Η αφήγηση του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών έγινε σαφές, ήδη με την αντίδραση της Κουμουνδούρου στην ανακοίνωση του exit poll της Κυριακής, πως θα περιλαμβάνει την ανάγνωση περί «συντηρητικής μετατόπισης της ελληνικής κοινωνίας» όσο και τα πυρά προς την πλευρά της ΝΔ, στην οποία έσπευσε να αποδώσει την είσοδο κομμάτων εκ δεξιών της, όπως η ΝΙΚΗ και οι Σπαρτιάτες, στη Βουλή.
Οπως έλεγαν το απόγευμα της Κυριακής στελέχη του κόμματος, «ο τρόπος που η ΝΔ έθεσε τα ζητήματα κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η τοξικότητα και ανευθυνότητα που επέδειξε στα ζητήματα της Θράκης και της μειονότητας, είχαν ως αποτέλεσμα την ενδυνάμωση των πιο σκοτεινών δυνάμεων, της άκρας Δεξιάς».
«Η άνοδος της Ακροδεξιάς αποτελεί μια επικίνδυνη εξέλιξη για τη δημοκρατία μας, και δυστυχώς η ΝΔ έχει την κύρια ευθύνη για αυτό. Οχι μόνο επειδή όπως αποδείχτηκε η νομοθετική παρέμβαση για Κασιδιάρη αποδείχτηκε κενό γράμμα αλλά και επειδή επιπλέον η ΝΔ μετέφερε το πεδίο της αναμέτρησης σε τοξικά ζητήματα με την διολίσθηση σε ένα σκληρό εθνικιστικό λόγο», προσέθεταν.
Η δήλωση Τσίπρα για το εκλογικό αποτέλεσμα ήρθε να επιβεβαιώσει ποια θα είναι η «γραμμή» του κόμματος από Δευτέρα.
Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε τα εξής:
«Η ανάδειξη στη Βουλή τριών ακροδεξιών κομμάτων, ενός εκ των οποίων με φασιστικές προεκτάσεις και διασυνδέσεις, σε συνδυασμό με την πλειοψηφία της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη, αποτελεί αρνητική εξέλιξη. Ποτέ στα χρόνια της Μεταπολίτευσης δεν υπήρξαν συσχετισμοί τόσο αρνητικοί για το προοδευτικό χώρο. Κι αυτό εκπέμπει ένα σήμα κινδύνου για κάθε δημοκρατικό πολίτη.
»Δυστυχώς για αυτή την εξέλιξη έχει ευθύνη και η ηγεσία της ΝΔ που μετέφερε το πεδίο της προεκλογικής αναμέτρησης σε ευαίσθητα εθνικά ζητήματα διολισθαίνοντας μάλιστα σε έναν ακραίο εθνικιστικό και διχαστικό λόγο».
Ο κ. Τσίπρας σχολίασε, επίσης, πως «η νομοθετική παρέμβαση της ΝΔ για το κόμμα Κασιδιάρη όχι μόνο αποδείχθηκε κενό γράμμα, αλλά τελικά, όπως προβλέψαμε, διόγκωσε την Ακροδεξιά».
Η Πειραιώς δεν άφησε ασχολίαστες ούτε τις εξελίξεις στα δεξιά της ούτε τα παραπάνω.
«Επειδή, κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται μεγάλη συζήτηση για τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, προκειμένου να στρέψουν τη συζήτηση μακριά από τη μεγάλη νίκη της ΝΔ και από τη δική τους συντριβή, πρέπει να θυμίσουμε ότι την προηγούμενη δεκαετία, τα ποσοστά δεν ήταν πολύ διαφορετικά», τόνισαν στελέχη της ΝΔ που ρωτήθηκαν σχετικά με τα ποσοστά που πήραν κόμματα όπως η Ελληνική Λύση, η ΝΙΚΗ και οι Σπαρτιάτες.
«Αυτό που έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά», εξήγησαν, «είναι το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας και η σημαντική διεύρυνση της επιρροής της. Στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ είχαν 14,5% (7,5 οι ΑΝΕΛ και 6,9% η Χρυσή Αυγή) ενώ το 2015 το ποσοστό αυτό ήταν στο 11%. Η Χρυσή Αυγή ήταν στο 6,2% και οι ΑΝΕΛ στο 4,7%. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι τότε η ΝΔ ήταν στο 29% ενώ σήμερα είναι πάνω από 40% διευρύνοντας διαρκώς την απήχησή της. Καλύπτει δηλαδή έναν πολύ ευρύτερο χώρο κα εκφράζει τις δυνάμεις του προοδευτικού εκσυγχρονισμού και του υπεύθυνου πατριωτισμού».
Οι «γαλάζιες» πηγές έκλεισαν τη σχετική τοποθέτησή τους παραπέμποντας στον άλλοτε σύμμαχο του κ. Τσίρα Πάνο Καμμένο:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί να αναδείξει στο μεγάλο ζήτημα των εκλογών την άνοδο των κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ, δεν είχε κανένα πρόβλημα να συγκυβερνήσει με ένα κόμμα που βρισκόταν στα δεξιά της ΝΔ».
Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επίσης αναγνώρισαν την «αυξημένη παρουσία των ακροδεξιών σχημάτων», και πάλι με αφορμή την εικόνα του exit poll, για να θυμίσουν, όμως, πως ως κόμμα ποτέ δεν μπήκαν στη διαδικασία και δεν έκαναν μικροπολιτική «όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές» με την αναφορά-πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα προς τους «παραστρατημένους» της Χρυσής Αυγής. «Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε πει ότι αυτές τις ψήφους εμείς δεν τις θέλουμε», υπογράμμισαν.
Σε δεύτερο σχόλιο της για το ίδιο θέμα, η Χαρ. Τρικούπη υπερασπίστηκε και την τροπολογία που εμπόδισε την κάθοδο του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές, την οποία δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία επικρίθηκε εκ νέου από την Κουμουνδούρου, κατά τα παραπάνω. Συγχρόνως οι πηγές του κόμματος επανέλαβαν την αμέσως προηγούμενη αιχμή προς το πρόσωπο του κ. Τσίπρα.
«Το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά έδωσε σ΄όλα τα πεδία μάχες χωρίς να χαϊδεύει αυτιά» προσέθεσαν συγκεκριμένα τα στελέχη της Χαρ. Τρικούπη, ενώ υπενθύμισαν και τις πρωτοβουλίες «του Ευ. Βενιζέλου, της Φώφης Γεννηματά και τις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις».