αχαΐας και του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Κορινθίας.

Επιπλέον ο κ. Οικονμόμου έδωσε εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για την τάχιστη διεξαγωγή και περάτωση εσωτερικής έρευνας για την πλήρη διακρίβωση των συμβάντων, από την είσοδο των οπαδών στην Ελλάδα και ύστερα, ώστε να εντοπισθούν και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.