Μια οθόνη που παρουσιάζει την ακτίνα δράσης των βορειοκρεατικών πυραύλων | REUTERS/Kim Hong-Ji
Επικαιρότητα

Νέα δοκιμή πυραύλων από τον Κιμ με στόχο την Ιαπωνία

Για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες, η Πιόνγκγιανγκ προχώρησε σε δοκιμή πυραύλων, πλησιάζοντας και άλλο στον στόχο της για βαλλιστικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς
Protagon Team

Τις ανησυχίες της Δύσης αλλά και των γειτονικών της χωρών ότι η Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ Ουν κάνει μεθοδικά βήματα για την κατασκευή διηπειρωτικών πυραύλων που θα είναι σε θέση να μεταφέρουν και πυρηνικά αναζωπύρωσε η τελευταία πυραυλική δοκιμή της Πιονγιάνγκ.

Νωρίς τη Δευτέρα (τοπική ώρα, μετά τα μεσάνυχτα στην Ελλάδα) η Βόρειος Κορέα εκτόξευσε τέσσερις πυραύλους που έπεσαν στην Θάλασσα της Ιαπωνίας χωρίς να απειλήσουν κατοικημένες περιοχές.

Τρεις από τους πυραύλους έπεσαν μέσα στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας, έχοντας διανύσει απόσταση 1.000 χιλιομέτρων, είπε ο πρωθυπουργός της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, Σίνζο Αμπε.

Το είδος των πυραύλων δεν ήταν εξαρχής γνωστό, σε κάθε περίπτωση όμως οι διεθνείς κυρώσεις κατά της χώρας απαγορεύουν και τις πυραυλικές και τις πυρηνικές δοκιμές, χωρίς, βέβαια, η Πιονγκγιάνγκ να έχει δείξει κάποιο ενδιαφέρον να τις τηρήσει.

Ηδη από την Παρασκευή, η Βόρεια Κορέα είχε απειλήσει ότι θα απαντήσει με πυραυλικές δοκιμές στις ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις της Νότιας Κορέας με τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι ο πύραυλος δεν ήταν απειλητικός για τις ΗΠΑ και την Βόρεια Αμερική γενικότερα.

Ανήσυχη είναι πάντως, από την πλευρά της, και η Ιαπωνία. Η ενέργεια της Πιογκγιάνγκ είναι, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αμπε, ένα «νέο στάδιο απειλής»

Πέρα από τις διαβεβαιώσεις που δίνει ότι το πρόγραμμα είναι ειρηνικό (με διαστημικές χρήσεις) και τις απειλές που εκτοξεύει ανά περίσταση η Βόρεια Κορέα, το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσο έχει προχωρήσει το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμα της χώρας.

Για το μεν πυρηνικό πρόγραμμα, μια πρόσφατη προπαγανδιστική φωτογραφία άφηνε να εννοηθεί ότι η χώρα έχει σμικρύνει την ατομική βόμβα αρκετά για να την  φορτώσει σε βαλλιστικό πύραυλο.

Αυτό είναι ένα βήμα, το άλλο -και ίσως κρισιμότερο- είναι αν έχει αποκτήσει η χώρα βαλλιστικούς πυραύλους με αρκετό βεληνεκές για να απειλήσουν τις γειτονικές χώρες όπου υπάρχει και αμερικανική στρατιωτική παρουσία.

Οπως φαίνεται στον παραπάνω χάρτη από το BBC, οι πύραυλοι Nodong, Taepong 1 Musudan μπορούν να χτυπήσουν με συμβατικά όπλα όλες τις γειτονικές χώρες.

Ο επόμενης γενιάς Taepodong 2 με βεληνεκές 8.000 χιλιομέτρων πρακτικά δεν αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ ή την δυτική Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι οριακά εκτός ακτίνας δράσης, οπότε, ακόμα και ο Κιμ πατήσει το κουμπί, σήμερα και ίσως για κάποια χρόνια δεν θα κινδυνεύει αρκετά.