Κλιμακώνεται η σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για την υπόθεση των παρακολουθήσεων και τον ρόλο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών στις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών (βλ. λίστες ονομάτων που κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας), με το κυβερνών κόμμα να καταγγέλλει, επικαλούμενο σχετικό δημοσίευμα, ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ουσιαστικά μετατρέψει την Ανεξάρτητη Αρχή (με τη συνδρομή ή/και ανοχή ίσως του επικεφαλής της, Χρήστου Ράμμου) σε προεκλογικό του ορμητήριο!
Στο στόχαστρο τη κυβέρνησης, μετά τον κ. Ράμμο, μπήκε και η αντιπρόεδρος και τακτικό μέλος της ΑΔΑΕ Κατερίνα Παπανικολάου, σε συνέχεια των τελευταίων δημόσιων παρεμβάσεών της και της παραδοχής της ότι είχε διατελέσει συνεργάτης του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Αριστείδη Μπαλτά, έχοντας περάσει και από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, στο γραφείο πρώην διοικητή.
Η σχετική ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή όσα αναφέρει στο φύλλο της Πέμπτης η εφημερίδα «Απογευματινή» (δείτε πάνω το πρωτοσέλιδό της) έχει αναλυτικά ως εξής:
«Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Απογευματινή”, αποκαλύπτει υπόγειες διαδρομές και το πώς ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να μετατρέψει μια ανεξάρτητη αρχή σε προεκλογικό του ορμητήριο.
«Κάτι που έχει φανεί όλο το προηγούμενο διάστημα με την εργαλειοποίηση της ΑΔΑΕ και αποδείχθηκε ακόμη πιο έντονα χθες όταν ο κ. Τσίπρας έφθασε να παρανομεί από το βήμα της Βουλής, αναφέροντας ονόματα και επικαλούμενος τη συνάντησή του με τον κ. Ράμμο, τον οποίο είχε προτείνει σε αυτή τη θέση ένα μήνα πριν από τις εκλογές του 2019.
«Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ξεκάθαρα όταν, όπως αποκαλύπτεται, η Αντιπροέδρος και Τακτικό Μέλος της Αρχής, κυρία Παπανικολάου ήταν συνεργάτης του υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπαλτά, αλλά και στο γραφείο πρώην Διοικητή της ΕΥΠ».
«Για πολλοστή φορά, γινόμαστε δυστυχώς θεατές σε μία ακόμη παράσταση του έργου “Αρμοί της εξουσίας”, με πρωταγωνιστές τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του», καταλήγει η ανακοίνωση της Πειραιώς.
Στην κυρία Παπανικολάου αναφέρθηκε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο briefing των πολιτικών συντακτών, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
«Ενα μέλος Ανεξάρτητης Αρχής υπερηφανεύεται ότι ήταν μια παραγωγική περίοδος της ζωής της η συνεργασία της με υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ (Αριστείδη Μπαλτά) και παίζει ένα ρόλο ως μέλος του συμβουλίου της αρχής αυτής. Σε σημερινή της συνέντευξη μάλιστα είπε ότι είχε περάσει και από την ΕΥΠ. η τοποθέτησή της σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου από τον ίδιο υπουργό και μετέπειτα το ίδιο αυτό πρόσωπο παίζει έναν ρόλο ως μέλος του Συμβουλίου της Αρχής αυτής. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα παραπάνω. Η ίδια ανέδειξε ότι συμμετείχε έμμεσα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχε σε ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, διορισμένη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα είναι μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής και νομίζω ότι, επίσης σε τηλεοπτική της παρουσία σήμερα, το ίδιο μέλος είπε ότι είχε περάσει και από την ΕΥΠ. Ερχονται στην επιφάνεια ενδιαφέροντα στοιχεία της υπόθεσης αυτής όσο εξελίσσεται: ΕΥΠ, συμμετοχή στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητη Αρχή», παρατήρησε με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντιπαρήλθε τις κατηγορίες περί απειλών σε βάρος του προέδρου και μελών της Αρχής, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν υπάρχουν ούτε απειλές, ούτε απειλητικά υπονοούμενα, αλλά συγκεκριμένα ερωτήματα, γεγονότα και ενδείξεις, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ανεξαρτήτως των προθέσεων του κ. Ράμμου, υπάρχει μία εργαλειοποίηση του ρόλου της Αρχής σε όλη αυτή την υπόθεση».
Και τα γεγονότα αυτά, πρόσθεσε, «τα αναδείξαμε με πεντακάθαρο και πολύ συγκεκριμένο τρόπο και στις ανακοινώσεις και στις τοποθετήσεις και, βεβαίως, κατά τη διάρκεια της δημόσιας συζήτησης στη συνέχεια, θα αναδειχθούν ακόμη περισσότερο κι αυτά, ενδεχομένως και άλλα».
Τα ρυπαρά δίκτυα, τόνισε ο κ. Οικονόμου, «αποτελούνται από αυτούς που έχουν στην κατοχή τους το υλικό των επισυνδέσεων, υποτιθέμενο ή πραγματικό, και μπορούν να το δημοσιεύουν κόβοντας και ράβοντας κατά το δοκούν. Αποτελούνται από αυτούς που είχαν στην κατοχή τους αυτό το υλικό και από τους πραματευτάδες, εκείνους που το διακίνησαν ανάμεσα σε αυτούς που το είχαν στην κατοχή τους κι αυτούς που το δημοσιεύουν. Τώρα, οποιοσδήποτε θέλει περισσότερες και πιο συγκεκριμένες πληροφορίες, ονόματα δηλαδή εκτός από αυτά που είναι γνωστά, δεδομένου ότι ξέρουμε πού δημοσιεύονται, δεν έχει από το να ξεκινήσει από τον τελευταίο κρίκο του νήματος, δηλαδή από εκεί που δημοσιεύτηκαν και ψάχνοντας να πάει προς τα πίσω. Θα βρει και τους πραματευτάδες και τους κατόχους των ρυπαρών δικτύων».
Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπς, η συζήτηση στη Βουλή «δεν επηρεάζει τους σχεδιασμούς του Πρωθυπουργού για τις εκλογές».
«Την Παρασκευή θα ξαναπάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης και θα συνεχίσουμε κανονικά τη δουλειά μας μέχρι να προκηρύξει ο Πρωθυπουργός τις εκλογές», είπε, κάνοντας λόγο για «σημαντικό, συλλογικό και εθνικό το διακύβευμα».
Τέλος, ο κ. Οικονόμου κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι επιλέγει τη λάσπη επειδή δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί στο πεδίο της πολιτικής και ανέφερε ότι στη συζήτηση στη Βουλή θα δοθεί η δυνατότητα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει απαντήσεις για μια σειρά ζητήματα μείζονος σημασίας, που εστιάζονται σε τρεις κυρίως ενότητες: τις παράνομες επισυνδέσεις, τις αποκαλύψεις για μαύρο χρήμα προς την Κουμουνδούρου και τις νέες αποκαλύψεις για την πλεκτάνη σε βάρος της χώρας μας στον Εβρο.
Και ως προς την υπόθεση των παρακολουθήσεων απηύθυνε μία σειρά από ερωτήματα προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ:
-Μπορεί ο κ. Τσίπρας να επιβεβαιώσει ότι δεν υπήρξαν επί των ημερών του άρσεις απορρήτου κρατικών λειτουργών και πολιτικών προσώπων; Διότι, ήδη, η πρώτη η αρνητική τοποθέτησή του το Σεπτέμβριο του 2022 έχει διαψευστεί, αφού προέκυψε το ζήτημα των παρακολουθήσεων των κυρίων Σαγιά και Πιτσιόρλα. Αλλά και γιατί λίγο πριν φύγουν από την εξουσία, το 2019, άλλαξαν τον Ποινικό Κώδικα και φρόντισαν να παραγραφούν αδικήματα σχετικά με κακόβουλα λογισμικά.
-Ποια είναι ακριβώς η θέση του για τα όσα αναδείχθηκαν σχετικά με την παρακολούθηση του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ επί ημερών της διακυβέρνησής του;
-Πώς ανέφερε τα ονόματα των έξι πολιτών; Είχε άδεια εκ μέρους εκ μέρους των προσώπων για να διαρρεύσει τα προσωπικά τους δεδομένα, για να διακινεί τα προσωπικά τους τηλέφωνα; Στην επιστολή του κ. Ράμμου, την οποία κράδαινε επιδεικτικά, αναφέρονταν τα ονόματα αυτά; Ναι ή όχι;
-Ο κ. Τσίπρας ανέφερε -αυτή είναι η σταθερή γραμμή εδώ και πάρα πολύ καιρό του ΣΥΡΙΖΑ- ότι ο Πρωθυπουργός είναι «αρχηγός εγκληματικού δικτύου ή εγκληματικής συμμορίας». Υπάρχει έστω και ένα στοιχείο που να συνδέει τον Πρωθυπουργό με τα όσα του καταμαρτυρεί; Υπάρχει κάποιος -κάποιος μέσα από την ΑΔΑΕ ή οποιοσδήποτε- ο οποίος έχει αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός γνώριζε το θέμα;
-Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «υπάρχουν δικασταί εν Αθήναις». Βεβαίως υπάρχουν, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή οι δικαστές ανάμεσα στα υπόλοιπα δικάζουν τον κ. Παππά και τον κ. Παπαγγελόπουλο. Και έπειτα τι σημαίνει η δήλωση αυτή; Τι θέλει να μας πει; Τι υπαινίσσεται; Ότι υπάρχουν δικαστές διαφόρων ταχυτήτων, ότι υπάρχουν δικαστές που είναι άξιοι και δικαστές που είναι ανάξιοι, υπάρχουν δικαστές δύο τάξεων και κατηγοριών ανάλογα με το πώς βλέπει τις αποφάσεις τους ο κ. Τσίπρας; Ισχύει ή όχι η δήλωσή του στις 5 Δεκεμβρίου έξω από τον Άρειο Πάγο ότι «εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη»;
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των ερωτήσεων που δέχθηκε και των απαντήσεων που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση υποκλοπών στη σκιά της εν εξελίξει συζήτησης στη Βουλή της προτασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης:
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλησπέρα, κύριε Εκπρόσωπε. Χτες ακούσαμε τον Πρωθυπουργό από την Κρήτη να μέμφεται τον κ. Ράμμο. Να λέει θα δούμε στην πορεία πόσο ανεξάρτητος είναι αυτός και οι συνεργάτες του. Εσάς προχθές να του επιτίθεστε με μία μεγάλη ανακοίνωση κατά πρόσωπο σχεδόν. Απειλείτε τον Πρόεδρο και τα μέλη της μόνης Ανεξάρτητης Αρχής που είναι επιφορτισμένη με την διαφύλαξη, την προστασία του απορρήτου;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν υπάρχουν ούτε απειλές, ούτε απειλητικά υπονοούμενα. Υπάρχουν μια σειρά από συγκεκριμένα ερωτήματα, γεγονότα και ενδείξεις, τα οποία -νομίζω με πολύ καθαρό τρόπο- οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ανεξαρτήτως των προθέσεων του κ. Ράμμου, υπάρχει μία εργαλειοποίηση του ρόλου της Αρχής σε όλη αυτή την υπόθεση. Και τα γεγονότα τα αναδείξαμε με πεντακάθαρο και πολύ συγκεκριμένο τρόπο και στις ανακοινώσεις και στις τοποθετήσεις και, βεβαίως, κατά τη διάρκεια της δημόσιας συζήτησης στη συνέχεια, θα αναδειχθούν ακόμη περισσότερο κι αυτά, ενδεχομένως και άλλα.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επιμένετε στην υπόθεση των παρακολουθήσεων να μιλάτε για ρυπαρά δίκτυα και, επειδή είναι σε εξέλιξη πλέον η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, μήπως μπορείτε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένος; Τι εννοεί η Κυβέρνηση όταν λέει «ρυπαρά δίκτυα» και αν έχετε και ένα σχόλιο για τις τηλεοπτικές παρουσίες της κυρίας Παπανικολάου το τελευταίο διήμερο;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μπορώ να γίνω απολύτως συγκεκριμένος. Το έκανα, άλλωστε, και χθες βράδυ στη Βουλή. Τα ρυπαρά δίκτυα αποτελούνται από αυτούς που έχουν στην κατοχή τους το υλικό των επισυνδέσεων, υποτιθέμενο ή πραγματικό, και μπορούν να το δημοσιεύουν κόβοντας και ράβοντας κατά το δοκούν. Αποτελούνται από αυτούς που είχαν στην κατοχή τους αυτό το υλικό και από τους πραματευτάδες, εκείνους που το διακίνησαν ανάμεσα σε αυτούς που το είχαν στην κατοχή τους κι αυτούς που το δημοσιεύουν. Τώρα, οποιοσδήποτε θέλει περισσότερες και πιο συγκεκριμένες πληροφορίες, ονόματα δηλαδή εκτός από αυτά που είναι γνωστά, δεδομένου ότι ξέρουμε πού δημοσιεύονται, δεν έχει από το να ξεκινήσει από τον τελευταίο κρίκο του νήματος, δηλαδή από εκεί που δημοσιεύτηκαν και ψάχνοντας να πάει προς τα πίσω. Θα βρει και τους πραματευτάδες και τους κατόχους των ρυπαρών δικτύων.
Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο ερώτημα, δεν έχω να κάνω κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο, από το να επαναλάβω και να αναδείξω τα γεγονότα. Ένα μέλος της ανεξάρτητης Αρχής περηφανεύεται και, φαντάζομαι ότι έτσι θα ήταν, δεν έχω λόγους να το αμφισβητώ, ότι ήταν μια πάρα πολύ παραγωγική περίοδος της ζωής της, η συνεργασία της με Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, η τοποθέτησή της σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου από τον ίδιο Υπουργό και μετέπειτα το ίδιο αυτό πρόσωπο παίζει έναν ρόλο ως μέλος του Συμβουλίου της Αρχής αυτής. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα παραπάνω. Η ίδια ανέδειξε ότι συμμετείχε έμμεσα στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχε σε ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου διορισμένη από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα είναι μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής και νομίζω ότι, επίσης σε τηλεοπτική της παρουσία σήμερα, το ίδιο μέλος είπε ότι είχε περάσει και από την Ε.Υ.Π.. Έρχονται στην επιφάνεια ενδιαφέροντα στοιχεία της υπόθεσης αυτής όσο εξελίσσεται. Ε.Υ.Π., συμμετοχή στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητη Αρχή.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος; Μιλάτε για ρυπαρά δίκτυα. Τα συνδέετε με κάποιον τρόπο που, αν θέλετε, μας εξηγείτε, με τα ΜΜΕ και το «Documento», καταλαβαίνω, που δημοσιεύει στοιχεία για την υπόθεση εδώ και καιρό. Την ίδια ώρα, ξέρουμε ότι την εποπτεία της Ε.Υ.Π. έχει πάρει από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης, ο κ. Τσίπρας, στη Βουλή, χθες, πήγε, μετά από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής που έκανε την έρευνά της. Έχετε και εκεί κάποια μομφή για τη θεσμικότητα; Κινήθηκε εκτός θεσμών; Τι ακριβώς εννοείτε όσον αφορά στα ρυπαρά δίκτυα και τους περιφερειακούς παράγοντες που αναφέρεστε;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Νομίζω ότι ήμουν πάρα πολύ σαφής. Προσδιόρισα ποια, κατά την εκτίμησή μας, είναι η σύνδεση των ρυπαρών δικτύων. Θα το ξαναπώ, άλλη μια φορά, το έχω πει αρκετές φορές: Σε γνώση του Πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Κυβέρνηση, δεν είχε παραληφθεί το παραμικρό στοιχείο των επισυνδέσεων ή των υποτιθέμενων επισυνδέσεων, αυτό είναι μιας άλλης τάξεως συζήτηση. Το παραμικρό στοιχείο, απ’ όλα αυτά που βλέπουμε και διαβάζουμε δεν είχαν περιέλθει σε γνώση του Πρωθυπουργού ή του Μεγάρου Μαξίμου. Αντιθέτως, τα είδαμε να φτάνουν σε συγκεκριμένους, μέσω μιας προνομιακής και συστηματικής μεταχείρισης σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Τούτων δοθέντων, τα ρυπαρά δίκτυα συγκροτούνται από αυτούς που τα δημοσιεύουν, άγνωστο με ποιο τρόπο τα απέκτησαν, άγνωστο ποια από αυτά είναι αλήθεια, ποια ψέματα, που μπορούν κόβοντας και ράβοντας να δημιουργούν τις εντυπώσεις και, εν πάση περιπτώσει, την πραγματικότητα που θέλουν, από εκείνους που τα είχαν στην κατοχή τους -δεν ξέρω πώς τα είχαν στην κατοχή τους- και από εκείνους που τα μετέφεραν από εκείνους που τα είχαν στην κατοχή τους, σε αυτούς που τα δημοσιεύουν. Αυτά είναι τα ρυπαρά δίκτυα.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Άρα, καταλαβαίνω ότι κατηγορείτε τα Μέσα που δημοσιεύουν τις πληροφορίες αυτές. Θέλω να ρωτήσω, είναι μέρος των ρυπαρών δικτύων η Εισαγγελέας της Ε.Υ.Π., κυρία Βλάχου, που υπογράφει τις νόμιμες επισυνδέσεις;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μίλησα πάρα πολύ συγκεκριμένα. Είπα «εκείνοι που τα είχαν στην κατοχή τους». Δεν ξέρω ποιοι είχαν στην κατοχή τους αυτού του είδους τις πληροφορίες, το υλικό, το οτιδήποτε. Δεν ξέρω ποιος το είχε στην κατοχή του. Αυτός που το έδωσε σε ενδιάμεσους, αν δεν το έδωσε ο ίδιος στον τελικό του προορισμό και προφανώς ο τελικός προορισμός. Είμαι πάρα πολύ συγκεκριμένος. Δεν αναφέρομαι σε ονόματα, διότι δεν ξέρω ονόματα. Αν κάποιος θέλει να ψάξει να βρει ονόματα, έχει έναν κρίκο της αλυσίδας για να ξεκινήσει, τον τελευταίο και πηγαίνοντας προς τα πίσω, θα φτάσει στην άκρη του νήματος.
ΜΗΝ. ΚΩΣΝΤΑΝΤΙΝΟΥ: Από πού προκύπτει ότι ο Πρωθυπουργός που έχει την εποπτεία της Ε.Υ.Π. δεν έχει καμία γνώση για το τι συμβαίνει, όσον αφορά τα ρυπαρά δίκτυα; Και θα τιμωρηθεί κάποιος, όσον αφορά στην πολιτική ευθύνη στην Ε.Υ.Π., από τη στιγμή που λέτε ότι είναι αποτέλεσμα ρυπαρών δικτύων;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για τα ρυπαρά δίκτυα ήμουν πάρα πολύ συγκεκριμένος. Από εκεί και πέρα, ήδη έχουν ληφθεί αποφάσεις ανάληψης πολιτικής ευθύνης και απομάκρυνσης ανθρώπων από την Ε.Υ.Π. για μια σειρά από λόγους. Δεν συνδέονται οι λόγοι αυτοί, ενδεχομένως, με τα ρυπαρά δίκτυα, αλλά με το τι έγιναν κάποια πράγματα εκτός πλαισίου, που δεν θα έπρεπε να είχαν συμβεί. Ο Πρωθυπουργός ήταν πολύ αναλυτικός σε όλα αυτά. Έχουν αναληφθεί θεσμικές πρωτοβουλίες θωράκισης θεσμικών δομών του Κράτους, προεξαρχούσης της ίδιας της Ε.Υ.Π.. Από εκεί και πέρα, έχουμε δηλώσει, από την πρώτη στιγμή, ότι κανένα από τα στοιχεία αυτά, ρητά και κατηγορηματικά, δεν ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού και του Μεγάρου Μαξίμου. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να έχει αποδείξεις και τεκμήρια ότι όλα αυτά ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού. Δεν ξέρω αν κάποιος το είπε, δεν ξέρω αν έχει διαμειφθεί στις συζητήσεις και τις συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τους συνομιλητές του σε όλα τα επίπεδα. Ρητά και κατηγορηματικά, από την πρώτη στιγμή, έχουμε ξεκαθαρίσει, έχουμε πει ότι οι επισυνδέσεις αυτές δεν ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, πρώτον. Δεύτερον, κανενός είδους υλικό, έκθεση ή οτιδήποτε, με ό,τι προσδιορισμό και χαρακτηρισμό δίδεται στο υλικό αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν έχει περιέλθει σε γνώση του Πρωθυπουργού και του Μεγάρου Μαξίμου. Αντιθέτως, το βλέπουμε συστηματικά να διοχετεύεται προνομιακά σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μια διευκρίνιση. Οπότε, μας λέτε ότι είναι άλλο οι παραιτήσεις του Καλοκαιριού του κ. Δημητριάδη και του κ. Κοντολέοντα και άλλο τα ρυπαρά δίκτυα στα οποία αναφέρεστε.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας λέω ότι ανελήφθησαν πολιτικές ευθύνες για τον τρόπο που γινόντουσαν διάφορα πράγματα στην Ε.Υ.Π.. Δεν μείναμε εκεί. Πρώτον, αναλήφθησαν και θεσμικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θωρακίζουν έτι περαιτέρω την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας, έτσι ώστε να προστατεύονται θεμελιώδη δικαιώματα, να μπουν παραπάνω φίλτρα εισαγγελικών και όχι μόνον λειτουργών σε ό,τι αφορά μια κατηγορία προσώπων, φίλτρα που έλειπαν προηγουμένως. Και δεύτερον, να μην απονευρωθεί ένας κρίσιμος για την κρατική Ασφάλεια βραχίονας της λειτουργίας του Κράτους, όπως είναι οι Εθνικές Υπηρεσίες.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Με βάση τις γνώσεις που έχει η Κυβέρνηση, που έλαβε και αυτή μια επιστολή από τον κ. Ράμμο, τα ονόματα που είπε χθες ο κ. Τσίπρας στη Βουλή, ισχύουν ότι είχαν επισυνδεθεί νομίμως από την Ε.Υ.Π. για την Κυβέρνηση;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι μια ερώτηση, την οποία πρέπει να απαντήσει ο κ. Τσίπρας, αν ο κ. Ράμμος του είπε συγκεκριμένα ονόματα. Η Κυβέρνηση περιμένει την κατάληξη της δικαστικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη και τα συμπεράσματα της Δικαιοσύνης πάνω σε αυτό, που απαιτούμε. Θέλουμε να μην μείνει καμία σκιά γύρω από την υπόθεση αυτή. Αυτό που λέει η Κυβέρνηση είναι ότι οι οποιεσδήποτε τέτοιου είδους επισυνδέσεις για ονόματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, εάν γινόντουσαν, δεν τελούν σε γνώση της Κυβέρνησης. Δεν τελούσαν υπό τη γνώση και την έγκριση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Εάν ίσχυαν, ισχύει γι’ αυτές τις παρακολουθήσεις ό,τι ίσχυε για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε υποθετικές ερωτήσεις δεν…
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Εννοώ ότι μια τέτοια παρακολούθηση θα ήταν έξω από το πλαίσιο, το οποίο θεωρεί η Κυβέρνηση ή ο Πρωθυπουργός ότι θα έπρεπε να ισχύει. Γιατί για τον κ. Ανδρουλάκη είπε ότι ήταν λάθος. Ισχύει και για αυτά τα πρόσωπα, αν ισχύει;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάντοτε με την επιφύλαξη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια ανοιχτή δικαστική διαδικασία και αυτό είναι η διαφορά σε σχέση με την υπόθεση του κ. Ανδρουλάκη, μπορώ να σας πω ότι, με δεδομένη και την απόφαση του Πρωθυπουργού, της Κυβέρνησης να ψηφίσει νόμο που βάζει επιπλέον θεσμικές θωρακίσεις σε ό,τι αφορά μια κατηγορία προσώπων και δη πολιτικών προσώπων, θα πρέπει να υπήρχε ισχυρότατη πολιτική τεκμηρίωση για να πει κανείς ότι θα έπρεπε να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αλλά, επαναλαμβάνω, βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή δικαστική διαδικασία. Ας περιμένουμε τα αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής και εδώ είμαστε να τοποθετούμε για όλα.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιας και η πολιτική ζωή της χώρας -καλώς ή κακώς- μονοπωλείται από το συγκεκριμένο μέτωπο, μήπως ο Πρωθυπουργός σκέφτεται να επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις, για να μην πάμε μέχρι τις εκλογές μονοθεματικά με το θέμα των παρακολουθήσεων;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Από το συγκεκριμένο ζήτημα, μονοπωλείται η πολιτική ατζέντα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Από αυτό και από την ατεκμηρίωτη σκανδαλολογία, όταν δεν τάζουν λαγούς με πετραχήλια σε καφενεία ή αλλού. Η πολιτική ζωή της χώρας δεν κυριαρχείται από αυτό. Κυριαρχείται από τη συνεχή προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της ακρίβειας στη ζωή των πολιτών. Από τη συνεχή προσπάθεια αναβάθμισης του διεθνούς κύρους και της ισχύος της χώρας για να μπορεί να αντισταθεί σε κάθε έξωθεν επιβουλή. Από την υλοποίηση του προγράμματός μας. Από την επιτάχυνση επενδύσεων. Από τη συνεχή προσέλκυση επενδύσεων. Από την υλοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων. Από μια σειρά από πράγματα τα οποία αναβαθμίζουν, ενισχύουν τη χώρα, δημιουργούν συνθήκες προκοπής και ευημερίας για όλους. Στηρίζουν τους πολίτες και την κοινωνία σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Από εκεί και πέρα, σε καμία περίπτωση η συζήτηση αυτή στη Βουλή δεν επηρεάζει τις αποφάσεις και τους σχεδιασμούς του Πρωθυπουργού για τις επόμενες εκλογές.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μετά τις εξελίξεις πάντως, που υπάρχουν στη Βουλή και τα όσα ανέφερε ο κ. Τσίπρας – λέτε ότι περιμένετε τη Δικαιοσύνη- ο Πρωθυπουργός έχει δεχθεί ενοχλήσεις από βουλευτές, από Υπουργούς, από στελέχη του κόμματος όσον αφορά το τι συμβαίνει; Τι σήματα έχετε; Είδαμε ότι κρατήσατε την πρόταση δυσπιστίας, δεν τη μετατρέψατε σε ψήφο εμπιστοσύνης και βλέπουμε περίπου τους μισούς βουλευτές να τοποθετούνται από το βήμα της Βουλής, το οποίο δεν συνάδει με αυτό το κλίμα συσπείρωσης, στο οποίο αναφέρεστε. Έχουν υπάρξει ερωτήματα προς τον Πρωθυπουργό, ειδικά από προσωπικότητες όπως ο κ. Σαμαράς και ο κ. Καραμανλής, που είχαν πει πως εάν κάτι τέτοιο συνέβαινε θα ήταν αδιανόητο;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Νομίζω ότι θα μιλήσουν πάνω από 105-110 στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, όπως συνήθως είναι ο αριθμός των στελεχών, που μιλούν σ’ αυτού του είδους τις συζητήσεις και λόγω χρόνου, όπως ο Προϋπολογισμός, άλλες προτάσεις δυσπιστίας. Οπότε δεν το λέω και απροθυμία αυτό. Δεύτερον, από τις τοποθετήσεις και των βουλευτών και των Υπουργών, νομίζω ότι θα πάρετε πολύ καθαρή απάντηση στο ερώτημά σας. Υπάρχει μια σταθερή προσέγγιση του ζητήματος αυτού, από το σύνολο του πολιτικού δυναμικού της Νέας Δημοκρατίας, της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, του στελεχιακού μας δυναμικού.