Ο Νίκος Ταχιάος μιλάει στην παρουσίαση των υποψηφίων του συνδυασμού του | Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Επικαιρότητα

Νέα δημοσκόπηση: Νίκες για Ταχιάο και Μώραλη σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά

Φέρονται νικητές σε κάθε περίπτωση και με κάθε πιθανό συνδυασμό αντιπάλου
Protagon Team

Καταποντισμός των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά αποτυπώνεται σε δύο δημοσκοπήσεις για τους αντίστοιχους δήμους που δημοσιεύει το «Πρώτο Θέμα». Στον δεύτερο γύρο, προβλέπεται να εκλεγούν τόσο ο επίσημος υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ταχιάος όσο και ο νυν δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

Ο Ταχιάος είναι πρώτος στη δημοσκόπηση της εταιρίας Interview, με διαφορά μεγαλύτερη των 10 μονάδων από την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία κινδυνεύει να μην περάσει στο δεύτερο γύρο, καθώς η υποψηφιότητα της καταγράφει ισχνή απόσταση από αυτήν του  Γιώργου Ορφανού. Ο «γαλάζιος» υποψήφιος Νίκος Ταχιάος  συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 23,4%,  ενώ πίσω του παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός καθώς ακολουθούν η Κατερίνα Νοτοπούλου με 11,7% και ο Γιώργος Ορφανός 11,5% . Είσοδο στο Β’ γύρο διεκδικούν  και ο πρώην νομάρχης και περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης με 9,2% , αλλά και ο υποστηριζόμενος από το ΚΙΝΑΛ Σπύρος Βούγιας με 9%. Για το δεύτερο γύρο, στα δίπολα μεταξύ των πιθανών αντιπάλων του, ο υποψήφιος της Ν.Δ. έχει και πάλι προβάδισμα. Στην αναμέτρηση του με την κυρία Νοτοπούλου συγκεντρώνει ποσοστό 50,1% έναντι ποσοστού 21% της υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ. Στο δίπολο μεταξύ Ταχιάου – Ορφανού, νικητής φαίνεται και πάλι ο Ν. Ταχιάος με ποσοστό 38,7% , έναντι του Γ. Ορφανού που συγκεντρώνει  29,2 % . Περίπου ίδια εικόνα καταγράφεται και στο δίπολο Ταχιάου – Βούγια με τους υποψηφίους να συγκεντρώνουν αντίστοιχα τα ποσοστά  45,5% – 23,1%.

Στον Πειραιά, ο Γιάννης Μώραλης προηγείται με 34% ενώ ακολουθεί ο Νίκος Βλαχάκος με 22,8%. Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μπελαβίλας είναι τρίτος με μόλις 13,4%. Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρία MARC το ποσοστό του δημάρχου ανεβαίνει στο 40,4% με αναγωγή επί των εγκύρων και κατανομή των αναποφάσιστων. Του κ. Βλαχάκου εκτιμάται στο 27% και του κ. Μπελαβίλα στο 15,9. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει εκτός δεύτερου γύρου.

Στην επαναληπτική εκλογή προβλέπεται άνετη επικράτηση του κ. Μώραλη, με ποσοστό 57% έναντι 42,8% του κ. Βλαχάκου. Στην παράσταση νίκης, πάντως, ο Γιάννης Μώραλης έχει το συντριπτικό 62,9% ποσοστό έναντι 8,6% του Νίκου Βλαχάκου και μόλις 1,9% του Νίκου Μπελαβίλα.