Ο Τζο Μπάιντεν μιλά με πάθος στην έναρξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ | REUTERS/Yves Herman
Επικαιρότητα

ΝΑΤΟ: Η παθιασμένη ομιλία του Μπάιντεν – νέα Patriot στο Κίεβο μετά τη φρίκη στο νοσοκομείο

Με στόχο να καθησυχάσει τους συμμάχους στο εξωτερικό και τους Δημοκρατικούς στο εσωτερικό, ο οικοδεσπότης αμερικανός πρόεδρος μίλησε με καθαρή άρθρωση και στεντόρεια φωνή υπέρ της Δύσης και εναντίον της Ρωσίας, ενώπιον των ηγετών των κρατών-μελών της Συμμαχίας, στην Ουάσινγκτον
Protagon Team

Ο Μπάιντεν καλωσόρισε τους ηγέτες του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον με μια δυναμική ομιλία που φάνηκε να έχει στόχο να καθησυχάσει τους συμμάχους στο εξωτερικό και τους Δημοκρατικούς στο εσωτερικό  ότι μπορεί να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στη σύντομη αλλά παθιασμένη ομιλία του κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η στρατιωτική συμμαχία είναι «πιο ισχυρή από ποτέ», καθώς αντιμετωπίζει μια «κομβική στιγμή» με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Προειδοποιώντας ότι «αυταρχικοί μονάρχες» είχαν ανατρέψει την παγκόσμια τάξη, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε περισσότερη στρατιωτική βοήθεια για το Κίεβο, ανάμεσά τους και επιπλέον συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, δύο ημέρες μετά την βάρβαρη επίθεση των Ρώσων στο νοσοκομείο Παίδων του Κιέβου.

«Η Ρωσία δεν θα νικήσει», διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος, σε πολυαναμενόμενη ομιλία του, λόγω της διαμάχης στις ΗΠΑ για την υποψηφιότητά του, που ξέσπασε μετά το debate με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπάιντεν συμμετείχε μαζί με άλλους ηγέτες —ή αντιπροσώπους τους— των 32 κρατών-μελών του NATO σε τελετή για τα 75 χρόνια ύπαρξης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και τίμησε με το προεδρικό παράσημο της Ελευθερίας, τον Γενς Στόλτενμπεργκ, για την προσφορά του στο ΝΑΤΟ.

Ο Τζο Μπάιντεν απονέμει το ανώτατο παράσημο των ΗΠΑ για πολίτες, στον Γενς Στόλτενμπεργκ – REUTERS/Leah Millis

Σε κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Ρουμανία, επιβεβαίωσαν την αποστολή συνολικά πέντε συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων συστοιχιών Patriot.

Το συγκεκριμένο σύστημα αμερικανικού σχεδιασμού θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των πιο σοβαρών απειλών, όπως οι πιο προηγμένοι ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι.

Το πέμπτο σύστημα που ανακοινώθηκε χθες ότι θα διατεθεί στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι μια συστοιχία SAMP/T, συστήματος γαλλοϊταλικής κατασκευής, που είχε ήδη αναγγείλει πως θα προμηθεύσει η Ρώμη.

Μόνο μια συστοιχία Patriot, αυτή που θα προμηθεύσουν οι ΗΠΑ, είναι καινούργιο στοιχείο: για τις υπόλοιπες, το Κίεβο είχε λάβει υποσχέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, έπειτα από επανειλημμένες εκκλήσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο ουκρανός πρόεδρος που έφθασε την Τρίτη στην Ουάσιγκτον, ευχαρίστησε τους συμμάχους του για την «ισχυρή δήλωση» υποστήριξης. Σε ομιλία του το βράδυ της Τρίτης, τους κάλεσε, ειδικά τις ΗΠΑ, να μην περιμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου για να προσφέρουν υποστήριξη στη χώρα του.

«Είναι καιρός να βγούμε από τις σκιές, να λάβουμε σθεναρές αποφάσεις, να δράσουμε και όχι να περιμένουμε τον Νοέμβριο, ή οποιονδήποτε άλλον μήνα», τόνισε ο Ζελένσκι.

Η Ουκρανία υπέστη τη Δευτέρα πολύνεκρους ρωσικούς βομβαρδισμούς, ο απολογισμός των θυμάτων των οποίων στις τάξεις των αμάχων, αυξήθηκε στους 43 νεκρούς και κάπου 200 τραυματίες, όπως ανέφερε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο περιθώριο της συνόδου. Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο Παίδων της χώρας, προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές.

Οι σύμμαχοι δεσμεύθηκαν να προμηθεύσουν κι άλλα συστήματα Patriot, «αυτή τη χρονιά», καθώς και «δεκάδες» άλλα τακτικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας «τους προσεχείς μήνες».

Νωρίτερα ο Ζελένσκι στο καθημερινό διάγγελμά του τόνισε πως θα «δώσει μάχη» προκειμένου «να εξασφαλίσουμε περισσότερες δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας» και «περισσότερα (μαχητικά αεροσκάφη) F-16», η παράδοση των πρώτων από τα οποία αναμένεται προσεχώς.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλά στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ – REUTERS/Kevin Mohatt

Οι ΗΠΑ θα αναπρογραμματίσουν εξάλλου τις παραδόσεις πυραύλων, ώστε το Κίεβο να έχει στη διάθεσή του «εκατοντάδες» καθ’ όλο το διάστημα ως την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας που προσυπέγραψαν οι ηγέτες της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ρουμανίας και της Ουκρανίας.

Τελευταία, ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους και έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας.

Οικοδεσπότης της τελετής για την επέτειο στην αίθουσα «Αντριου Μέλον», όπου υπογράφτηκε το Σύμφωνο του Βόρειου Ατλαντικού το 1949, ο Τζο Μπάιντεν,  μίλησε για περίπου 13 λεπτά με καθαρή άρθρωση και στεντόρεια φωνή, μια αξιοσημείωτη διαφορά από την καταστροφική του εμφάνιση στο debate του περασμένου μήνα, σημείωσε το BBC.

«Ο πόλεμος θα τελειώσει με την Ουκρανία να παραμένει μια ελεύθερη και ανεξάρτητη χώρα. Η Ρωσία δεν θα επικρατήσει. Η Ουκρανία θα επικρατήσει», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Στη συνέχεια, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε στην ομιλία του ότι η Συμμαχία δεν είναι «δεδομένη», αλλά αποτέλεσμα «επιλογών» και «δύσκολων αποφάσεων», όπως και η υποστήριξη στην Ουκρανία, που εμπεριέχει «κόστη και κινδύνους».

Αλλά «δεν υπάρχουν επιλογές χωρίς κόστος με γείτονα την επιθετική Ρωσία», συνέχισε και πρόσθεσε ότι «το βαρύτερο κόστος και ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα ήταν η Ρωσία να νικήσει στην Ουκρανία».

Στη σύνοδο αυτή το Κίεβο ευχόταν —αν και χωρίς ψευδαισθήσεις— ότι θα σημειωνόταν πρόοδος ως προς την ουκρανική υποψηφιότητα για ένταξη στην ατλαντική συμμαχία.

Η Ουκρανία ήθελε να λάβει επίσημη πρόσκληση γι’ αυτό, όμως χώρες-κλειδιά, ανάμεσά τους κατά διπλωματικές πηγές οι ΗΠΑ και η Γερμανία, εναντιώνονται «σθεναρά» στο να γίνει κάτι τέτοιο άμεσα, ή πρόωρα.

Αναμένεται πάντως να εξασφαλίσει τη δέσμευση πως η υπόσχεση να προσκληθεί να ενταχθεί στον οργανισμό είναι «αμετάκλητη», είπε διπλωματική πηγή, συμπληρώνοντας πως θα προστεθούν κάποιες προϋποθέσεις.

Η Μόσχα ανέφερε ότι θα παρακολουθήσει με τη «μέγιστη προσοχή» τη σύνοδο του NATO, που συμπίπτει με την 75η επέτειο της ίδρυσης της στρατιωτικής συμμαχίας.

Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ, κατά την προσφιλή του μέθοδο, είπε ένα ακόμα από τα αμέτρητα ψέματά του, γράφοντας στο δικό του social media, το Truth Social, ότι χωρίς αυτόν «πιθανόν δεν θα υπήρχε NATO τώρα», επιχειρώντας να πιστωθεί τις δεσμεύσεις Ευρωπαίων να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνά τους.

Ο ίδιος έχει απειλήσει στο παρελθόν ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν ακόμα και να αποχωρήσουν από τη Συμμαχία.