Ενας μέρος των παλαιών εγκαταστάσεων του παλαιού αεροδρομίου | Κώτσιαρης Γιάννης / INTIME NEWS
Επικαιρότητα

Νέα εμπλοκή στο Ελληνικό με προσφυγές οικολόγων στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Υποστηρίζουν ότι το μεγαλύτερο τμήμα του πρώην αεροδρομίου δεν υπάγεται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, αλλά και στη μη θεώρηση του δασικού χάρτη της περιοχής
Protagon Team

Νέα εμπλοκή και χρονική καθυστέρηση για την επένδυση στο Ελληνικό σηματοδοτεί η προσφυγή από δύο οικολογικές οργανώσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι οικολογικές οργανώσεις επικεντρώνονται στη μη υπαγωγή του μεγαλύτερου τμήματος της επίμαχης περιοχής (6.168.759 τ.μ.) στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, αλλά και σε σχέση με τη θεώρηση του δασικού χάρτη της περιοχής.

Η προσφυγή στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο θα φέρει την υπόθεση του Ελληνικού -για μία ακόμη φορά- ενδεχομένως και ενώπιον της Ολομέλειας του Δικαστηρίου, προκειμένου να επιλυθούν τα θέματα που εγείρονται με τις προσφυγές.

Νομικοί και δικαστικοί κύκλοι επισήμαναν τη χρονική καθυστέρηση στην επίλυση των εκκρεμοτήτων που μπλοκάρουν μέχρι σήμερα την επένδυση στο Ελληνικό, τόνιζαν όμως, ότι από τη δικαιοσύνη πλέον θα εξαρτηθεί αν οι εν λόγω προσφυγές εκδικαστούν το συντομότερο δυνατόν και υπάρξουν αποφάσεις σε εύλογο χρόνο.

Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν τα Σωματεία Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και Οικολογική Συνεργασία και στρέφονται κατά της αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής και του Δασάρχη Πειραιά. Μάλιστα, υπέβαλαν αίτημα η αίτηση ακύρωσης να συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλεια του ΣτΕ.

Τα οικολογικά Σωματεία υποστηρίζουν ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις είναι αντισυνταγματικές, μη νόμιμες και ακυρωτέες, καθώς διακόπηκε η διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης του δασικού χάρτη της επίμαχης περιοχής (των δήμων Αργυρούπολης, Βούλας, Γλυφάδας, Βουλιαγμένης, Αλίμου, Ελληνικού, Καλλιθέας, Μοσχάτου, Παλαιού Φαλήρου και Πειραιά).

Kι όλα αυτά, τη στιγμή που η Τεχνική Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων Πειραιά νωρίτερα αποφάνθηκε ότι τα 37 στρέμματα στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού δεν αποτελούν δάσος.

Επειτα από προσφυγή που κατέθεσαν το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνικό ΑΕ, ζήτησαν τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης, που με απόφαση του Δασάρχη Πειραιά είχε κηρυχθεί ως δασική, γεγονός που προκαλούσε προβλήματα στην υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό.

Στο Μαξίμου παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την υπόθεση, αν και οι διαφωνίες σε κυβέρνηση και κόμμα για την πολύκροτη επένδυση είναι εμφανείς.

«Πολύ δυσάρεστο μήνυμα προς την επενδυτική κοινότητα» χαρακτήρισε τα αλλεπάλληλα προσκόμματα στην επένδυση του Ελληνικού ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. «Εδώ φαίνεται να παραβιάζονται κανόνες της απλής λογικής» ανέφερε μάλιστα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής.

Την Τρίτη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συνεδριάζει για άλλη μια φορά για να κρίνει αν μεγάλο μέρος της έκτασης του πρώην αεροδρομίου είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.