Επί 30 χρόνια, ο Κιμ Κουκ Σονγκ ήταν «ο πιο κόκκινος από τους κόκκινους», πιστός υποστηρικτής του δικτατορικού καθεστώτος και υψηλόβαθμο στέλεχος των πανίσχυρων υπηρεσιών πληροφοριών της Βόρειας Κορέας.
Εκανε όλα τα «χατίρια» στους «ανώτατους ηγέτες», πρώτα στον Κιμ Γιονγκ Ιλ και στη συνέχεια στον γιο του, Κιμ Γιονγκ Ουν, διαφυλάσσοντας τα μυστικά τους, έστειλε δολοφόνους να σκοτώσουν τους επικριτές τους και έφτιαξε ένα εργαστήριο κατασκευής ναρκωτικών για την χρηματοδότηση του καθεστώτος.
Κάποια στιγμή όμως, όταν ανέβηκε στην εξουσία ο Κιμ Γιονγκ Ουν, το 2013, εκτέλεσε τον θείο του, ευνοούμενος του οποίου ήταν ο συνταγματάρχης-κατάσκοπος. Ηταν κάτι που ξάφνιασε τον Κιμ Κουκ Σονγκ, μέχρι τότε πιστό κομμουνιστή, ο οποίος κατάλαβε ότι ο «ανώτατος ηγέτης» δεν λογαριάζει τίποτα και ότι κινδυνεύει και η δική του ζωή.
Τότε, όπως διηγείται στο BBC, τρομοκρατήθηκε και κατέστρωσε σχέδιο πώς θα δραπετεύσει στη Νότια Κορέα παίρνοντας μαζί την οικογένειά του. Παρόλο που η απόφαση να αφήσει το σπίτι του, την πατρίδα του και ένα καθεστώς το οποίο υπηρέτησε πιστά όλη του τη ζωή, ήταν πολύ δύσκολη, δεν είχε περιθώρια επιλογής. Εφυγε το 2014 και από τότε διαμένει στη Σεούλ και εργάζεται για τον παλιό του εχθρό: τις υπηρεσίες πληροφοριών της Νότιας Κορέας.
Η συνέντευξή του στο BBC είναι η πρώτη που δίνει ένας πρώην υψηλόβαθμος βορειοκορεάτης αξιωματούχος, ο οποίος έχει αυτομολήσει στη Νότια Κορέα. Υπολογίζεται ότι περίπου 30.000 άνθρωποι έχουν δραπετεύσει από τη Βόρεια Κορέα στη Νότια.
Ο Κιμ Κουκ Σονγκ μίλησε για τα πάντα και περιέγραψε πώς η Πιονγιάνγκ χρησιμοποιεί κάθε δυνατή μέθοδο για να εξασφαλίσει χρήματα, καθώς οι διεθνείς κυρώσεις δεκαετιών έχουν καταφέρει τεράστιο πλήγμα στην οικονομία της, προκαλώντας τον θάνατο από λιμό εκατοντάδων χιλιάδων, μπορεί και εκατομμυρίων πολιτών. Η Βόρεια Κορέα επιδίδεται σε εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, τα οποία κατασκευάζει και παράγει στο εσωτερικό της, για να γεμίσει τα ταμεία της, ενώ εκατομμύρια δολάρια βγάζει από την πώληση σπάνιων ορυκτών που βγαίνουν από το υπέδαφός της. «Ολα τα χρήματα που υπάρχουν στη χώρα, ανήκουν στον ανώτατο ηγέτη. Μπορεί με αυτά να χτίσει σπίτια, να αγοράσει αυτοκίνητα, ρούχα, τρόφιμα, να απολαύσει πολυτέλειες».
Το BBC ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιώσει όλα τα λεγόμενα του Κιμ, αλλά πολλά από τα στοιχεία που έδωσε αποδείχθηκαν ακριβή μετά την δημοσιογραφική έρευνα.
Μεταξύ άλλων, ο βορειοκορεάτης κατάσκοπος είπε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν από την αρχή προσπάθησε να επιβληθεί και να αποδείξει ότι αξίζει τη θέση του ανώτατου ηγέτη, την οποία ανέλαβε σε ηλικία 29 ετών όταν πέθανε ο πατέρας του.
Το 2009, ενώ ο Κιμ περνούσε από ειδική εκπαίδευση για τη θέση του πατέρα του, ο οποίος είχε πάθει εγκεφαλικό, ήρθε εντολή να ετοιμαστεί μία ομάδα κρούσης για να δολοφονήσει έναν πρώην αξιωματούχο που είχε δραπετεύσει στη Σεούλ. «Ηταν μία κίνηση του Κιμ για να ευχαριστήσει τον πατέρα του», είπε ο Κιμ Κουκ Σονγκ. «Σχηματίστηκε μία τρομοκρατική ομάδα κρούσης για να δολοφονήσει τον Χουάνγκ Γιανγκ Γιοπ στη Νότια Κορέα. Εγώ προσωπικά κατηύθηνα το σχέδιο και έκανα τη δουλειά».
Ο Χουάνγκ ήταν από τους κορυφαίους αξιωματούχους της χώρας και ένας από τους αρχιτέκτονες της πολιτικής της Βόρειας Κορέας. Είχε αυτομολήσει στον Νότο, το 1997 και το καθεστώς δεν του το είχε συγχωρήσει. Δώδεκα χρόνια αργότερα, παρέμενε εξαιρετικά επικριτικός εναντίον της Πιονγιάνγκ και η οικογένεια των Κιμ ήθελε εκδίκηση. Ο γιος σκέφθηκε να κάνει τη δολοφονία του αποστάτη, «δώρο» στον άρρωστο πατέρα του, δείχνοντας έτσι τη δύναμή του και την «αξία» του στους συντρόφους του.
Ομως, το σχέδιο πήγε στραβά και δύο ταγματάρχες του βορειοκορεατικού στρατού εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή της Σεούλ για την απόπειρα. Επισήμως, η Πιονγιάνγκ αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή, κάτι που διέψευσε τώρα ο Κιμ Κουκ Σονγκ.
Ο ίδιος συνέχισε τις αποκαλύψεις. Το 2010, μία τορπίλη βύθισε ένα νοτιοκορεατικό πολεμικό πλοίο, σκοτώνοντας 46 ναύτες. Η Βόρεια Κορέα αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη. Την ίδια χρονιά, βορειοκορεατικά όπλα χτύπησαν ένα νησί της Νότιας Κορέας σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους.
Σύμφωνα με τον αποστάτη, οι εντολές και για τις δύο επιθέσεις δόθηκαν από πολύ ψηλά. «Στη Βόρεια Κορέα, ούτε ένας δρόμος δεν μπορεί να γίνει, αν δεν έρθει η εντολή από τον ανώτατο ηγέτη. Αυτές οι επιθέσεις ήταν έργο του Κιμ Γιονγκ Ουν. Θεωρούνται το δικό του επίτευγμα», είπε χαρακτηριστικά.
Αλλη μία αποστολή του αξιωματούχου όταν εργαζόταν για την Πιονγιάνγκ, ήταν η «εμφύτευση» ενός βορειοκορεάτη στο προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας, την οποία έφερε σε πέρας με απόλυτη επιτυχία. «Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ένας βορειοκορεάτης κατάσκοπος δούλευε επί έξι χρόνια για τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας. Επέστρεψε πίσω ασφαλής και εργάστηκε για το Κόμμα», είπε ο Κιμ Κουκ Σονγκ.
Εξι χιλιάδες χάκερ στην υπηρεσία του Κιμ
Παλιότερα, οι νοτιοκορεατικές φυλακές ήταν γεμάτες με κατασκόπους από τον Βορρά. Η Πιονγιάνγκ είχε αναπτύξει ένα πολυπληθές και προηγμένο δίκτυο κατασκόπων στο έδαφος αλλά από το 2017, ο αριθμός τους έχει μειωθεί πολύ, καθώς η Βόρεια Κορέα έχει επενδύσει πλέον στην τεχνολογία για τη συγκέντρωση πληροφοριών.
Η χώρα διαθέτει περίπου 6.000 πολύ καλά καταρτισμένους χάκερ. Κάποιοι δρουν από τη Βόρεια Κορέα και κάποιοι από άλλες χώρες. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους στρατούς χάκερ στον κόσμο, με παραδείγματα δράσης που έχουν πάρει μεγάλη δημοσιότητα, όπως τα χτυπήματα εναντίον του βρετανικού ΕΣΥ και άλλων οργανισμών, το 2017 και της Sony Pictures, το 2014. Η ομάδα Lazarus θεωρείται η αιχμή του δόρατος με τους κορυφαίους χάκερ.
Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 ακόμα, η Πιονγιάνγκ ξεκίνησε να συγκεντρώνει τους καλύτερους μαθητές από όλη τη χώρα και να τους εκπαιδεύει εντατικά για «κυβερνοπόλεμο» επί έξι χρόνια στο Πανεπιστήμιο Μόρανμπογκ.
Το αρχηγείο των χάκερ έχει απευθείας επικοινωνία με τον βορειοκορεάτη ηγέτη.
Ναρκωτικά για δολάρια
Τους τελευταίους μήνες, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει αναφερθεί στη μεγάλη επισιτιστική κρίση που αντιμετωπίζει ο λαός. Η κακοκαιρία που έπληξε παραγωγικές περιοχές και η πανδημία -αν και επισήμως η Βόρεια Κορέα δεν είχε ούτε ένα κρούσμα- έχουν εντείνει τις ελλείψεις σε τρόφιμα, θυμίζοντας τον λιμό της δεκαετίας του ’90, όταν έως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από πείνα.
Τότε, ο Κιμ Κουκ Σονγκ είχε λάβει εντολή να βρει τρόπους να παράγει συνθετικά ναρκωτικά στο εσωτερικό της χώρας και να τα πουλάει στο εξωτερικό. Ο αξιωματούχος έφερε τρεις ανθρώπους από άλλες χώρες και έχτισε ένα εργαστήριο παραγωγής κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης (γνωστό ως speed ή ICE).
Η Βόρεια Κορέα ήταν ανέκαθεν παραγωγός χώρα ναρκωτικών, κυρίως ηρωΐνης και οπίου. Ενας πρώην αξιωματούχος που επίσης είχε αυτομολήσει, είπε το 2019 ότι η χώρα είχε αναπτύξει το κρατικό εμπόριο ναρκωτικών και ότι πάλευε να περιορίσει μία επιδημία χρήσης στο εσωτερικό της.
Οπλα σε Μέση Ανατολή και Αφρική
Η παράνομη πώληση όπλων είναι μία ακόμα πηγή εσόδων για το καθεστώς. Το Ιράν είναι από τους καλύτερους πελάτες, ενώ άλλοι αγοραστές κατά καιρούς ήταν η Συρία, η Μιανμάρ, η Λιβύη και το Σουδάν.
Τους τελευταίους μήνες, η χώρα έχει πραγματοποιήσει δοκιμές νέων όπλων, προηγμένης τεχνολογίας, προκαλώντας εκ νέου ανησυχία στους νότιους γείτονες.
Τέλος, ο Κιμ Κουκ Σονγκ προειδοποίησε ότι οι Δυτικοί δεν πρέπει να πιστεύουν ότι έχει κάτι αλλάξει στο καθεστώς. Στην Βόρεια Κορέα όλοι ζουν για τον ανώτατο ηγέτη, στον οποίο έχουν ορκιστεί απόλυτη υπακοή. «Εχω πολλά χρόνια εδώ (στη Σεούλ), αλλά η Βόρεια Κορέα δεν έχει αλλάξει καθόλου. Η στρατηγική που δημιουργήσαμε τότε, συνεχίζεται και σήμερα. Δεν έχει αλλάξει ούτε κατά το 0,01%».