Ακόμα μία κρίση μετρά η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ στη Βρετανία: ο υπουργός Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ δήλωσε ότι παραιτήθηκε από τη θέση του, καταγγέλλοντας πως το σχέδιο νόμου έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης που στοχεύει να θέσει σε λειτουργία το πρόγραμμα απέλασης μεταναστών της Ρουάντα δεν είναι αρκετές εκτενές.
«Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να θέτει τα ζωτικά εθνικά μας συμφέροντα πάνω από τις άκρως αμφισβητούμενες ερμηνείες του Διεθνούς Δικαίου», υποστήριξε στην επιστολή παραίτησής του προς τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, την οποία ανάρτησε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, το πρώην Twitter.
«Δεν είμαι σε θέση να υποβάλω το προτεινόμενο νομοσχέδιο στη Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς δεν πιστεύω ότι μας παρέχει τις καλύτερες πιθανές πιθανότητες επιτυχίας», ανέφερε.
«Με μεγάλη μου λύπη έγραψα στον πρωθυπουργό για να του υποβάλω την παραίτησή μου από υπουργός Μετανάστευσης. Δεν μπορώ να παραμείνω στη θέση μου καθώς διαφωνώ βαθύτατα με την κατεύθυνση της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης», έγραψε ο Τζένρικ στο Χ.
Το επίμαχο νομοσχέδιο που αναμένεται να παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο την Πέμπτη ήταν ένας συμβιβασμός του Σούνακ ανάμεσα στις διεθνείς συνθήκες για το άσυλο και στην απαίτηση υπουργών του –μια πολιτική κληρονομιά του Μπόρις Τζόνσον– να αρχίσουν οι «επιστροφές» πίσω στη Ρουάντα αιτούντων ασύλου που φθάνουν παράνομα στο βρετανικό έδαφος.
Το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο έχει κρίνει παράνομο το σχέδιο απέλασης που είχε καταρτίσει η κυβέρνηση, ενώ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε στο παρελθόν σταματήσει τέτοιες τακτικές απέλασης στη Ρουάντα ακόμα και την τελευταία στιγμή ακυρώνοντας πτήσεις προς το Κιγκαλί.
Η Ρουάντα, χώρα της κεντρικής Αφρικής, σπαράχθηκε από τις εθνοτικές εκκαθαρίσεις που διεξήγαγε η φυλή Χούτου κατά των Τούτσι, την περιβόητη Γενοκτονία της Ρουνάντα (1994) και έκτοτε εκατομμύρια άνθρωποι είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο εξωτερικό για να γλιτώσουν από την σφαγή.
Το νομοθέτημα που εγκρίθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ δεν επέτρεπε στους υπουργούς να παρκάμπτουν τους διεθνείς νόμους που εμποδίζουν τη Βρετανία να στέλνει πίσω στη Ρουάντα αιτούντες άσυλο. Ο Τζένρικ, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στο υπουργείο τον Οκτώβριο του 2002, είπε ότι η κυβερνητική πρωτοβουλία για να σωθεί η «υπόθεση Ρουάντα» ήταν μεν προς την κατεύθυνση που ο ίδιος επιθυμούσε αλλά το τελικό νομοσχέδιο ήταν, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ένας θρίαμβος της ελπίδας επί της πραγματικότητας».
Οπως επεσήμανε ο Guardian, με την παραίτησή του, ο Ρόμπερτ Τζένρικ εμφανίζεται πλέον ως επικεφαλής μιας όλο και πιο ευρείας «ακροδεξιάς ανταρσίας» στους κόπλους των Τόρις, με βουλευτές και στελέχη του κόμματος να θέλουν να επιβάλουν ένα πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο η Βρετανία θα μπορεί να ενεργεί μονομερώς –αγνοώντας το «άκρως αμφισβητούμενο» Διεθνές Δίκαιο, όπως το χαρακτηρίζει ο παραιτηθείς υπουργός– και να στέλνει μετανάστες πίσω στο Κιγκαλί.