492
Λίγα τα ψηφοδέλτια στην ειδική κάλπη που στήθηκε για τέταρτη φορά στη Ρώμη | REUTERS/Remo Casilli/Pool

Ναυάγιο και στην τέταρτη ψηφοφορία για τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2022, 14:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/01/2022, 16:50
Λίγα τα ψηφοδέλτια στην ειδική κάλπη που στήθηκε για τέταρτη φορά στη Ρώμη
|REUTERS/Remo Casilli/Pool

Ναυάγιο και στην τέταρτη ψηφοφορία για τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2022, 14:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/01/2022, 16:50

Ως ναυάγιο προεξοφλήθηκε και η τέταρτη ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, καθώς από τη μία η Κεντροαριστερά ανακοίνωσε ότι θα ρίξει λευκό και από την άλλη η Κεντροδεξιά επέλεξε αποχή.

Συγκεκριμένα, οι αποχές έφτασαν τις 441 και οι λευκές ψήφοι τις 261. Ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα έλαβε 166 ψήφους, ο δικαστικός Νίνο Ντι Ματέο 56, ο κεντροαριστερός κοινωνιολόγος Λουίτζι Μανκόνι οκτώ, η υπουργός Δικαιοσύνης Μάρτα Καρτάμπια έξι και ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι πέντε.

Ο κεντροαριστερός συνασπισμός της Ιταλίας, που περιλαμβάνει το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα 5 Αστέρων και το κόμμα LEU, είχε γνωστοποιήσει πως κατά τον τέταρτο γύρο της προεδρικής εκλογής θα επέλεγε το λευκό. Αυτό αναφέρθηκε σε κοινή δήλωση των κομμάτων. Από την άλλη πλευρά τα κεντροδεξιά κόμματα είχαν ανακοινώσει εκ των προτέρων πως θα απόσχουν από την ψηφοφορία της Πέμπτης, προσθέτοντας πως σχεδιάζουν να υποστηρίξουν στις επόμενες ψηφοφορίες έναν υποψήφιο με «υψηλή θεσμική αξία».

Αυτές οι αποφάσεις των κομμάτων σήμαναν ότι η τέταρτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, δεν θα είχε και πάλι νικητή. Τα βαθιά διαιρεμένα κόμματα έχουν έτσι περισσότερο χρόνο για να προσπαθήσουν να βρουν έναν αμοιβαία αποδεκτό υποψήφιο.

Η κεντροδεξιά παράταξη, που περιλαμβάνει τη Λέγκα, τα Αδέλφια της Ιταλίας και το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια, δήλωσε πως θέλει να πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή, δύο προεδρικές ψηφοφορίες, ένδειξη ότι ο συνασπισμός αυτός θέλει να επιταχύνει την εκλογική διαδικασία.

Ο κεντροαριστερός συνασπισμός ανακοίνωσε από την πλευρά του πως είναι έτοιμος να διεξαγάγει συνομιλίες με την κεντροδεξιά για να βρουν έναν κοινό υποψήφιο που θα μπορούσε «να αντιπροσωπεύσει όλους τους Ιταλούς».

Σύμφωνα με ό,τι διαρρέει, στη φάση αυτή τα ονόματα που θεωρείται ότι μπορεί να συγκεντρώσουν μεγαλύτερη συναίνεση είναι εκείνα της Ελιζαμπέτα Μπελόνι, νυν επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και πρώην γενικής διευθύντριας του υπουργείου Εξωτερικών, και του συνταγματολόγου Σαμπίνο Κασέζε.

Σε ό,τι αφορά την Μπελόνι, το Δημοκρατικό Κόμμα αφήνει να διαρρεύσει ότι «θα ήταν μια αξιοπρεπής λύση», ενώ και το υπερσυντηρητικό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας δεν αντιτίθεται στην προοπτική εκλογής της. Το γεγονός όμως ότι πρόκειται για την υπεύθυνη των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποια ουσιαστικά εμπόδια. Στελέχη της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, για παράδειγμα, δεν την θεωρούν το κατάλληλο πρόσωπο προς εκλογή.

Όσο για τον Κασέζε, μέρος των αναλυτών υπογραμμίζει ότι η κριτική που είχε ασκήσει στην κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε και η αρκετά προχωρημένη ηλικία του (είναι 86 ετών) θα μπορούσε να δημιουργήσει ενστάσεις, κυρίως από την πλευρά των Πέντε Αστέρων.

Η υποψηφιότητα του Μάριο Ντράγκι, παράλληλα, έχει αποδυναμωθεί, αλλά δεν αποτελεί οριστικά παρελθόν. Οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις, όμως, είναι της άποψης ότι, δεδομένης της κρίσιμης αυτής περιόδου, παραμένει πολυτιμότερος ως πρωθυπουργός της χώρας. Οι πιθανότητες εκλογής του κεντρώου πρώην προέδρου της βουλής Πιερφερντινάντο Καζίνι, τέλος, τις τελευταίες ώρες δείχνουν σημαντικά μειωμένες.

Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι εντός της αυριανής ημέρας θα πρέπει να έχει βρεθεί μια οριστική λύση για την εκλογή του διαδόχου του προέδρου της δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. Αργότερα θεωρείται πιθανό να οριστεί συνάντηση των αρχηγών των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας σε αναζήτηση ενός οριστικού συμβιβασμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News