Η Παρασκευή ξημέρωσε με τους διασωθέντες του ναυαγίου της Πύλου να ετοιμάζονται για το ταξίδι στη δομή της Μαλακάσας. Τα μισθωμένα από τον δήμο Καλαμάτας λεωφορεία επρόκειτο να ξεκινήσουν με τους δεκάδες που διασώθηκαν από το πλοιάριο του θανάτου, με προορισμό το κέντρο στα βόρεια της Αττικής. Ανάμεσά τους ήταν και κάποιοι ανήλικοι που όπως έγινε γνωστό πρώτα θα πάνε στη Μαλακάσα για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε δομές ανηλίκων.
Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, η βύθιση αλιευτικού σκάφους με μετανάστες, στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 78 άτομα και να διασωθούν 105. Πολλοί, όμως, ίσως και εκατοντάδες και πιθανότατα μητέρες με μικρά παιδιά που βρίσκονταν στο αμπάρι, αγνοούνται –χάθηκαν και κανείς δεν ξέρει ποιοι ήταν, εκτός ίσως από κάποιους άλλους μετανάστες που άρχισαν να φτάνουν στην Καλαμάτα με σκοπό να αναζητήσουν τους δικούς τους.
Τι συνέβη; Λίγα είναι γνωστά καθώς ο διακινητής συχνά κρύβεται κάτω από την ταυτότητα ενός άμοιρου μετανάστη. Οι εννέα Αιγύπτιοι που συνελήφθησαν το βράδυ της Πέμπτης ως διακινητές ζήτησαν από προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα. Οδηγήθηκαν στην εισαγγελία Καλαμάτας, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες: Κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που αφορά την παράνομη είσοδο μεταναστών, πρόκληση ναυαγίου και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι κατηγορούμενοι, αιγυπτιακής υπηκοότητας (ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών), αποτελούσαν πλήρωμα του πλοίου και είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων. Οκτώ από αυτούς κρατούνται στο αστυνομικό τμήματα Καλαμάτας, ενώ ο ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο. Ωστόσο, όπως εκτιμάται δύσκολο μπορεί να προσδιοριστεί με ασφάλεια εάν επρόκειτο για μέλη του στενού πυρήνα του δουλεμπορικού κυκλώματος ή, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, για μετανάστες που απλώς δέχθηκαν να μετάσχουν στην επιχείρηση προκειμένου να καταβάλουν μειωμένο αντίτιμο για τη μεταφορά τους.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους. Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ελικόπτερο του ΠΝ και τρία παραπλέοντα πλοία.
Καθώς η επιχείρηση διάσωσης του αλιευτικού από το Λιμενικό εξέλαβε και πολιτικές διαστάεις, με τον Αλέξη Τσίπρα να σπεύδει στην Καλαμάτα και να προχωρεί σε μια μικροπολιτική σπέκουλα θέτοντας «ερωτήματα» για τα πρωτόκολλα, η «Καθημερινή», σε ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη, ρίχνει φως στην τραγωδία, επικαλούμενη πηγές από το Σώμα.
Εγραψε η «Καθημερινή»:
«“Επρόκειτο για οργανωμένη προσπάθεια διακίνησης που προετοιμαζόταν επί 40, πιθανόν και 50 ημέρες”, σημείωσε στην “Κ” στέλεχος του Λιμενικού. Του ζητήσαμε να σχολιάσει αναφορές περί ρυμούλκησης του αλιευτικού από σκάφος του ελληνικού Λιμενικού. Ανέφερε τα εξής: Λίγο πριν από τις 11 μ.μ. το πλήρωμα του σκάφους “920” του Λιμενικού φώτισε με προβολείς το πλοιάριο και με μεγάφωνα ενημέρωσε τους επιβαίνοντες ότι λόγω του υπέρβαρου διέτρεχαν κίνδυνο και ότι δεν θα κατάφερναν να φθάσουν στις ιταλικές ακτές. Οι άνδρες του Λιμενικού μάλιστα χρησιμοποίησαν ένα σχοινί προκειμένου, όπως αναφέρουν, να προσδέσουν στο αλιευτικό και να ελέγξουν τις συνθήκες που επικρατούσαν στο εσωτερικό του. Ορισμένοι από τους επιβαίνοντες, ωστόσο, που συνέχιζαν να αντιδρούν στην προοπτική μεταφοράς τους στην Ελλάδα αντί της Ιταλίας φέρονται να έλυσαν το σχοινί προκειμένου να συνεχίσουν την πορεία τους με ρότα προς βορρά. “Το συγκεκριμένο περιστατικό εκτυλίχθηκε στις 11 μ.μ., αρκετές ώρες πριν από τη βύθιση του πλοιαρίου”, διευκρίνισε».