Ο Νάιαλ Φέργκιουσον, αριστερά, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση στην Αθήνα το 2017 | ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Επικαιρότητα

Νάιαλ Φέργκιουσον: Ο Μητσοτάκης εκτίμησε από την αρχή τη σοβαρότητα της πανδημίας

Ο βρετανός ιστορικός αντιδιαστέλλει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την κρίση η Ελλάδα, παρά τα στερεότυπα σε βάρος της, με την προσέγγιση άλλων δυτικων χωρών
Protagon Team

Για τη διαχείρισης της πανδημίας στην Ελλάδα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μίλησε μεταξύ άλλων ο διακεκριμένος βρετανός ιστορικός Νάιαλ Φέργκιουσον.

Σε συνέντευξή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο» δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους λίγους ηγέτες παγκοσμίως που είχαν αντιληφθεί το πραγματικό μέγεθος της απειλής που αποτελούσε η πανδημία του κορονοϊού ήδη από τον Ιανουάριο του 2020.

«Ήμουν κι εγώ στο Νταβός, τον Ιανουάριο του 2020, όπου οι περισσότεροι συμμετέχοντες δεν είχαν αντιληφθεί την κλίμακα της απειλής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους λίγους που είχαν εκτιμήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Και αυτό είναι ένα μάθημα μέχρι σήμερα: χρειαζόμαστε ηγέτες που συνειδητοποιούν την ανάγκη να δράσεις νωρίς. Με αυτή την έννοια, η ηγεσία Τραμπ ήταν μία άθλια ηγεσία», τονίζει.

Σε ερώτημα με ποιον τρόπο η διαχείριση της πανδημικής κρίσης συνδέεται με τη λεγόμενη ευθύνη των ηγετών, ο βρετανός ιστορικός λέει ότι ήταν ένα άλλο ένα ζήτημα που κυριάρχησε, η υπεραπλούστευση. Προσέθεσε ακόμη ότι: «Δεν ήταν μόνο οι λαϊκιστές που τα θαλάσσωσαν. Απέτυχε η φιλελεύθερη πρωθυπουργός του Βελγίου [ενν. η Σοφί Βιλμές που κυβέρνησε από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2020], αλλά και η ισπανική κυβέρνηση. Αρκετοί αναλυτές δίνουν μικρή σημασία στον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η γραφειοκρατία των δημόσιων συστημάτων υγείας».

Για τη διαχείριση από τις ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι: «Αν ρωτούσατε πέρυσι τον βαθμό ετοιμότητάς τους, οι ΗΠΑ θα βρίσκονταν στην κορυφή. Γι’ αυτό δεν με πείθει η “εξήγηση Τραμπ”. Νομίζω ότι μέρος της αποτυχίας βαραίνει τα Κέντρα για τον Ελεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών, όπως και όσους κατέστρωσαν τα σχέδια στο υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών. Υπάρχει, προφανώς, η ευθύνη του Τραμπ, αλλά υπερβάλλουμε όταν φορτώνουμε σε έναν άνθρωπο όλα τα λάθη.

» Από την άλλη παρακολούθησα τον τρόπο αντίδρασης της Ελλάδας. Αν ρωτούσατε πέρυσι πώς θα τα πήγαινε η χώρα σας στην περίπτωση μιας πανδημίας, οι περισσότεροι θα απαντούσαν απαξιωτικά. Θα επικρατούσε το γνωστό στερεότυπο. Κι όμως, αποδείχτηκε λάθος».