O τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε φωτογραφία από παλαιότερη παρουσία του στις Βρυξέλλες | Council of the European Union
Επικαιρότητα

«Να σεβαστείς την κυριαρχία της Ελλάδας»: Νέο ράπισμα των ευρωπαίων ηγετών στον Ερντογάν

Τι αναφέρει για την τουρκική προκλητικότητα το σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης και 24ης Ιουνίου στς Βρυξέλλες. Είχε προηγηθεί η δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι σήμερα η Τουρκία βρίσκεται πιο μακριά από την Ευρώπη
Protagon Team

«Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ».

Με τη φράση αυτή που συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, οι «27» καλούν την Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις και τις απειλές κατά της εδαφικής ακεραιτότητας της Ελλάδας και να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο εν γένει.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ», αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων, σύμφωνα με το Euroactiv.

Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

«Απομακρύνεται από την Ευρώπη»

Είχε προηγηθεί η εκτίμηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι σήμερα η Τουρκία βρίσκεται πιο μακριά από την Ευρώπη σε σύγκριση με πριν από ένα τέταρτο του αιώνα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε μικρό αριθμό ευρωπαϊκών εφημερίδων, μεταξύ των οποίων και η «Καθημερινή», η πρόεδρος της Κομισιόν στέκεται επίσης στη μη εφαρμογή από την Αγκυρα των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, επιλογή την οποία χαρακτηρίζει ενδεικτική της στροφής της Τουρκίας προς μία μη ευρωπαϊκή κατεύθυνση.

«H ευθυγράμμιση είναι σημαντική στη διαδικασία ένταξης», δηλώνει η πρόεδρος της Κομισιόν. «Περιμένουμε από τις υποψήφιες χώρες να ευθυγραμμίζονται με την κοινή εξωτερική πολιτική και, συνεπώς, με το καθεστώς των κυρώσεων. [Η απροθυμία ευθυγράμμισης της Τουρκίας] δείχνει πολλά για τη διάθεσή της να προσχωρήσει στην ΕΕ», παρατηρεί μεταξύ άλλων.

Προς επίρρωση των λεγομένων της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραθέτει και μία σύγκριση της Τουρκίας με τη Σλοβακία – χώρες που έλαβαν την Ευρωπαϊκή Προοπτική (ένα βήμα πριν από το καθεστώς υποψήφιας χώρας) το 1999, με τη Σλοβακία – όπως επισημαίνει η πρόεδρος της Επιτροπής- να προχωρά  «με εντυπωσιακή ενότητα στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων» και μέσα σε πέντε χρόνια να γίνεται μέλος της ΕΕ, ενώ στον αντίποδα, «η Τουρκία να είναι σήμερα πιο μακριά [από την ένταξη] από ό,τι ήταν τότε».