Επικαιρότητα

Διάβημα διαμαρτυρίας της Αθήνας στο ΝΑΤΟ για τις ευχές στην Τουρκία

Προηγουμένως η ΝΑΤΟϊκή Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων, με έδρα τη Σμύρνη, είχε αναρτήσει συγχαρητήριο μήνυμα προς την Αγκυρα με αφορμή τον εορτασμό της λεγόμενης «Ημέρας της Νίκης», της επετείου που συμπίπτει με την ήττα των ελληνικών δυνάμεων στη Μικρά Ασία το 1922
Protagon Team

Την έντονη αντίδραση της Αθήνας προκάλεσε η κίνηση της ΝΑΤΟϊκής Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων (LANDCOM) να αναρτήσει την Τετάρτη σε λογαριασμό της στα social media συγχαρητήριο μήνυμα προς την Τουρκία με αφορμή τον καθιερωμένο εορτασμό της «Ημέρας Νίκης», γνωστής και ως Ημέρας Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία αποτελεί επίσημη αργία της γειτονικής χώρας.

Η «Ημέρας Νίκης», η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Αυγούστου, τιμά την επέτειο της νίκης στη μάχη του Ντουμλουπινάρ (30 Αυγούστου 1922), της επίθεσης των κεμαλικών δυνάμεων και την ήττα του ελληνικού Στρατού στο μικρασιατικό μέτωπο.

Στο επίμαχο μήνυμα της LANDCOM, η οποία εδρεύει στη Σμύρνη, αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Τουρκία για τη φιλοξενία μας αυτή την ξεχωριστή ημέρα.

Από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ το 1952, η Τουρκία έχει λάβει μέρος σε πολλές επιχειρήσεις και ασκήσεις και οι στρατιώτες της έχουν πάντα επιδείξει μεγάλο επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα.

Η Τουρκία και το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότεροι και ασφαλέστεροι μαζί».

Σε συνέχεια των παραπάνω, και κατόπιν άμεσων οδηγιών του υπουργείου Εξωτερικών στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, η Αθήνα «απάντησε» στέλνοντας γραπτό διάβημα στη Γενική Γραμματεία της Συμμαχίας για τη συγχαρητήρια ανάρτηση της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων προς την Τουρκία.

Οπως σημείωσαν αρμόδιες διπλωματικές πηγές, η σύνδεση της εθνικής ημέρας ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας με ημέρα νίκης κατά μίας συμμάχου χώρας χαρακτηρίζεται «απαράδεκτη» στο διάβημα.

Αξίζει να αναφερθεί πως παρόμοιο μήνυμα είχε αναρτηθεί από τη ΝΑΤΟϊκή διοίκηση στη Σμύρνη και στις 30 Αυγούστου του 2022, ωστόσο η ανάρτηση αυτή «κατέβηκε» μετά την τότε ελληνική αντίδραση.