«Να μην δουν καν το φως του ήλιου!»
Αυτό διέταξε (με περισσή σκληρότητα, είναι η αλήθεια) ο πρόεδρος του Σαλβαδόρ για τους δεκάδες κρατουμένους σε μια φυλακή της χώρας μετά τις συνολικά 53 ανθρωποκτονίες συγκρατουμένων τους που σημειώθηκαν τo περασμένο Σαββατοκύριακο (24 την Παρασκευή και άλλες 29 την Κυριακή το απόγευμα).
Οπως αναφέρει το BBC, ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε είπε ότι οι αρχηγοί των συμμοριών εκείνων που θεωρούνται υπεύθυνες για τις δολοφονίες θα μπουν σε αυστηρή απομόνωση υπό καθεστώς σκοταδιού και «χωρίς καν να μπορούν να δουν τις ακτίνες του ήλιου», όπως τόνισε.
Ο Μπουκέλε, που κυβερνάει από τον Ιούνιο του 2019, θεωρεί πως οι πρόσφατες ταραχές στη φυλακή Ιζάλκο υποκινήθηκαν από τους επικεφαλής των συμμοριών ως αντιδραστική «απάντηση» στα μέτρα ασφαλείας που πήραν οι Αρχές του σωφρονιστικού ιδρύματος λόγω της έξαρσης του κορονοϊού στη χώρα.
Ο υπουργός Ασφαλείας του Σαλβαδόρ, Oσιρις Λούνα, δήλωσε ότι πλέον, ως μέρος του νέου, πιο περιοριστικού καθεστώτος εντός των φυλακών, η επικοινωνία μεταξύ των κρατουμένων διακόπτεται, ενώ κατασχέθηκαν όλα τα κινητά τηλέφωνα.
Ο Λούνα είπε επίσης ότι «οι κρατούμενοι δεν θα βγουν ξανά στο προαύλιο, δεν θα δουν το φως του ήλιου ενώ θα βρίσκονται σε απόλυτο περιορισμό 24 ώρες την ημέρα και στις επτά φυλακές υψίστης ασφαλείας που υπάρχουν στη χώρα».
Είχε προηγηθεί το Σάββατο μια ενέργεια που είχε σοκάρει όλη την υφήλιο, καθώς σε όλες τις φυλακές οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν από τα κελιά τους και έκατσαν, σχεδόν γυμνοί, στο προαύλιο των ιδρυμάτων δεμένοι πισθάγκωνα και φορώντας μάσκες στο πρόσωπό τους.
Οι εικόνες μάλιστα με τους κρατούμενους να κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλο μετά το 24ωρο lockdown σε φυλακές όπου κρατούνται μέλη συμμοριών, έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου.
Ο Μπουκέλε τόνισε ότι η αστυνομία θα ερευνήσει την απότομη αύξηση των δολοφονιών.
Όπως σημειώνουν τα ξένα ΜΜΕ, οι θάνατοι αυτοί είναι οι περισσότεροι σε μία ημέρα από τότε που ο Μπουκέλε ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Το Σαλβαδόρ είναι μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο και κάποτε κατείχε το υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών στην Αμερική.
Και όλα αυτά συνέβησαν στη χώρα την ίδια στιγμή που οι Αρχές ανακοίνωσαν την Τρίτη (28/4) πως παρατείνουν ως τη 16η Μαΐου τον περιορισμό του πληθυσμού για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς εφαρμόζουν εξαιρετικά αυστηρά μέτρα.
Κυβερνητικό διάταγμα τονίζει πως όλη η επικράτεια κατατάσσεται στην κατηγορία της «επιδημικής ζώνης υποκείμενης σε υγειονομικό έλεγχο», κατά συνέπεια «όλος ο πληθυσμός οφείλει να μένει σπίτι προστατευμένος».
Ο Μπουκέλε διευκρίνισε μέσω Twitter ότι ο γενικός περιορισμός θα παραταθεί ως την 16η Μαΐου.
«Βρισκόμαστε στο κρισιμότερο στάδιο διασποράς και ο ιός εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή οι μολύνσεις γίνονται κατά 100% στην κοινότητα και σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, οφείλουμε να συμμορφωνόμαστε προς τα μέτρα», επιχειρηματολόγησε.
Κάθε παραβίαση του περιορισμού θα σημαίνει πως ο παραβάτης, που θα θεωρείται «ύποπτο κρούσμα» μόλυνσης από τον κορονοϊό, θα τίθεται σε «καραντίνα υπό επιτήρηση για 30 ημέρες» σε κέντρο κράτησης.
Εξάλλου πλέον η κυβέρνηση δεν επιτρέπει παρά σε μόνο ένα πρόσωπο ανά νοικοκυριό να βγαίνει για να πάει στο σούπερ μάρκετ, στο φαρμακείο, ή στην τράπεζα.
«Ο περιορισμός πρέπει να τηρείται από τους πάντες: εταιρείες, θεσμούς, πάνω απ’ όλα από εσάς και τις οικογένειές σας. Δεν έχει κανένα όφελος η παραβίαση της καραντίνας, καθώς μπορεί να έχει άμεσες συνέπειες και στη χειρότερη περίπτωση, να οδηγήσει στον θάνατό σας», προειδοποίησε ο πρόεδρος Μπουκέλε.
Στο Σαλβαδόρ καταγράφονται εννέα θάνατοι επί συνόλου 345 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.