Η Νατάλια Οσίποβα σε παράσταση της «Λίμνης των Κύκνων» το 2015 | Facebook / Royal Opera House
Επικαιρότητα

Νατάλια Οσίποβα: Πιρουέτες στον κόσμο της ψηφιακής τέχνης

Τρία NFTs με τίτλο «Natalia Osipova: Triptych» της κορυφαίας μοσχοβίτισσας μπαλαρίνας που ζει πλέον στο Λονδίνο θα βγουν σε δημοπρασία από τον οίκο Bonhams
Protagon Team

Οι λάτρεις του μπαλέτου που επιθυμούν να δουν την τελευταία παράσταση της Νατάλια Οσίποβα μπορούν να απευθυνθούν στη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου ή στην ιστοσελίδα  του οίκου δημοπρασιών Bonhams, και  να αναζητήσουν τα NFTs (non-fungible tokens, σε ελεύθερη μετάφραση μη εμπορεύσιμες μάρκες, μια μορφή cryptocurrency) ERC-1155 και το αναγνωριστικό τους με 77 αριθμούς.

Η Οσίποβα, η μεγάλη σταρ των μπαλέτων Μπολσόι και από το 2013 κορυφαία μπαλαρίνα του Βασιλικού Μπαλέτου του Λονδίνου, έχει δημιουργήσει τρεις ρουτίνες, που θα πωλούνται ως μοναδικά ψηφιακά αρχεία, ακολουθώντας μια τάση, που ήδη αξίζει δισεκατομμύρια στην παγκόσμια αγορά τέχνης, γράφει στους The Times ο Ντέιβιντ Σάντερσον.

Στιγμιότυπο από τη «Ζιζέλ» με τη Νατάλια Οσίποβα (Facebook/Russian State Ballet and Opera House)

Η συλλογή των NFTs έχει τίτλο «Natalia Osipova: Triptych» και περιλαμβάνει δύο μικρά αποσπάσματα από τη «Ζιζέλ» (κορυφαία επιτυχία της Οσίποβα), τα «Giselle, The entrance of Act II» και «Giselle, Solo of Act II», τα οποία ερμήνευσε σε στούντιο τον Νοέμβριο, και το «Left behind», ένα σύγχρονο επτάλεπτο ντουέτο με τον αρραβωνιαστικό της, Τζέισον Κίτελμπεργκερ, από μια δημόσια παράσταση στο Μεξικό πριν από δύο χρόνια.

Το μεγαλύτερο NFT –ανήκει και στον Κίτελμπεργκερ ο οποίος είναι επιπλέον ο  χορογράφος του ντουέτου- εκτιμάται ότι κοστίζει 30.000 – 50.000 λίρες (35.000 – 59.000 ευρώ), ενώ η αξία των δύο μικρότερων παραστάσεων ανέρχεται σε 8.000-12.000 λίρες (9.400 – 14.115 ευρώ) η καθεμία.

Προσφορές μπορούν να υποβληθούν έως τις 10 Δεκεμβρίου στο bonhams.com, ενώ τα τρία NFTs είναι διαθέσιμα για να τα δει κανείς στο Bonhams, στη New Bond Street του Λονδίνου. Η συλλογή NFTs «Natalia Osipova: Triptych» θα βγει σε δημοπρασία μαζί με σχέδια κοστουμιών και σκηνικών, πίνακες ζωγραφικής, έργα σε χαρτί, γλυπτά, εκτυπώσεις, βιβλία και χειρόγραφα , που σχετίζονται με το θέατρο, το μπαλέτο, τον χορό, τη μουσική και το τσίρκο από την αλλαγή του αιώνα έως τη δεκαετία του 1960.

Η Νατάλια Οσίποβα, η οποία αποφάσισε να δημιουργήσει τα NFTs κατά τη διάρκεια του lockdown εν μέσω απογοήτευσης για το κλείσιμο των παγκόσμιων σκηνών, είπε ότι τα NFTs ήταν «ένας πρωτοποριακός τρόπος σύνδεσης τόσο καθιερωμένων όσο και νέων εικαστικών καλλιτεχνών με το κοινό τους, συμπεριλαμβανομένων συλλεκτών τέχνης με γνώσεις τεχνολογίας».

Εκπρόσωπος του οίκου Bonhams δήλωσε επίσης ότι οι αγοραστές θα «έχουν πλήρη ιδιοκτησία του βίντεο και τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουν ή να το εμφανίσουν όπως θέλουν».

Ο Νίμα Σαγκάρτσι, επικεφαλής του τμήματος ψηφιακής τέχνης του οίκου δημοπρασιών, δήλωσε: «Μέσω των NFTs είμαστε σε θέση να αποκρυσταλλώσουμε μοναδικές παραστάσεις και να κατέχουμε και να συλλέγουμε κάτι που διαφορετικά θα ήταν άυλο».

Η γεννημένη στη Μόσχα, 35χρονη Νατάλια Οσίποβα, μια από τις πιο γνωστές μπαλαρίνες κλασικού χορού στον κόσμο, έκανε το ντεμπούτο της στη «Ζιζέλ» με το Βασιλικό Μπαλέτο το 2014 και αυτή τη στιγμή ερμηνεύει τον ρόλο στο Covent Garden.