Στην κατάθεση τροπολογίας για τη νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» προχωράει η Νέα Αριστερά, στη σκιά και του νέου, άγριου εγκλήματος στους Αγίους Αναργύρους.
Οπως ανέφεραν κύκλοι του κόμματος, την πρωτοβουλία προανήγγειλε το πρωί της Τρίτης, σε δήλωση του στο περιστύλιο της Βουλής, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τη νέα γυναικοκτονία, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγ. Αναργύρων – Καματερού, λίγο αφότου το θύμα πήγε να καταγγείλει τον δολοφόνο της και να ζητήσει την προστασία της αστυνομίας.
Ο κ. Χαρίτσης δήλωσε: «Χθες το βράδυ είχαμε ακόμα μία γυναικοκτονία, έξω από το αστυνομικό τμήμα όπου η 28χρονη γυναίκα είχε πάει για να ζητήσει προστασία. Δεν της την έδωσαν. Ζήτησε να τη συνοδεύσει περιπολικό στο σπίτι της. Δεν της το έδωσαν. Ενώ βρισκόταν ήδη στο Τμήμα, της είπαν να βγει έξω και να καλέσει την Αμεση Δράση. Εκεί, αναζητώντας βοήθεια, τη βρήκε ο δολοφόνος της. Είναι η πέμπτη γυναικοκτονία μέσα στους πρώτους μήνες του 2024. Ως εδώ.
»Δεν θα αφήσουμε γυναίκες να δολοφονούνται ενώ η κυβέρνηση και η αστυνομία έχουν ρόλο παρατηρητών. Προχωράμε τώρα στην κατάθεση τροπολογίας για την άμεση ποινική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία. Απαιτούμε η κυβέρνηση να σταματήσει να αδιαφορεί.
Επιπλέον, απαιτούμε επιτέλους να εφαρμοστούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των γυναικών-θυμάτων βίας σε νομικό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Κανένα panic button δεν τις προστατεύει. Οι σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες τις προστατεύουν. Ούτε μία λιγότερη.
Το θέμα της νομικής αναγνώρισης του όρου «γυναικοκτονία» δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο προσκήνιο –τα κόμματα της Αριστεράς συχνά το ζητούν τα τελευταία χρόνια.
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε άρθρο του τον Οκτώβριο του 2022 με τίτλο «Ας δώσουμε νόημα στον όρο “γυναικοκτονία”» είχε σημειώσει σχετικά με τη νομική πτυχή του:
«Χρησιμοποιώ τη λέξη “γυναικοκτονίες” για να προσδιορίσω ακριβέστερα το είδος αυτών των εγκλημάτων –και όχι, προφανώς, για να τις ταξινομήσω νομικά. Γιατί τότε θα διαχώριζα την αξία της ανθρώπινης ζωής με μόνο κριτήριο το φύλο ή την ηλικία, υποτιμώντας άλλες, εξίσου απεχθείς πράξεις. Οπως την εξόντωση ενός μικρού παιδιού ή τον φόνο ενός ανήμπορου γέροντα. Αλλωστε, το όνομα ενός αδικήματος ούτε το αποτρέπει ούτε το τιμωρεί».