Τις απόψεις του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι για το θεσμικό μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δη της Ευρωζώνης, περί ανάγκης αναθεώρησης των συνθηκών που διέπουν την ύπαρξη και τη λειτουργία των δύο κλαμπ, τις διαβάσατε ήδη στο Protagon. Συνέχεια σε όσα είπε ο Ντράγκι στην Ευρωβουλή έδωσε η Repubblica πανηγυρίζοντας την «τριμερή συμφωνία» που (παρασκηνιακώς) έχει επιτευχθεί επί αυτών των ζητημάτων. Το ιταλικό Μέσο έγραψε ανοιχτά για ένα «νέο Σύμφωνο Σταθερότητας», δίνοντας έμφαση στο τέλος που θα δοθεί και στα «βέτο των μικρών [χωρών]». Οι «μεγάλες χώρες» που σχηματίζουν το «τρίγωνο» της ευρωπαϊκής αλλαγής είναι η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία.
Ως μέλος αυτού του «τριγώνου», λοιπόν, μίλησε ο Ντράγκι στο Στρασβούργο. Το «τρίγωνο» έχει στόχο του να ανοίξει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, έγραψαν οι Ιταλοί. Μαζί με το Σύμφωνο Σταθερότητας θα αλλάξουν και οι παλιοί κανόνες περί ελλείμματος και χρέους. Η διαδικασία των αλλαγών ξεκίνησε ήδη στη γαλλική πόλη όπου εδρεύει η Ευρωβουλή. Οι ευρωβουλευτές είναι οι αρμόδιοι να ζητήσουν σύγκληση της Συνέλευσης η οποία θα προχωρήσει και τις μεταρρυθμίσεις. Και η εποχή τις επιβάλλει, αφού από τη Συνθήκη της Λισαβόνας έχουν περάσει 14 χρόνια. Από τότε μέχρι σήμερα ο κόσμος άλλαξε. Αλλες είναι και οι ανάγκες των ανθρώπων.
«Ολα βασίζονται στο ραντεβού της ερχόμενης Δευτέρας, επίσης στο Στρασβούργο, στη λήξη της ‘‘Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης’’. Από τις προτάσεις που καταρτίστηκαν ξεχωρίζει η αναθεώρηση της αρχής της ομοφωνίας». Υποτίθεται ότι η άρση της ομοφωνίας, δηλαδή η απαξίωση των βέτο, θα διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων από την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία. Οι ευρωβουλευτές θα ζητήσουν σύγκληση της Συνέλευσης «βάσει του άρθρου 48 της Συνθήκης της ΕΕ», όπου υπάρχει και το ζουμί της όλης υπόθεσης: αυτό το άρθρο προβλέπει πλειοψηφία για την αναθεώρηση των θεμελιωδών κανόνων της ΕΕ και όχι ομοφωνία.
Πότε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ασχοληθεί με το αίτημα της Ευρωβουλής; «Φυσικά, είναι απολύτως απίθανο να συμβεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στο τέλος του Μαΐου, ή και στην τακτική Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει τον Ιούνιο». Γιατί; Διότι προέχουν άλλα και πιο σημαντικά, με πρώτο απ’ όλα το φλέγον ενεργειακό πρόβλημα που προκύπτει από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, δηλαδή από τις κυρώσεις τις οποίες η Κομισιόν επέβαλε στη Ρωσία. «Στην επόμενη ατζέντα» ίσως τεθεί το ζήτημα της αναθεώρησης.
Τη σύμπτωση (των αναθεωρητικών) απόψεων Ντράγκι και Μακρόν σχολίασαν οι Ιταλοί, σημειώνοντας ότι «ο γάλλος πρόεδρος θα μεταβεί στο Στρασβούργο στις 9 Μαΐου για να γιορτάσει την ολοκλήρωση της ‘‘Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης’’ με μία ομιλία που δεν θα είναι ρουτίνα, αλλά θα απαντά στον Πούτιν», ο οποίος την ίδια ημέρα θα μιλήσει στη Μόσχα με αφορμή την εθνική εορτή των Ρώσων (που κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου πανηγυρίζουν τη νίκη τους επί των Γερμανών στον Β΄ΠΠ). «Υπάρχει ισχυρή σύγκλιση της ατζέντας μεταξύ των δύο ηγετών» εξηγούν οι της Repubblica, εννοώντας φυσικά τους Μακρόν και Ντράγκι.
«Η ΕΕ πρέπει επομένως να επικαιροποιηθεί», από το Μεταναστευτικό (επί το συντηρητικότετρον) μέχρι την υγειονομική περίθαλψη (που είναι «μία πτυχή με ελλείψεις»). Στην «επικαιροποίηση» αυτή οι Ιταλοί περιλαμβάνουν και το «Δουβλίνο», πάσχον «έπειτα από τις γιγάντιες μεταναστευτικές ροές που σημάδεψαν τη Γηραιά Ηπειρο, πρώτα από την Αφρική και τώρα από την Ανατολική Ευρώπη». Οι υπόλοιποι τομείς; «Η υστέρηση των κανόνων για τους εθνικούς προϋπολογισμούς», το «Σύμφωνο Σταθερότητας» και «οι παράμετροι για το χρέος και το έλλειμμα, οι οποίες ανήκουν σε άλλην εποχή».
Εν κατακλείδι το σχόλιο-μπηχτή για τους «τσιγκούνηδες» της Ευρωζώνης: «Οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας θα ανασταλούν και τον επόμενο χρόνο, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Αλλά η ιδέα της επιστροφής, το 2024, στην παρελθούσα κατάσταση [προ κορονοϊού και Ουκρανικού] πείθει τώρα μόνο μερικά γεράκια, ενώ η ανάγκη προσαρμογής των Συνθηκών στο μοντέλο NextGenerationEu γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Με προοδευτικό μοίρασμα του χρέους».