Οι αντίστοιχες εικόνες προκαλούν -και δικαιολογημένα- παγκόσμιο συναγερμό | REUTERS/KCNA/File Photo
Επικαιρότητα

«Ναι» σε κυρώσεις κατά Β. Κορέας λένε Τραμπ, Μουν Τζε-ιν και Μέρκελ

Πυρετός διεργασιών και αλλεπάλληλων τηλεφωνικών επαφών σε ολόκληρο τον πλανήτη, ο οποίος ανησυχεί έντονα, με φόντο την τελευταία πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας. Την ίδια ώρα, διπλωματική λύση ζητά ο Πούτιν
Protagon Team

Διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους προέδρους των ΗΠΑ, Ρωσίας και Γερμανίας είχε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν, με αφορμή τη έκτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, ενέργεια η οποία οδήγησε για δεύτερη φορά σε διάστημα μιας εβδομάδας στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τόσο οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας όσο και η γερμανίδα καγκελάριος καταδίκασαν τις ενέργειες της Πιονγιανγκ, με την κυρία Μέρκελ να κάνει μάλιστα λόγο για «προκλητική ενέργεια» από την πλευρά της Β. Κορέας, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο νοτιοκορεάτης ομόλογός του συμφώνησαν νωρίτερα την ίδια ημέρα στην άρση του ορίου βάρους των πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να φέρουν οι νοτιοκορεατικοί πύραυλοι έπειτα από τη νέα πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ – την πιο ισχυρή μέχρι τώρα – ανακοίνωσε το προεδρικό γραφείο της Νοτίου Κορέας. Με βάση την ισχύουσα συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας, οι πυρηνικές κεφαλές της Σεούλ έχουν όριο βάρους 500 κιλά.

Οι δύο πρόεδροι προχώρησαν σε αυτή την απόφαση σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μπλε Οίκου, κατά τη διάρκεια της οποίας παράλληλα συμφώνησαν ότι έχει έρθει η στιγμή για την επιβολή των πλέον αυστηρών κυρώσεων και την άσκηση πίεσης ενάντια στην Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα επιδιωχθεί να επιβληθούν εντός των Ηνωμένων Εθνών.

Οπως υπογραμμίζεται, ανάμεσα στα μέτρα που θα πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς από τα Ηνωμένα Εθνη, είναι το μπλοκάρισμα της θαλάσσιας μεταφοράς πετρελαίου προς τη Βόρεια Κορέα.

Διπλωματική λύση ζητά ο Πούτιν

Ως «σοβαρή απειλή» για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή χαρακτήρισε την τελευταία ενέργεια της Πιονγιάνγκ η Ρωσία. Ωστόσο, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο ρώσος πρόεδρος τόνισε -κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον πρόεδρο της Ν. Κορέας, Μουν Τζε-ιν- ότι ο μόνος τρόπος να λυθεί η κρίση είναι μέσω της διπλωματικής οδού.