Με μήκος που φτάνει τα 30 μέτρα και βάρος 100-190 τόνους η γαλάζια φάλαινα αποτελεί όχι μόνο το μεγαλύτερο θηλαστικό του πλανήτη σήμερα αλλά πιθανότατα και το μεγαλύτερο που έχει εμφανιστεί ποτέ. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα το συγκεκριμένο είδος ζούσε σε όλους τους ωκεανούς της Γης. Μόνο στην περιοχή της Ανταρκτικής εκτιμάται ότι ζούσαν τότε πάνω από 100 χιλιάδες γαλάζιες φάλαινες. Ομως οι φαλαινοθήρες περιόρισαν ραγδαία τον πληθυσμό τους σε όλο τον πλανήτη σε σημείο να κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Οι οργανωμένες προσπάθειες διάσωσης τους τις τελευταίες δεκαετίες οδήγησαν σε αύξηση των πληθυσμών τους. Εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου δέκα ομάδες γαλάζιων φαλαινών στους ωκεανούς σήμερα με τον συνολικό πληθυσμό τους να υπολογίζεται σε 5-10 χιλιάδες άτομα.
Εχει διαπιστωθεί ότι τα αρσενικά παράγουν ήχους σε πολύ χαμηλές συχνότητες οι οποίοι ταξιδεύουν μέσα στο νερό σε αποστάσεις ακόμη και χιλίων χλμ.
Το τραγούδι της αγέλης
Οι ειδικοί δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εξακριβώσουν τον λόγο που οι γαλάζιες φάλαινες «τραγουδούν». Αν με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να προσελκύσουν ταίρι, αν προσπαθούν να φοβίσουν πιθανούς αντιπάλους ή αν υπάρχει άλλη αιτία που παράγουν αυτούς τους ήχους. Γνωρίζουμε όμως ότι κάθε ομάδα έχει τα δικά της τραγούδια που διαφέρουν από εκείνα των άλλων ομάδων.
Ετσι κάθε φορά που εντοπίζεται κάπου ένας πληθυσμός φαλαινών το τραγούδι των οποίων διαφέρει από εκείνο των τοπικών πληθυσμών θεωρείται ως μια νέα άγνωστη ομάδα και καταγράφεται ως τέτοια.
Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times μια άγνωστη «φυλή» γαλάζιων φαλαινών εντοπίστηκε στον Ινδικό Ωκεανό. Ο εντοπισμός της έγινε χάρις στο τραγούδι των μελών της που όταν το εντόπισε ομάδα ερευνητών και το συνέκρινε με όσα γνωρίζουμε δεν υπήρξε καμία αντιστοίχιση.
«Είναι εκπληκτικό να εντοπίζεις ένα τραγούδι φαλαινών που εξετάζοντας όλα τα σχετικά αρχεία να διαπιστώνεις ότι είναι κάτι που δεν έχει ακουστεί μέχρι σήμερα. Το γεγονός ότι το τραγούδι ανήκει σε ένα άγνωστο πληθυσμό γαλάζιων φαλαινών είναι πραγματικά ένα μοναδικό συναίσθημα» δηλώνει ο Σαλβατόρε Τσέρτσιο, βιολόγος θαλάσσιων θηλαστικών στο ινστιτούτο African Aquatic Conservation Fund ο οποίος ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που έκανε την ανακάλυψη.