Καθώς ξένα μέσα και πρακτορεία ειδήσεων, αλλά και οι ίδιοι οι τουρίστες που έζησαν την κόλαση φωτιάς στο νησί της Ρόδου, μιλούν για τη «μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα», εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους σε Αρχές, εθελοντές και τους απλούς πολίτες για τη βοήθεια που τους προσέφεραν, κάποιοι επιμένουν να λοιδορούν την τακτική των εκκενώσεων. Και αυτό οταν χιλιάδες οδηγήθηκαν σε ασφαλή καταφύγια χωρίς να υπάρξουν εικόνες πανικού και, το κυριότερο, χωρίς να χαθεί ούτε μία ανθρώπινη ζωή.
«Συνολικά 30.000 άνθρωποι απομακρύνονται από τη Ρόδο – η μεγαλύτερη επιχείρηση που έγινε ποτέ» στη χώρα, έγραψε η Liberation, ενώ το Associated Press μεταδίδει ότι η Ελληνική Αστυνομία (και το Λιμενικό) απομάκρυνε 16.000 ανθρώπους με χερσαία μέσα και 3.000 διά θαλάσσης, από 12 χωριά και πολλά ξενοδοχεία στο νησί χωρίς να υπάρξουν θύματα.
Γεγονός που ανέδειξε σε ανάρτησή της και η «Επιτροπή Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι»: «Οι 104 νεκροί της πυρκαγιάς στο Κόκκινο Λιμανάκι και στο Μάτι, καθώς και οι συγγενείς τους,πολύ θα ήθελαν να υπήρχε το 112 & μια έγκαιρη εκκένωση… Δεν τους έδωσε, όμως, κανείς αυτήν την ευκαιρία,την ευκαιρία να επιβιώσουν. Επομένως,καλύτερα να σιωπούν από ντροπή όσοι εύκολα απαξιώνουν την τακτική των εκκενώσεων».
Στα σχόλια κάτω από την ανάρτηση και μεταξύ των πιο κόσμιων απαντήσεων, ο αντίλογος ανέφερε ότι «η τακτική των εκκενώσεων είναι σοβαρή υπόθεση όταν παράλληλα γίνονται και προσπάθειες κατάσβεσης. Εμείς φτάσαμε στο σημείο να εκκενώνουμε μόνο χωρίς να σβήνουμε καθώς δεν υπάρχουν τα μέσα πια. Αυτό κατακρίνουμε όλοι».
Οι εικόνες όμως από την επιχειρησιακά άρτια και αποτελεσματική επέμβαση των Αρχών για την εκκένωση χιλιάδων ανθρώπων, την ώρα που οι δυνάμεις πυρόσβεσης έδιναν μάχη με τις φλόγες, είναι συγκλονιστικές.
Μόνο από τα σκάφη του Λιμενικού απεγκλωβίστηκαν και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον τουριστικό λιμένα της Ρόδου περίπου 3.700 άτομα!
Στις περιοχές, Λάρδου, Καλάθου και Λίνδου έσπευσαν τέσσερα σκάφη του Λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό σκάφος , ένα ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα μη Επανδρωμένο Σκάφος (UAV), τέσσερα φουσκωτά σκάφη του 6ου ΕΤΕΘ, τρία ρυμουλκά καθώς και μεγάλος αριθμός ιδιωτικών σκαφών, Ε/Γ-Τ/Ρ, ημεροπλοίων και αλιευτικών σκαφών.
Ενώ με μέριμνα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής διατέθηκαν τρία επιβατηγά/οχηματαγωγά πλοία στο λιμάνι της Ρόδου για τη φιλοξενία των απεγκλωβισθέντων.
Αντίστοιχες εικόνες και στην Κέρκυρα όπου σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, 2.466 άνθρωποι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από οικισμούς τους οποίους απειλούσαν οι φλόγες.
Κάποιοι εξ αυτών απεγκλωβίστηκαν διά θαλάσσης με σκάφη του Λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη.