Καρέ από τις ουρές που σχημάτισαν αυτοκίνητα προερχόμενα από τη Ρωσία στα συνοριακά περάσματα με τη Φινλανδία, τον περασμένο μήνα | via REUTERS
Επικαιρότητα

Η Φινλανδία θέλει να χτίσει φράχτη στα σύνορα με τη Ρωσία

Τόσο η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν όσο και οι άλλες μεγάλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας συμφωνούν στη λήψη μέτρων προκειμένου να περιορίσουν τις ανεξέλεγκτες διελεύσεις των Ρώσων που επιχειρούν να αποφύγουν την επιστράτευση, αλλά και το ενδεχόμενο μίας περαιτέρω εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού από τη Μόσχα α λα Λουκασένκο (ή Ερντογάν). Σε συναγερμό και η Νορβηγία
Protagon Team

Υπέρ της πρότασης κατασκευής ενός φράχτη κατά μήκος τμημάτων των συνόρων της Φινλανδίας με τη Ρωσία τάχθηκαν τα μεγαλύτερα φινλανδικά πολιτικά κόμματα, με τις εργασίες να αναμένεται να ξεκινήσουν αμέσως μόλις διατεθούν κονδύλια.

Μερικές ώρες νωρίτερα, η γειτονική Νορβηγία, η οποία βρέθηκε σε κατάσταση συναγερμού μετά τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream τον περσμένο μήνα, αφότου εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της δυτικής Ευρώπης, είχε γνωστοποιήσει ότι συνέλαβε αρκετούς ρώσους υπηκόους οι οποίοι μετέφεραν drones και κάμερες.

Εν μέσω των αυξανόμενων ανησυχιών για τον ρωσικό παράγοντα, η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν και οι εκπρόσωποι των κύριων πολιτικών δυνάμεων της χώρας επιβεβαίωσαν τη διακομματική υποστήριξη στον σχεδιασμό που πρότεινε τον Σεπτέμβριο η φινλανδική συνοριοφυλακή στη διάρκεια συνάντησής τους την Τρίτη.

Οπως έγραψε ο Guardian, το Ελσίνκι ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για τις μεγάλης κλίμακας παράνομες διελεύσεις στα ανατολικά σύνορα με τη Ρωσία, μήκους 1.340 χλμ., καθώς χιλιάδες Ρώσοι επιχειρούν να αποφύγουν τη «μερική επιστράτευση» που διέταξε ο Πούτιν προκειμένου να βελτιώσει τη δυσχερή θέση της Μόσχας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ανησυχεί, επίσης, για το ενδεχόμενο η Μόσχα να εξαπολύσει ένα είδος υβριδικού πολέμου εναντίον της χώρας, εργαλειοποιώντας το Μεταναστευτικό, προσέθεσε η βρετανική εφημερίδα. Η Λευκορωσία, στενή σύμμαχος της Ρωσίας, είχε κατηγορηθεί στο πρόσφατο παρελθόν ότι ενορχήστρωσε μαζικές ροές μεταναστών προς την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής.

«Συμφωνήσαμε για την αναγκαιότητα (κατασκευής του φράχτη)», είπε η Μαρίν μετά τη συνάντηση. «Τώρα η κυβέρνηση θα φέρει συγκεκριμένες προτάσεις στο κοινοβούλιο».

Πρόκειται για «ζήτημα διασφάλισης της ορθής επιτήρησης των συνόρων της Φινλανδίας. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η συνοριοφυλακή μας έχει επαρκή υποστήριξη για τον κατάλληλο και αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιεσδήποτε εντάσεις», εξήγησε.

Η χρηματοδότηση για την ανέγερση ενός πιλοτικού τμήματος του έργου θα έρθει στο κοινοβούλιο μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα, συμπλήρωσε η φινλανδή πρωθυπουργός.

Η συνοριοφυλακή της Φινλανδίας πρότεινε τον περασμένο μήνα την κατασκευή ενός φράχτη ύψους πολλών μέτρων, με αγκαθωτό συρματόπλεγμα στην κορυφή και εξοπλισμένο με κάμερες παρακολούθησης και αισθητήρες κατά μήκος 257 χλμ. –ή το 20% της συνοριογραμμής με τη Ρωσία– υπενθύμισε ο Guardian.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το έργο θα χρειαζόταν έως και τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί και θα μπορούσε να κοστίσει αρκετές εκατοντάδες εκατ. ευρώ. Το πιλοτικό τμήμα του φράχτη, μήκους 3 χλμ., θα κοστίσει 6 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, ανέφερε στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα.

Το υπουργείο Εσωτερικών εμφανίστηκε να προτείνει τη διάθεση 139 εκατ. ευρώ για την κύρια φάση του έργου στις αρχές του επόμενου έτους, αν και η τελική έγκριση θα μπορούσε να καθυστερήσει μέχρι τον Απρίλιο, οπότε και θα διεξαχθούν οι φινλανδικές εκλογές.

Εξι συλλήψεις Ρώσων στη Νορβηγία

Τη Δευτέρα, το Οσλο ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τέσσερις Ρώσους ως ύποπτους για φωτογράφιση εγκαταστάσεων στις οποίες η είσοδος υπόκειται σε περιορισμούς.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Νορβηγία, η οποία έχει τοποθετήσει στρατιώτες για να βοηθήσουν στη φύλαξη των ενεργειακών της υποδομών, είχε κάνει γνωστή τη σύλληψη άλλων δύο Ρώσων, οι οποίοι φέρονται να είχαν στην κατοχή τους μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Η πρώτη ομάδα των συλληφθέντων ισχυρίστηκε ότι έκανε τουρισμό και δεν γνώριζαν ότι απαγορεύεται να φωτογραφίζουν τις εγκαταστάσεις που φωτογράφισαν. Η νορβηγική αστυνομία δεν διευκρίνισε για τι είδους εγκαταστάσεις γίνεται λόγος.

Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Νορβηγία απαγόρευσε στους Ρώσους που επισκέπτονται τη χώρα να χρησιμοποιούν drones. Το τελευταίο διάστημα, επανειλημμένα είχαν εντοπισθεί drones κοντά σε ενεργειακές εγκαταστάσεις της Νορβηγίας και της Δανίας, αλλά και σε διυλιστήρια και πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.