Το κινεζικό ναυτικό έχει διευρύνει κατά πολύ τις επιχειρησιακές του ικανότητες, ακόμη και με μη επανδρωμένα σκάφη | Shutterstock
Επικαιρότητα

Νέα απειλή από την Κίνα: Υποβρύχια drone με τεχνητή νοημοσύνη

Πειράματα που έγιναν πριν από μια δεκαετία έδειξαν ότι ένα αυτόνομο όχημα μπορεί να εντοπίσει τον στόχο του και να τον πλήξει χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση
Protagon Team

Ολοένα και πιο απειλητική από τον αέρα, τη στεριά και τη θάλασσα – την επιφάνεια, όπως και τον βυθό- εμφανίζεται η Κίνα η οποία επιστρατεύει την τεχνητή νοημοσύνη για μεγαλύτερη φονικότητα.

Σε πρόσφατη δημοσίευση επιστημονικής εργασίας περιγράφονται δοκιμές κατά τις οποίες ένα κινεζικό υποβρύχιο drone κατάφερε να εντοπίσει ένα (ψεύτικο) υποβρύχιο και να το πλήξει με τορπίλη. Το εντυπωσιακό και ενδιαφέρον ήταν ότι το drone βασιζόταν μόνο σε τεχνητή νοημοσύνη και όχι στις οδηγίες από άνθρωπο-χειριστή.

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον και ίσως ανησυχητικό είναι ότι τα πειράματα έγιναν το 2010 στο θαλάσσιο πέρασμα ανάμεσα στην Κίνα και στην Ταϊβάν. Ο χρόνος της δημοσίευσης δεν φαίνεται τυχαίος με δεδομένο ότι η Κίνα έχει αρχίσει να προκαλεί στρατιωτικά την Ταϊβάν ενώ στέλνει και μήνυμα και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η υπεράσπιση του νησιού δεν θα είναι καθόλου εύκολη.

Oπως σημειώνουν οι Times, τα πειράματα έγιναν από ερευνητές του Πανεπιστημίου Μηχανολογίας του Χαρμπίν, ίσως το κορυφαίο κέντρο της χώρας για την ανάπτυξη των υποβρυχίων.

Εντοπισμός, αναγνώριση, πυρ!

Το θαλάσσιο drone ήταν προγραμματισμένο να πλέει με σταθερή πορεία σε βάθος 30 ποδών (περίπου 10 μέτρα).  Οταν εντόπισε με το σόναρ το υποβρύχιο, άλλαξε πορεία και άρχισε να κάνει κύκλους γύρω από τον στόχο συγκεντρώνοντας δεδομένα με τους  αισθητήρες του,  τα οποία συνέχεια ανέλυσαν οι υπολογιστές που είχε πάνω του. Μετά την ανάλυση εξαπέλυσε την τορπίλη που δεν είχε εκρηκτική γόμωση.

Με μετριοπάθεια οι ερευνητές γράφουν ότι το μέλλον του υποβρυχίου πολέμου φέρνει νέες ευκαιρίες για μη επανδρωμένες πλατφόρμες. Εύλογα όμως μπορεί να συμπεράνει κανένας ότι στα 11 χρόνια που έχουν περάσει από τότε, οι δυνατότητες των υποβρυχίων drone πρέπει να έχουν αυξηθεί δραματικά. Οι ερευνητές γράφουν ότι στο πείραμα αν και είχαν μόνο ένα υποβρύχιο drone, θα μπορούσαν να αναπτύξουν τα ρομποτικά τους οχήματα με τρόπο ώστε να λειτουργούν ομαδικά, οπότε θα επιτίθενται στον στόχο τους από διαφορετικές γωνίες.

Υπβρύχια ρομπότ για έρευνες σε μεγάλα βάθη παρουσιάστηκαν το 2019. Ο υποβρύχιος εξοπλισμός της Κίνας, από το 2010 ακόμα, έχει άλλα ενδιαφέροντα…/ Shutterstock
Αλλες εφαρμογές

Σήμερα δεν υπάρχουν παραδείγματα χρήσης υποβρύχιων drone σε πολεμικές συνθήκες, αν και είναι γνωστό ότι αρκετές χώρες αναπτύσσουν τέτοιου είδους συσκευές για επιτήρηση, συλλογή πληροφοριών και εκκαθάριση μιας περιοχής από νάρκες. Τον περασμένο Δεκέμβριο αλιείς στην Ινδονησία «ψάρεψαν»  μία μυστηριώδη συσκευή που τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν κινέζικο υποβρύχιο drone  το οποίο μάλλον συγκέντρωνε πληροφορίες για την θερμοκρασία και την αλατότητα του ωκεανού στα νερά της Ινδονησίας, πληροφορίες που είναι χρήσιμες για τα υποβρύχια.