«Καλά πήγε το ζήτημα του “πόθεν έσχες”, που ο ίδιος επέλεξε να ανοίξει λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές, για τον κ. Κασσελάκη» σχολίασε δηκτικά την Τετάρτη ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός, αναφερόμενος στο «μπαράζ ανακοινώσεων διαχείρισης πανικού, ψέμα πάνω στο ψέμα», στο «άδειασμα του προέδρου από την εκπρόσωπο» και στα «συντροφικά μαχαιρώματα» τη στιγμή που «το φιάσκο συνεχίζεται».
Είχε προηγηθεί, πράγματι, ένα μπαράζ τοποθετήσεων από την Κουμουνδούρου, η οποία κλήθηκε να διαχειριστεί τις αντιδράσεις που προκάλεσε η παρουσίαση περιουσιακών στοιχείων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη σε μορφή μονοσέλιδου excel και όχι δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, τη Δευτέρα. Αντιδράσεις οι οποίες «φούντωσαν» μετά τις αιτιάσεις του πρώην βουλευτή Ιωαννίνων του κόμματος, Θανάση Οικονόμου, για ύποπτες συναλλαγές και «σκιές» σε σχέση με τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» του Πρωθυπουργού από τη Βουλή, με πρωταγωνιστές τους τότε αντιπροέδρους του Σώματος, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Γιώργο Βαρεμένο!
Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ –και εκ των στενών συνεργατών του κ. Κασσελάκη– κατηγόρησε την τότε πρόεδρο της Επιτροπής «πόθεν έσχες» και τον έτερο αντιπρόεδρο της Βουλής ότι πήραν κάποιου είδους αντάλλαγμα για να «περάσουν» τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφήνοντας παράλληλα βαριά αιχμή και σε βάρος του τότε Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.
Ο κ. Βούτσης, ο οποίος έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, εξέδωσε οργισμένη δήλωση-απάντηση, ωστόσο αποστάσεις από τον κ. Οικονόμου έλαβαν τόσο η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά –«οι απόψεις του κ. Οικονόμου για το συγκεκριμένο θέμα αφορούν τον ίδιο» (Attica TV)– όσο και άλλα νυν στελέχη του κόμματος, όπως ο Γιώργος Τσίπρας. Εξ ου και η αναφορά Ρωμανού σε «αδειάσματα» και «συντροφικά μαχαιρώματα».
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, λοιπόν, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος συμπλήρωσε το σχόλιο του με μια πρόταση τριών σημείων προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Νίκος Ρωμανός έγραψε, συγκεκριμένα, πως από την Πειραιώς θα πρότειναν στην Κουμουνδούρου:
- «Να βρουν έναν καλό λογιστή να τους εξηγήσει τη διαφορά μεταξύ αρχικής δήλωσης “πόθεν έσχες” και ετήσιας δήλωσης “πόθεν έσχες”. Να τους βοηθήσει με τη χρήση των πλατφορμών και με ό,τι άλλο χρειάζονται, προκειμένου να καταθέσουν επιτέλους ένα κανονικό “πόθεν έσχες”.
- Να βρουν καλούς δικηγόρους, τους οποίους θα χρειαστούν μετά τα πολλά ζητήματα που ανέκυψαν από την ημέρα παρουσίασης αυτού του ιδιότυπου excel από τον κ. Κασσελάκη στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.
- Να βρουν κάποιον που να τους νοιάζεται, ώστε να τους εξηγήσει ότι η στρατηγική να καλύπτουν κάθε τους ψέμα με νέο ψέμα είναι ατελέσφορη και δεν κερδίζουν απόλυτως τίποτα με τα fake news και τις συκοφαντίες. Εξάλλου, αυτή τη στρατηγική την έχουν δοκιμάσει με τα γνωστά αποτελέσματα όλα τα προηγούμενα χρόνια. Φτάνοντας στο σημείο, στην τελευταία τους ανακοίνωση, να ξεπεράσουν κάθε όριο γελοιότητας και να σκαρφίζονται νέα σενάρια συνωμοσίας».
Η προαναφερθείσα «τελευταία ανακοίνωση» από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία απορρίπτεται από το κυβερνών κόμμα ως ακόμη ένα «σενάριο συνωμοσίας», διατυπώνει ερωτηματικά για τροποποιήσεις της νομοθεσίας για το «πόθεν έσχες» το 2023. Με την ίδια ανακοίνωση η αξιωματική αντιπολίτευση κάλεσε εκ νέου τον Πρωθυπουργό «να καταθέσει το “πόθεν έσχες” του για το 2022 και το 2023».