O βρετανός μουσικός Στινγκ, o γάλλος φιλόσοφος Μπερνάρ Ανρί-Λεβί, ο βρετανός ινδικής καταγωγής συγγραφέας Σάλμαν Ρούσντι και ο αμερικανός ηθοποιός Σον Πεν | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

«Να παλέψουμε για να τερματιστεί ο βάρβαρος πόλεμος του Πούτιν»

Διακυβεύεται το μέλλον μας και η μοίρα όλων εκείνων στον κόσμο που πιστεύουν στη δημοκρατία γράφουν οι Μπερνάρ Ανρί-Λεβί, Σον Πεν, Σάλμαν Ρούσντι και Στινγκ σε κοινό κείμενό τους στην βρετανική Telegraph
Protagon Team

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία κορυφώνεται, τέσσερα μεγάλα ονόματα στον χώρο του πολιτισμού διεθνώς ανέλαβαν δράση. Με ένα κείμενό τους στην Telegraph, το οποίο συνυπογράφουν, ο γάλλος φιλόσοφος Μπερνάρ Ανρί-Λεβί, ο αμερικανός ηθοποιός Σον Πεν, ο βρετανός ινδικής καταγωγής συγγραφέας Σάλμαν Ρούσντι και ο βρετανός μουσικός Στινγκ ανακεφαλαιώνουν με απλά λόγια τα γεγονότα της βάρβαρης εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία ,και εκτός από τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από τη διεθνή κοινότητα, προτείνουν στις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν δέκα ακόμη.

Η μοίρα όλου του κόσμου παίζεται αυτή τη στιγμή στο Κίεβο, λένε οι υπογράφοντες.

Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με το πνεύμα αντίστασης, τον ηρωισμό του και την αδιάλλακτη πίστη του στις δημοκρατικές αξίες, έχει τον θαυμασμό όλων. Και η Ευρώπη, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν την πολιτική και ηθική υποχρέωση να σταθούν, περισσότερο από ποτέ, στο πλευρό του.

Οι Μπερνάρ Ανρί-Λεβί, Σον Πεν, Σάλμαν Ρούσντι και Στινγκ δηλώνουν εξοργισμένοι με τη βία που ασκούν στον άμαχο πληθυσμό οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής.

Τα καταφύγια μετατρέπονται σε σχολικές τάξεις, τα νοσοκομεία καταστρέφονται και τα παιδιά γεννιούνται σε οχυρωμένους σταθμούς του μετρό, μας θυμίζουν. Και, αντιμέτωπος με όλο αυτό, ο ουκρανικός στρατός, ενισχυμένος από δεκάδες χιλιάδες πολίτες, παίρνει τα όπλα, στέκεται ακλόνητος και υπερασπίζεται τις πόλεις του.

Αλλά ας είμαστε ξεκάθαροι.

Δεν υπερασπίζονται μόνο τη χώρα τους.

Αυτές οι σκληραγωγημένες ελαφρές ταξιαρχίες, αυτοί οι δάσκαλοι, οι εστιάτορες, οι εργάτες, οι χορευτές, αυτές οι γυναίκες και οι άνδρες από όλα τα κοινωνικά στρώματα, που έχουν ξεσηκωθεί, υπερασπίζονται επίσης την ελευθερία μας.

Αγωνίζονται για έναν ανοιχτό και ελεύθερο κόσμο.

Πολεμούν, στην πρώτη γραμμή, για εμάς, τους Ευρωπαίους.

Και για αυτό τον λόγο, επίσης, θα πρέπει να δράσουμε χωρίς καθυστέρηση, άμεσα, για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος.

«Επαινούμε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τον Καναδά, την Ιαπωνία και άλλους», σημειώνουν στο κείμενό τους στην Telegraph οι Μπερνάρ Ανρί-Λεβί, Σον Πεν, Σάλμαν Ρούσντι και Στινγκ. Προσθέτουν όμως ότι «χρειάζονται πολύ περισσότερα και αυτός είναι ο λόγος που προτρέπουμε τις κυβερνήσεις μας να προχωρήσουν περισσότερο και να υιοθετήσουν τα ακόλουθα μέτρα»:

  1. Τα διεθνή δικαστήρια πρέπει να μελετήσουν και να εξετάσουν όλες τις πιθανές διαδικασίες που επιτρέπουν τη δράση κατά του Πούτιν για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει στην Ουκρανία.
  2. Οι χώρες, που παρέχουν επείγουσα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι αποστολές τους αντιστοιχούν σωστά στις ανάγκες και είναι πιο χρήσιμες για την τρέχουσα τακτική κατάσταση: ελαφρά αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα, που μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα και αποτελεσματικά· όχι βαριά όπλα, που θα καταστραφούν πριν φτάσουν καν στο πεδίο της μάχης.
  3. Τραπεζικά δεδομένα και πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών της Δύσης σχετικά με αγαθά, που έχουν στην κατοχή τους διεφθαρμένα μέλη της ρωσικής πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ, πρέπει να αποκαλυφθούν μαζικά στο ρωσικό κοινό.
  4. Εκτός από τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, θα πρέπει να απαγορευτεί, μέχρι νεωτέρας, η πρόσβαση σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά λιμάνια σε όλες τις ρωσικές ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς εμπορευμάτων.
  5. Οι ευρωπαϊκές και οι αμερικανικές εταιρείες θα πρέπει να παγώσουν, ό,τι χρειάζεται, κάθε εμπορική δραστηριότητα, σε οποιαδήποτε μορφή, στη Ρωσία και με τη Ρωσία.
  6. Τα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να μπλοκάρουν και να απαγορεύσουν όλους τους λογαριασμούς που δίνουν τη δυνατότητα στη ρωσική κυβέρνηση και στις θυγατρικές της, τους πληρεξούσιους και τους λομπίστες να διαδίδουν την προπαγάνδα τους.
  7. Η Microsoft θα πρέπει να αποκλείσει κάθε πρόσβαση στις υπηρεσίες και τα συστήματά της στη Ρωσία. Οι δυτικές εταιρείες cloud θα πρέπει, μέχρι νεωτέρας, να είναι απρόσιτες στη Ρωσία.
  8. Προσωπικές κυρώσεις δεν πρέπει να επιβάλλονται αποκλειστικά και μόνο σε ρώσους πολιτικούς και ολιγάρχες· θα πρέπει να επεκταθούν σε ανώτερους στρατιωτικούς ηγέτες και μέλη της διοικητικής ελίτ που μοιράζονται επίσης την ευθύνη για αυτή την καταστροφή, για αυτή τη σφαγή.
  9. Κάθε είδους ξένοι λογαριασμοί ρώσων αξιωματούχων, όποιοι κι αν είναι αυτοί, θα πρέπει να παγώσουν αμέσως.
  10. Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου θα πρέπει να ανασταλούν σε όλη την Ευρώπη· και η Ευρώπη θα πρέπει να εργαστεί για να διαφοροποιήσει χωρίς καθυστέρηση και μόνιμα τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο.

Αυτές οι κυρώσεις, εάν τεθούν αποφασιστικά, μπορούν να τερματίσουν αυτόν τον πόλεμο, γράφουν στην Telegraph οι τέσσερις διασημότητες.  Και αν αυτό δεν συμβεί, τουλάχιστον θα αναγκάσουν το Κρεμλίνο να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση.

Ουκρανοί στρατιώτες αποχαιρετούν αγαπημένα τους πρόσωπα στον σταθμό του Λβιβ καθώς φεύγουν για το μέτωπο στις 9 Μαρτίου |REUTERS/Kai Pfaffenbach

Είναι πρακτικά μέτρα που, εκτός Ουκρανίας και για την Ουκρανία, οι ελεύθεροι πολίτες μπορούν να απαιτήσουν δημοκρατικά από τους ηγέτες τους.

Επιπλέον, λένε, κάθε προσωπική μας ενέργεια θα βοηθήσει.

«Κάντε δωρεές σε Ουκρανικά εθελοντικά funds.

»Υποστηρίξτε με κάθε τρόπο τη ρωσική κοινωνία των πολιτών και τους ρώσους πολίτες που διαμαρτύρονται κατά του πολέμου.

»Ο επιθετικός πόλεμος του Πούτιν κατά της ελεύθερης Ουκρανίας δεν είναι απλώς μια στρατιωτική υπόθεση.

Είναι μια μάχη ανάμεσα σε δύο έννοιες της κοινωνίας, δύο οράματα για το τι κάνει τη ζωή καλή ή κακή και, τελικά, δύο μορφές πολιτισμού».

Και καταλήγουν:

«Διακυβεύεται το μέλλον μας και η μοίρα όλων εκείνων στον κόσμο, που πιστεύουν στη δημοκρατία, και εξακολουθούν να ελπίζουν στην ελευθερία και να επιθυμούν την ειρήνη».