Εικαστική απεικόνιση του Mars Reconnaissance Orbiter της NASA, πάνω από τον πλανήτη Αρη | NASA/JPL-Caltech
Επικαιρότητα

Τι είδε δέκα χρόνια γύρω από τον Αρη το Mars Reconnaissance Orbiter

Δέκα χρόνια συμπλήρωσε σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη το σκάφος MRO. Και η NASA γιόρτασε την επέτειο με ένα best of από τις 200.000 φωτογραφίες που έχει τραβήξει αυτή τη δεκαετία
Protagon Team

Ηταν τέτοιες μέρες πριν από δέκα χρόνια όταν το Mars Reconnaissance Orbiter της NASA έμπαινε σε τροχιά γύρω από τον Αρη. Σαράντα πέντε χιλιάδες τροχιές από τότε, το MRO συνεχίζει να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τον Κόκκινο Πλανήτη και φυσικά σημαντική βοήθεια στις διάφορες αποστολές που τον εξερευνούν.

Παρά το γεγονός ότι ταξιδεύει συνεχώς σε ύψος ανάμεσα στα 250 και τα 316 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του πλανήτη, ο φωτογραφικός του φακός συνέλαβε όχι μόνο τα αυλάκια που μαρτυρούν την ύπαρξη νερού αλλά και περιοχές στις οποίες κάποτε ήταν να πιθανό να υπήρξε κάποια μορφή ζωής.

Τι άλλο έκανε το MRO; Χαρτογράφησε την περιοχή στην οποία έχουν προσεδαφιστεί διαστημικά οχήματα και όπου θα προσεδαφιστούν και άλλα στο μέλλον. Το πόσο πολύτιμο είναι, φαίνεται και από το γεγονός ότι κάθε βδομάδα στέλνει στη Γη τόσα δεδομένα όσα έστελναν όλοι οι προηγούμενοι συλλέκτες πληροφοριών μαζί την ίδια περίοδο.

Η NASA γιόρτασε την ιστορική επέτειο με ένα best of από τις 200.000 φωτογραφίες που έχει τραβήξει αυτή τη δεκαετία το MRO.

Κοιτάς τις φωτογραφίες και ξέρεις ότι μια μέρα όλα αυτά τα μέρη θα τα δει ο άνθρωπος από κοντά…

Το εσωτερικό του κρατήρα Gale όπου συλλέγει στοιχεία το διαστημικό όχημα Curiosity (NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)
Πλαγιές σκεπασμένες από πάγο ο οποίος έχει σχηματιστεί από διοξείδιο του άνθρακα. Στη βόρεια πλευρά ο πάγος έχει λιώσει από τον ήλιο (NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)
Μια επίδειξη γλυπτικής από τους αρειανούς ανέμους (NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)
Στον κόκκινο κύκλο ο «συνάδελφος» του MRO που δεν είναι άλλος από το Curiosity (NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)
«Χιονοστιβάδα» σε πρώτη μετάδοση. Πρόκειται για διοξείδιο του άνθρακα σε στέρεα μορφή (NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)
Το αρειανό τοπίο σε συνεχή μεταβολή. Αιτία οι άνεμοι που αλλάζουν την μορφή κυρίως των αμμόλοφων (NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)
Κρατήρας που έχει σχηματιστεί σχετικά πρόσφατα (NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)
Ο ίδιος κρατήρας σε διαφορετική εποχή. Εδώ έχει καλυφθεί με πάγο (NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)
Μοιάζει με επίδειξη αργυροχοΐας αλλά είναι ο νότιος πόλος του Αρη (NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)
Αυλάκια όπως αυτά της φωτογραφίας κάνουν την ύπαρξη νερού πιο πιθανή (NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)
Το σχήμα στον πάτο του κρατήρα Eberswalde κάνει τους ειδικούς να πιθανολογούν ότι κάποτε εδώ υπήρχε μια λίμνη (NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)
Παιχνίδια του ανέμου σε έναν αμμόλοφο (NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)
Ομοίως (NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)
Οι αιτίες της μορφολογίας αυτού του εδάφους αναζητούνται ακόμη από τους ειδικούς (NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)
Κρατήρας που οφείλει την ύπαρξή του σε μετεωρίτη. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα (NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)
Χρωματικές ψευδαισθήσεις στους αμμόλοφους. Από την κλίση είναι σχετικά εύκολο να εντοπιστεί η διεύθυνση του αέρα (NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)
Η τήξη των πάγων κοντά στον βόρειο πόλο (NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)
Στην «κυψέλη» της φωτογραφίας κάθε κελί οριοθετείται από πάγο. Οι ρηγματώσεις στο εσωτερικό είναι αποδίδονται στις μεταβολές της θερμοκρασίας (NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)
Ενας ανεμοστρόβιλος που κινείται πάνω στην επιφάνεια (NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)
Αυτοί οι παμπάλαιοι γεωλογικοί σχηματισμοί αποδεικνύουν την ποικιλία της σύνθεσης του εδάφους (NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)
Πολλά διαφορετικά είδη πετρωμάτων μαζεμένα (NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)
Οι μαύροι λεκέδες είναι σημεία όπου ο πάγος έχει λιώσει και αρχίζει να ξεχωρίζει το έδαφος (NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)
Πάγος, φως και σκιά στον κρατήρα Holden (NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)
Το έδαφος έχει μορφοποιηθεί από την τήξη των πάγων (από στέρεα σε αέρια μορφή) και τα ρεύματα του αέρα) (NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)
Βραχώδης περιοχή έπειτα από καθίζηση. Το φαινόμενο παρατηρείται φυσικά και στη Γη (NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)
Επιστρωματώσεις από θειικά άλατα στην περιοχή του Noctis labyrinthus (NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)
Κατολίσθηση σε βραχώδη περιοχή (NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)
Τμήμα της περιοχής Aureum Chaos (NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)