Μιλώντας στον Economist, ο βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Γουάλας έθεσε εαυτόν εκτός κούρσας διαδοχής στο ΝΑΤΟ: «Αυτό δεν θα συμβεί. Δεν πρόκειται να πάω σε αυτή τη θέση».
Επιπλέον, ο Γουάλας φαίνεται να υποστηρίζει τις φήμες του Τύπου: «Ο Τζο Μπάιντεν θέλει ο Γιένς Στόλτενμπεργκ να παραμείνει επικεφαλής της Συμμαχίας τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμη».
Η θητεία του σημερινού γενικού γραμματέα λήγει τον Σεπτέμβριο, και τις τελευταίες εβδομάδες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν προτείνει αρκετές υποψηφιότητες.
Κάποια στιγμή φαβορί θεωρήθηκε η Μέτε Φρεντέρικσεν, η πρωθυπουργός της Δανίας, αν και καμία γυναίκα δεν έχει ηγηθεί του ΝΑΤΟ. Στις 5 Ιουνίου η δανέζα πολιτικός είχε συναντήσει τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και, κατόπιν, τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς.
Οι παρατηρητές είχαν ερμηνεύσει την επίσκεψή της στην Ουάσινγκτον ως καπάρο για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, έγραψε η Corriere della Sera, διότι ο άγραφος κανόνας δίνει τον θώκο σε Ευρωπαίο (υπό τη συγκατάθεση των Αμερικανών, βέβαια).
Μετά έπεσε και το όνομα του Γουάλας στο τραπέζι, από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας κιόλας, τον Ρίσι Σούνακ. Για κάποιον λόγο, έγραψαν οι Ιταλοί, αυτή η πρόταση δεν έχει συγκεντρώσει την απαραίτητη συναίνεση – ούτε καν στον Λευκό Οίκο, όπως διαφαίνεται από τα λόγια του ίδιου του υπουργού.
Καθώς πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ για το Ουκρανικό, στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο Μπάιντεν φαίνεται ότι θέλει να αποφύγει τις ενδοσυμμαχικές τριβές, έτσι κατέληξε στη λύση της παράτασης της θητείας του Στόλτενμπεργκ.