Λιμενικοί μεταφέρουν τα σώματα των θυμάτων του πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου στο λιμάνι της Καλαμάτας την Τετάρτη | Menelaos Myrillas / SOOC
Επικαιρότητα

Ναυάγιο στην Πύλο: Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες – Ο ρόλος των διακινητών στο μοιραίο δρομολόγιο

Οι διακινητές δεν ήταν άγνωστοι στις Αρχές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ. Στελέχη της Ασφάλειας του Λιμενικού αναφέρουν ότι τους τελευταίους δύο μήνες οι κατηγορούμενοι (ή κάποιοι εξ αυτών) συνδέονται με 18 παρόμοια δρομολόγια αλιευτικών σκαφών σαν αυτό που βυθίστηκε από τις ακτές τις Λιβύης προς τις ακτές τις Ιταλίας - Ζητήθηκε η συνδρομή της Europol
Protagon Team

Σβήνουν οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων από το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, ωστόσο τα σωστικά μέσα συνέχιζαν να δίνουν τη μάχη για τον εντοπισμό και του παραμικρού ίχνους ζωής την Παρασκευή, τρεις ημέρες μετά το πολύνεκρο δυστύχημα.

Στις έρευνες μετείχαν περιπολικά της ακτοφυλακής, ελικόπτερο του Λιμενικού, η φρεγάτα «Κανάρης» καθώς και παραπλέοντα σκάφη. Σχετικές εικόνες, τραβηγμένες από παραπλέον κρουαζιερόπλοιο, δημοσίευσε το BBC.

Στο δεύτερο επίπεδο της τραγωδίας, οι διασωθέντες, πλην όσων χρειάστηκε να παραμείνουν στο νοσοκομείο της Καλαμάτας και των εννέα αιγύπτιων συλληφθέντων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες, μεταφέρθηκαν σε δομή στη Μαλακάσα.

Νωρίτερα, στην πόλη της Μεσσηνίας, όπου συνέρεαν συγγενείς των επιβαινόντων στο αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε την Τετάρτη, οι σκηνές ήταν σπαρακτικές.

Στο μεταξύ, οι έρευνες συνεχίζονται και σε επίπεδο ευθυνών, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ. Τα στελέχη του Λιμενικού κατέληξαν μετά από μια μακρά διαδικασία στους εννέα άνδρες που φέρονται ως μέλη του δουλεμπορικού κυκλώματος, αξιοποιώντας καταθέσεις διασωθέντων.

Το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού αποκαλύπτει, μάλιστα, ποιος φαίνεται να ήταν ο ρόλος τους πάνω στο αλιευτικό κατα την διάρκεια του ταξιδιου προς την Ιταλία, σύμφωνα με τις εν λόγω καταθέσεις:

Επρόκειτο για οργανωμένη προσπάθεια διακίνησης που «προετοιμαζόταν επί 40, πιθανόν και 50 ημέρες», δήλωσε στην «Καθημερινή» στέλεχος του Λιμενικού.

Οι οκτών από τους εννέα αρνούνται τις κατηγορίες εκτός από έναν που φέρεται να έχει ομολογήσει. Είπε ότι είναι ένα απλό μέλος της οργάνωσης και ότι δέχτηκε να πληρωθεί προκειμένου να μεταφέρει το πλοιάριο από τις ακτές της Λιβύης στην Ιταλία, σύμφωνα, πάντα, με τον ΣΚΑΪ. Πρόσθεσε πως το πλοίο είχε φύγει από την Αίγυπτο άδειο και ταξίδεψε μέχρι το Τομπρούκ όπου πήρε τους εκατοντάδες μετανάστες.

Ερευνες για παρακλάδια σε Αίγυπτο, Λιβύη και Ιταλία

Οι διακινητές δεν ήταν άγνωστοι στις Αρχές, ανέφερε το ρεπορτάζ του ίδιου Μέσου. Στελέχη της Ασφάλειας του Λιμενικού αναφέρουν ότι τους τελευταίους δύο μήνες οι κατηγορούμενοι (ή κάποιοι εξ αυτών) συνδέονται με 18 παρόμοια δρομολόγια αλιευτικών σκαφών σαν αυτό που βυθίστηκε από τις ακτές τις Λιβύης προς τις ακτές τις Ιταλίας, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός.

Παράλληλα υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν συνδέσεις με Αίγυπτο, Λιβύη και Ιταλία. Για τον λόγο αυτό οι ελληνικές Αρχές απευθύνθηκαν στη Europol προκειμένου να πραγματοποιηθεί έρευνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να μπορέσουν να οδηγηθούν στα ίχνη των εγκεφάλων του συγκεκριμένου κυκλώματος, που θησαυρίζει σε βάρος ζωών, αν υπολογίστεί ότι από τον καθένα από τους διακινούμενους στην συγκεκριμένη περίπτωση είχε εισπραχθεί ποσό πολλών χιλιάδων δολαρίων.

Σοκάρουν οι μαρτυρίες για τους διακινητές

Σοκαριστικές είναι άλλωστε οι μαρτυρίες για τους διακινητές, οι οποίοι πήραν τα χρήματα των επιβατών του αλιευτικού λέγοντας ψέματα για τις συνθήκες του ταξιδιού αλλά και για τον αριθμό των επιβαινόντων.

«Ο χειριστής και ο μηχανικός του σκάφους μάλλον θα πνίγηκαν. Υπήρχαν όμως δύο άτομα που έκαναν κουμάντο. Μας έλεγαν να κάτσουμε σε συγκεκριμένες θέσεις για να μη γέρνει το σκάφος, μας φοβέριζαν συνέχεια και μας έδιναν να πιούμε βρώμικο νερό ενώ αυτοί έπιναν καθαρό. Ενα άτομο μόνο φορούσε σωσίβιο, το οποίο το είχε φέρει μόνος του. Στο σκάφος δεν υπήρχαν σωσίβια. Στην αρχή είχαν πει ότι θα ταξιδεύαμε 400 άτομα και τελικά ήμασταν 700», φέρεται να αποκαλύπτει ένας εκ των διασωθέντων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Τοπικός παράγοντας της Καλαμάτας μίλησε με διασωθέντα, ο οποίος του περιέγραψε: «Οταν έφευγαν είπαν “750 άτομα κλείσαμε”. Είναι σίγουρα πολλοί στο αμπάρι, πιέστηκε και αυτός να μπει στο αμπάρι, αρνήθηκε και αυτό τον έσωσε».

«Υπήρχε άτομο που επισκεύαζε τη μηχανή αλλά συνέχεια χάλαγε. Οταν ένα πλοίο μας πέταξε νερό το πήραν όλο οι Αιγύπτιοι. Τσακωθήκαμε και μετά μας έδωσαν. Μας έδινε φαγητό μόνο εάν του δίναμε λεφτά, μας έβριζε και μας χτυπούσε. Εκανε παρέα με τον καπετάνιο», κατέθεσε έτερος ναυαγός για ένα από τα φερόμενα ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Συγγενής αγνοουμένου τόνισε: «Μου είπε ότι μόλις μπήκε μέσα στο καράβι είπε “εδώ χωράνε 50 παιδιά και έβαλαν 750 παιδιά”. Λέει 100% θα πάει μέσα στο νερό. Εγώ λέω κατέβα, μην πας σε αυτό το καράβι. Με το ζόρι τους βάζανε μέσα. Ηταν μαφία, είχαν πιστόλια και είχαν και μαχαίρια».

Οι διασωθέντες περιέγραψαν ακόμη και την οργάνωση των εγκληματικών δικτύων διακίνησης ανθρώπων στη Λιβύη: «Στη Λιβύη μείναμε σε σπίτι μαζί με 200 άτομα. Την επόμενη μέρα μας πήγαν με 12 οχήματα σε άλλο σπίτι στο Τομπρούκ. Μετά με φορτηγά μας πήγαν σε παραλία. Εκεί με μικρά σκάφη μας μετέφεραν στο αλιευτικό μπλε σκάφος, όπου δύο άτομα έκαναν κουμάντο και μας είπαν που θα κάτσουμε».