Η Φλοράνς Παρλί σε επίσκεψή της σε στρατόπεδο στις Βερσαλίες | EPA/MARTIN BUREAU / POOL
Επικαιρότητα

ΝΑΤΟ: Η Γαλλία πιέζει την Ευρώπη να γίνει πιο… μάχιμη

Η γαλλίδα υπουργός Αμυνας, Φλοράνς Παρλί, τονίζει στο Politico ότι η ήττα του Ντόναλντ Τραμπ δεν σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να εγκαταλείψουν την ενίσχυση της άμυνάς τους και τη διαμόρφωση μίας κοινής στρατηγικής
Protagon Team

Οχι, οι γάλλοι αξιωματούχοι δεν έχουν πεθυμήσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Ούτε τον προτιμούν από τον Τζο Μπάιντεν. Ισα ίσα που ανυπομονούν να συναντηθούν με τον αμερικανό πρόεδρο στις συνόδους των G7, του ΝΑΤΟ και των ΕΕ – ΗΠΑ, σε λίγες ημέρες σε Κορνουάλη και Βρυξέλλες.

Ομως, αυτό που ανησυχεί την Φλοράνς Παρλί, τη γαλλίδα υπουργό Αμυνας και τον Εμανουέλ Μακρόν, είναι να μην επαναπαυτούν οι ευρωπαίοι ηγέτες στην παρουσία ενός πολύ πιο φιλικού προς την Ευρώπη Μπάιντεν από ό,τι ήταν ο Τραμπ, και βάλουν στην άκρη τα σχέδια για αύξηση των αμυντικών δαπανών, ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών τους και διαμόρφωση της κοινής τους στρατηγικής. Ηταν κάτι για το οποίο ο προηγούμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε «καταφέρει» να πείσει τους Ευρωπαίους, ακριβώς επειδή είχε δείξει με την αδιάφορη έως εχθρική στάση του απέναντι στους παραδοσιακούς του συμμάχους ότι δεν πρέπει να υπολογίζουν και πολύ στη δική του βοήθεια.

«Στην ευρω-ατλαντική σχέση, υπάρχει μία σταθερά, ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την ασφάλειά τους», είπε χαρακτηριστικά η Παρλί στο Politico.

«Ηταν πολύ άσχημη και δύσκολη η “συζήτηση” με τον Τραμπ επί του θέματος, αλλά έφερε στην επιφάνεια και μία πραγματικότητα. Είμαι σίγουρη ότι και η κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερο βάρος», συνέχισε η υπουργός.

Μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, η Γαλλία είναι το μοναδικό κράτος-μέλος της ΕΕ, που διαθέτει πυρηνικά όπλα και κατέχει μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κανένα άλλο μέλος της ΕΕ, δεν μπορεί να αναπτύξει στρατεύματα τόσο γρήγορα και αποτελεσματικά σε όλο τον πλανήτη.

Η Γαλλία είναι το μοναδικό κράτος-μέλος της ΕΕ, που διαθέτει πυρηνικά όπλα και κατέχει μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ομως, γράφει το Politico, οι ευρωπαίοι εταίροι κατηγορούν το Παρίσι για αδιαφορία στις δικές τους ανάγκες εθνικής ασφάλειας και για προσπάθεια επιβολής της δικής τους οπτικής. Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, υπάρχουν αυτοί που χαρακτηρίζουν τις επικλήσεις των Γάλλων για ισχυρότερη ευρωπαϊκή άμυνα ως απειλή για την ενότητα του ΝΑΤΟ και ως προσπάθεια για να πουλήσουν περισσότερα γαλλικά όπλα, πλοία και αεροπλάνα.

Η Παρλί διαφωνεί ριζικά με τους επικριτές της χώρας. Επιμένει ότι η ισχυρή ευρωπαϊκή άμυνα είναι απαραίτητη για την ενδυνάμωση του ΝΑΤΟ και ότι οι ευρωπαίοι σύμμαχοι δεν μπορούν να αγνοήσουν τις θεμελιώδεις αλλαγές στο στρατηγικό πλαίσιο της υπερατλαντικής συμμαχίας, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο πρόεδρος στον Λευκό Οίκο.

«Το στρατηγικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ έχει δομικά μετακινηθεί προς την Ασία, και ό,τι και αν επιθυμούν οι Ευρωπαίοι, αυτό είναι γεγονός. Αν θέλουμε να παίξουμε τον ρόλο μας, θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε καλοί σύμμαχοι και να προωθούμε την ενδυνάμωση της άμυνάς μας. Το να είμαστε οι Ευρωπαίοι πιο ισχυροί, συμβάλει θετικά στην ατλαντική συμμαχία, δεν κινδυνεύει να αποδυναμωθεί, το αντίθετο».

Δεκαετής στρατηγική συμφωνία

Η συμβολή της Ευρώπης θα είναι ένα από τα ευαίσθητα θέματα που θα συζητηθεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ -σε μία πιο ήρεμη ατμόσφαιρα αφού θα λείπει ο Τραμπ- στις Βρυξέλλες, στις 14 Ιουνίου. Οι ηγέτες αναμένεται να επικαιροποιήσουν τη δεκαετή πλέον στρατηγική συμφωνία, τονίζοντας τους στόχους του ΝΑΤΟ και τα βασικά σημεία για την ασφάλεια της συμμαχίας.

Στις πολλές προκλήσεις περιλαμβάνονται η ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή της Ουάσινγκτον προς την Κίνα, που δεν συμμερίζονται πολλοί σύμμαχοί της, οι ανησυχητικές δραστηριότητες της Ρωσίας στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και αλλού, οι συμφωνίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών που αφορούν την Ευρώπη και πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης τους, η αστάθεια στα νότια και νοτιοανατολικά της Ευρώπης, νέες κυβερνο-απειλές και η διαμάχη με την Τουρκία, σημειώνει το Politico.

Αν δεν ασχοληθεί επαρκώς με όλα αυτά τα ζητήματα η Συμμαχία, ενδέχεται να τεθούν εκ νέου ερωτηματικά για τον ρόλο της και την αποστολή της. Μόλις πριν δύο χρόνια, άλλωστε, ο ίδιος ο Μακρόν, την είχε αποκαλέσει «εγκεφαλικά νεκρή», προκαλώντας τότε έντονες αντιδράσεις.

«Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω αυτή την αιώνια διαμάχη για τον υποτιθέμενο ανταγωνισμό ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους. Εμείς οι Ευρωπαίοι έχουμε τη δική μας φωνή και πολλά κοινά συμφέροντα με τις ΗΠΑ αλλά δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε τα δικά μας θέματα να προωθήσουμε».

Ως παράδειγμα, έφερε την Κίνα, για την οποία οι Ευρωπαίοι δεν συμμερίζονται την ανησυχία της Ουάσινγκτον. «Εάν οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται σε σύγκρουση, θέλουμε να είμαστε και εμείς με την Κίνα;», είπε.

Το μέτωπο στο Αφγανιστάν ράγισε…

Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, που ανακοίνωσε ο Μπάιντεν χωρίς να συμβουλευτεί τους συμμάχους που έχουν και αυτοί στρατεύματα εκεί, δυσαρέστησε πολλούς Ευρωπαίους. Τους υπενθύμισε όμως, ότι τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ είναι αυτά που καθορίζουν τις αποφάσεις των Αμερικανών για την πολιτική τους.

Η Παρλί τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι σημειώνουν πρόοδο -αν και αργή- για την ενίσχυση της άμυνάς τους. Ηδη έχουν στείλει ειδικές δυνάμεις με στελέχη από χώρες, όπως η Σουηδία, η Εσθονία και η Τσεχία, στην περιοχή του Σαχέλ, στην υποσαχάρια Αφρική, για να αντιμετωπίσει το Ισλαμικό Κράτος, που έχει ισχυρή παρουσία εκεί.

«Βρήκα εξαιρετικά τα λόγια του τσέχου ομολόγου μου , όταν επισκεφθήκαμε το Σαχέλ: “Εμείς οι Ευρωπαίοι έχουμε δύο προβλήματα ασφαλείας, στα ανατολικά και τα νότια και η σωστή προσέγγιση δεν είναι να πούμε ότι εμείς οι Τσέχοι είμαστε πιο κοντά στα ανατολικά και θα φροντίσουμε το εκεί πρόβλημα, ή ότι εσείς οι Γάλλοι είστε πιο κοντά στην Αφρική θα το φροντίσετε εσείς. Το σωστό είναι να το κάνουμε μαζί”. Αυτό που είπε αντιπροσωπεύει ακριβώς την κοινή μας στρατηγική κουλτούρα. Είναι ένα έργο σε εξέλιξη, αλλά δεν είναι απλά μία ιδέα», τόνισε η Παρλί.

Ομως, για να γίνει αυτό, επισημαίνουν άλλοι αναλυτές, χρειάζεται χρόνος. «Η ευρωπαϊκή στρατηγική κουλτούρα δεν είναι η γαλλική. Δεν δημιουργείται μέσα σε τρία χρόνια από οκτώ μόλις χώρες», λέει η Κλόντια Μέιτζορ, επικεφαλής του τομέα ερευνών στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνούς Ασφάλειας.