Το νέο είδος λατινοαμερικανού δικτάτορα, που δεν φοράει στρατιωτικές στολές με χρυσάφια και πλουμίδια και δεν θυμίζει τους Μπατίστα, Πινοσέτ, Βιδέλα και λοιπούς φασίστες, ούτε βέβαια τους κουβανούς ή χιλιανούς κομμουνιστές και σοσιαλιστές, λανσάρισε με επιτυχία στο Ελ Σαλβαδόρ ο παλαιστινιακής καταγωγής Ναγίμπ Μπουκέλε, 42 ετών, ηγέτης του κόμματος Νέες Ιδέες (Nuevas Ideas). Ο Μπουκέλε εξασφάλισε μέσω κάλπης τη νέα πεντάχρονη παραμονή του στον προεδρικό θώκο.
Κατά την πρώτη πενταετία της εξουσίας του προσέφερε στον λαό κοινωνική ειρήνη, διότι μάντρωσε στις φυλακές τους εγκληματίες συμμορίτες που λυμαίνονταν τη χώρα. Απάλλαξε μεν τον λαό του από την εγκληματικότητα, έδωσε όμως και στον εαυτό του (με τη βοήθεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου) την πολυτέλεια της απαιτούμενης για την επανεκλογή του συνταγματικής εκτροπής. Αυτός είναι «ο πιο κουλ δικτάτορας σήμερα» έγραψε η Corriere della Sera.
«Κερδίσαμε τις προεδρικές εκλογές με 85% και βγάλαμε και 58 βουλευτές στους 60» παινεύτηκε ο ίδιος με μήνυμά του στο Χ, καλώντας τον λαό σε πανηγύρια και φιέστες. Την πρώτη πενταετία ο Μπουκέλε κατάφερε και πήρε στα χέρια του τον έλεγχο και των τριών εξουσιών του μικρού κράτους που ταλανίστηκε, πρώτα από μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο μέχρι το 1992, και κατόπιν από τον συμμοριτισμό των εγκληματιών.
Η επιτυχημένη αντιμετώπιση του υποκόσμου, όμως, χάρισε δημοφιλία στον Μπουκέλε και τον κατέστησε σύμβολο της λατινοαμερικανικής Δεξιάς μέσα σε πέντε χρόνια. Ωστόσο, οι πολιτικές ρίζες του «κουλ» είναι στην Αριστερά, αφού και ο πατέρας του και αυτός υπήρξαν μέλη του κόμματος Φαρμπούντο Μαρτί (FMLN), το οποίο νωρίτερα υπήρξε επαναστατικό κίνημα. Μάλιστα, το 2012 ο Μπουκέλε υιός έγινε δήμαρχος μιας κωμόπολης κοντά στην πρωτεύουσα, ως υποψήφιος του FMLN.
Η συνέχεια ήταν εντυπωσιακή. Ο Μπουκέλε ανέβηκε γρήγορα τα σκαλιά της εξουσίας, σκανδαλίζοντας τη λευκή ελίτ της χώρας. Εγινε δήμαρχος του Σαν Σαλβαδόρ (2015-2018) και εξελέγη πρόεδρος το 2019 ως επικεφαλής ενός νέου κόμματος, σε ηλικία μόλις 37 ετών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αποδοχή του από τους ντόπιους οφείλεται στον ανελέητο αγώνα που έδωσε εναντίον των συμμοριών, επιτυγχάνοντας πολλαπλά οφέλη για τον ίδιο.
Τον Μάρτιο του 2022 διέταξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επειδή οι συμμορίες σκότωσαν 87 άτομα μέσα σε λίγα 24ωρα. Τότε η έκτακτη κατάσταση ακύρωσε την ισχύ συνταγματικών δικαιωμάτων, όπως το ανώτατο όριο στην προληπτική κράτηση, το απαραβίαστο των τηλεπικοινωνιών και της αλληλογραφίας, κ.ά. Υποτίθεται ότι το καθεστώς αναστολής τους θα διαρκούσε 30 ημέρες, όμως ισχύει μέχρι και σήμερα… Οι Ιταλοί έγραψαν ότι στα πογκρόμ που εξαπέλυσε ο Μπουκέλε συνελήφθησαν 75.000 άτομα, όμως λιγότεροι από τους μισούς είναι συμμορίτες.
Επίσης, έγραψαν ότι ο «κουλ» Μπουκέλε ενσαρκώνει το πρότυπο του δικτάτορα της σήμερον, ότι έχει γίνει πολύ πλούσιος χάρις στα bitcoin που κυκλοφορούν μαζί με το εθνικό νόμισμα και το δολάριο ΗΠΑ, και ότι δέχθηκε ευχαρίστως τις κινεζικές επενδύσεις. Επίσης, ότι βασίζεται σε διεθνείς συμμαχίες και έχει φίλο τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ωστόσο δέχεται τα πυρά εντύπων όπως ο Economist, που έγραψε ότι η εμφάνιση του «κουλ» δεν έχει καμία σημασία, σημασία έχει ότι το Ελ Σαλβαδόρ ασπάστηκε τη δικτατορία του Μπουκέλε: «Μάλιστα, προστατεύει τους πολίτες από το έγκλημα. Ομως ποιος θα προστατεύσει τους πολίτες από αυτόν;» Πάντως η εγκληματικότητα με τις κατά συρροήν δολοφονίες έπεσε σε ιστορικά χαμηλά, και αυτό φαίνεται ότι είναι αρκετό για τους πολίτες εκεί, οι οποίοι κάποτε δεν τολμούσαν καν να περπατήσουν στον δρόμο από τον φόβο της εν ψυχρώ εκτέλεσης.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο Μπουκέλε κατάφερε να υπονομεύσει σοβαρά τους δύο ανταγωνιστές του, δηλαδή τα δύο παραδοσιακά κόμματα, το προαναφερθέν FMLN και το δεξιό Arena, τα οποία κάποτε εναλλάσσονταν στην εξουσία. Και στο TikTok ο «κουλ» έχει 7,5 εκατομμύρια ακολούθους, δηλαδή περισσότερους από τον πληθυσμό της χώρας του.
Ο κίνδυνος οι αυταρχικοί τρόποι του Μπουκέλε να γίνουν πρότυπο για άλλους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής είναι υπαρκτός, κατέληξαν οι Ιταλοί. Ανάλογα μέτρα για τους εμπόρους ναρκωτικών ελήφθησαν και στον Ισημερινό, ενώ προπαγανδίζεται η κυκλοφορία των bitcoin και η τουριστική ανάπτυξη στις παραλιακές ζώνες. Ωστόσο ντόπιοι δημοσιογράφοι που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό λένε ότι η δημοφιλία του «κουλ» δικτάτορα είναι συγκυριακή και δεν θα διαρκέσει αιωνίως, διότι υπάρχει και το οικονομικό πρόβλημα, το οποίο πλέον αναδεικνύεται σε πρωτεύον για τους κατοίκους του Ελ Σαλβαδόρ.