Κατεστραμμένα κτίρια στο Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της «Δημοκρατίας του Αρτσάχ» μετά την αζέρικη στρατιωτική επιχείρηση | Siranush Sargsyan/PAN Photo via REUTERS
Επικαιρότητα

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Χωρίς «τελική συμφωνία» οι συνομιλίες Αζερμπαϊτζάν-αυτονομιστών

«Μοιάζει με την Αλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 – πολιορκούμαστε και περικυκλωνόμαστε. Το Καραμπάχ αφέθηκε μόνο του: οι ρώσοι ειρηνευτές δεν εκπληρώνουν ουσιαστικά τις υποχρεώσεις τους, η δημοκρατική Δύση απέστρεψε το βλέμμα από εμάς, όπως και η Αρμενία» κατήγγειλαν οι αυτονομιστές
Protagon Team

Οι πρώτες συνομιλίες ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και τους Αρμένιους από το Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά τη στρατιωτική νίκη-αστραπή του Μπακού για την ανάκτηση του ελέγχου της αποσχισθείσας περιφέρειας ολοκληρώθηκαν έπειτα από περίπου δύο ώρες συζητήσεων, μετέδωσαν την Πέμπτη το απόγευμα αζερικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, το οποίο επικαλέστηκε εκπρόσωπο των Αρμενίων, «καμία τελική συμφωνία» δεν επιτεύχθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Κατά την ίδια πηγή, ο εκπρόσωπος του Μπακού δήλωσε πως είναι δύσκολο να αναμένει κανείς ότι όλα τα προβλήματα ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και τους Αρμένιους του Καραμπάχ θα μπορούσαν να επιλυθούν σε μία συνάντηση.

Νωρίτερα, σύμβουλος του προέδρου της περιφέρειας δήλωσε στο Reuters ότι η αρμενική ηγεσία του Ναγκόρνο Καραμπάχ συμφώνησε κατάπαυση του πυρός με το Αζερμπαϊτζάν, όμως οι λεπτομέρειες, περιλαμβανομένης της παράδοσης των όπλων, θα έπρεπε να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας.

Ο Νταβίντ Μπαμπαγιάν, σύμβουλος του Σαμβέλ Σαχραμανιάν, του προέδρου της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ), δήλωσε στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων πως οι Αρμένιοι του Καραμπάχ αισθάνθηκαν εγκαταλειμμένοι από τη Ρωσία, τη Δύση και την Αρμενία.

Ο ίδιος είπε ότι πολλά σημαντικά θέματα δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί με το Αζερμπαϊτζάν. «Εχουμε συμφωνία για την παύση της στρατιωτικής δράσης, αλλά περιμένουμε μια τελική συμφωνία – οι συνομιλίες συνεχίζονται» δήλωσε τηλεφωνικώς ο Μπαμπαγιάν. «Πρέπει να συνομιλήσουμε για πολλά ερωτήματα και θέματα. Δεν έχει υπάρξει ακόμη τελική συμφωνία» προσέθεσε.

Βάσει της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, το περίγραμμα της οποίας παρουσιάστηκε την Τετάρτη από το Αζερμπαϊτζάν και το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, οι αρμενικές δυνάμεις θα πρέπει να διαλυθούν και να αφοπλιστούν.

Απαντώντας όμως σε ερώτηση για την παράδοση των όπλων, ο Μπαμπαγιάν είπε ότι προτού συμφωνηθεί κάτι τέτοιο θα χρειαστούν εγγυήσεις ασφαλείας: «Δεν ξέρουμε τι εγγυήσεις ασφαλείας θα λάβει ο λαός μας – αυτό πρέπει να επιλυθεί. Ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να μας καταστρέψουν, να εξαπολύσουν σχέδιο για τη γενοκτονία του λαού μας, το καταλαβαίνετε αυτό; Η Δύση σιωπά, η Ρωσία σιωπά, η Αρμενία σιωπά. Τι θα πρέπει να κάνουμε;»

Ο Μπαμπαγιάν επέπληξε τη διεθνή κοινότητα ότι άφησε τον λαό του στο έλεος του Αζερμπαϊτζάν: «Μοιάζει με την Αλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 – πολιορκούμαστε και περικυκλωνόμαστε. Η συντριπτική πλειονότητα του λαού εδώ δεν θέλουν να ζήσουν ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, δεν ξέρω τι θα συμβεί. Το Καραμπάχ αφέθηκε μόνο του: οι ρώσοι ειρηνευτές δεν εκπληρώνουν ουσιαστικά τις υποχρεώσεις τους, η δημοκρατική Δύση απέστρεψε το βλέμμα από εμάς, και η Αρμενία επίσης» είπε.

Στο μεταξύ, ο αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγεφ ζήτησε συγγνώμη σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε την Πέμπτη με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για τον θάνατο ρώσων στρατιωτών-μελών της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το προηγούμενο 24ωρο, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο. Ο Πούτιν τόνισε πόσο σημαντικό είναι να διασφαλιστούν η ασφάλεια και τα δικαιώματα των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ κατά την  ίδια συνομιλία, προσέθεσε.

Αιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε εξάλλου πως η Τουρκία χρησιμοποιεί «όλα τα μέσα», περιλαμβανομένης της στρατιωτικής εκπαίδευσης και του εκσυγχρονισμού του στρατού, προκειμένου να υποστηρίξει τον στενό σύμμαχό της, το Αζερμπαϊτζάν, αλλά δεν είχε άμεσο ρόλο στη στρατιωτική επιχείρηση του Μπακού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. «Ηταν μια επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν, δεν υπήρξε άμεση εμπλοκή της Τουρκίας» δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

«Η συνεργασία της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν στη στρατιωτική εκπαίδευση και τον εκσυγχρονισμό του στρατού είναι σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό. Η επιτυχία του στρατού του Αζερμπαϊτζάν στην πιο πρόσφατη επιχείρηση δείχνει ξεκάθαρα το επίπεδο στο οποίο έφθασε» ανέφερε ακόμη ο ίδιος.

Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι ένα κοινό τουρκορωσικό κέντρο επιτήρησης εξακολουθεί να λειτουργεί και να αναφέρει οποιεσδήποτε παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Σε μια άλλη εξέλιξη, εκπρόσωπος του αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε πως το Αζερμπαϊτζάν έχει παραδώσει στην Αρμενία προσχέδιο συμφωνίας για ειρήνη ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Το Μπακού αναμένει την αντίδραση των αρμενικών Αρχών, είπε ο εκπρόσωπος.

Η Αρμενία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για «εθνοκάθαρση και μαζικές θηριωδίες»

Η Αρμενία κατηγόρησε από την πλευρά της το Αζερμπαϊτζάν για «εθνοκάθαρση και μαζικές θηριωδίες» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. «Η ένταση και η βαναυσότητα της επίθεσης (του Αζερμπαϊτζάν) καθιστά σαφές ότι αποσκοπούσε στην οριστικοποίηση της εθνοκάθαρσης του αρμενικού πληθυσμού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Μιρζογιάν σημείωσε ότι, μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 400 έχουν τραυματιστεί, συμπεριλαμβανομένων αμάχων και ιδίως γυναικόπαιδων. Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί βίαια, συμπλήρωσε. Μεταξύ αυτών, είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να ζουν στην ύπαιθρο χωρίς τροφή.

Η κατάσταση ήταν ανησυχητική εδώ και αρκετό καιρό, αλλά η διεθνής κοινότητα δεν είχε λάβει σοβαρά υπόψη τα ανησυχητικά σημάδια, υποστήριξε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αρμενικής διπλωματίας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν είχε ανταποκριθεί κατά τον αρμόζοντα τρόπο. Καθώς όμως πλέον υπάρχουν «σαφείς και αδιάσειστες αποδείξεις (…) για πολιτική εθνοκάθαρσης και μαζικές θηριωδίες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οφείλει να δράσει» επεσήμανε.

Το πρωί της Τρίτης, το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με σκοπό να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό του τον διαφιλονικούμενο θύλακα. Την Τετάρτη, οι αρμένιοι αυτονομιστές παραδόθηκαν.