Κοσοβάροι αστυνομικοί στο σημείο που σκοτώθηκε ο συνάδελφός τους, το πρωί της Κυριακής | REUTERS/Fatos Bytyci
Επικαιρότητα

Νέα ένταση στο Κόσοβο μετά τον θάνατο αστυνομικού σε ανταλλαγή πυρών

«Σερβικές εγκληματικές συμμορίες» κατηγορεί η πολιτική ηγεσία του Κοσόβου για το περιστατικό, που σημειώθηκε έξω από το χωριό Μπάινσκο, το οποίο κατοικείται κυρίως από Σέρβους
Protagon Team

Ο θάνατος ενός αστυνομικού και ο τραυματισμός ενός άλλου, κατά την ανταλλαγή πυρών έξω από το χωριό Μπάινσκο, προκαλεί νέο κύμα εντάσεων στο βόρειο Κόσοβο.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τα ξημερώματα της Κυριακής περίπολος της συνοριακής αστυνομίας του Κοσόβου παρατήρησε ότι δύο φορτηγά που δεν έφεραν πινακίδες κυκλοφορίας είχαν τοποθετηθεί κάθετα σε δρόμο που οδηγεί προς το χωριό Μπάινσκο, το οποίο  κατοικείται κυρίως από Σέρβους.

Οι αστυνομικοί ζήτησαν ενισχύσεις και όταν έφθασαν αλλά τρία περιπολικά δέχτηκαν επίθεση με πυροβόλα όπλα και χειροβομβίδες από την κατεύθυνση του χωριού. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών κατά την οποία τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί και λίγο αργότερα ο ένας κατέληξε.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αλμπιν Κούρτι, χαρακτήρισε τρομοκρατική ενέργεια την ένοπλη επίθεση κατά των αστυνομικών, αποδίδοντάς τη σε «εγκληματικές ομάδες επαγγελματιών, που ελέγχονται από το Βελιγράδι».

Η πρόεδρος του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι, επιστρέφει εσπευσμένα από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η ίδια, σε ανάρτηση της στο διαδίκτυο, κατηγόρησε επίσης «σερβικές εγκληματικές συμμορίες» για τον θάνατο του αστυνομικού και υποστήριξε ότι «έχουν την πολιτική, οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη του επίσημου Βελιγραδίου».

Το πρωί της Κυριακής οι Αρχές του Κοσόβου έκλεισαν όλες τις συνοριακές διαβάσεις στον Βορρά, που οδηγούν προς τη Σερβία.