Κινέζοι αξιωματούχοι ζήτησαν από Θιβετιανούς να αντικαταστήσουν στους βωμούς τους στις κατοικίες τους την εικόνα μορφών της θρησκείας τους με αυτή του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.
Τους ζήτησαν μάλιστα, όπως καταγγέλλουν εξόριστοι Θιβετιανοί, και να προσκυνήσουν μπροστά σε αυτό το αυτοσχέδιο ιερό, όπως θα έκαναν για τις ιερές μορφές του βουδισμού.
Η δικαιολογία είναι ότι έτσι «θα προωθηθεί η σταθερότητα και θα προστατευτεί η καλή κατάσταση της κοινότητας».
Δεν λείπουν βέβαια και οι προπαγανδιστικές κοινότητες στα κρατικά ΜΜΕ με χαμογελαστούς Θιβετιανούς μπροστά σε εικόνες του Σι Τζινπίνγκ και άλλων παραγόντων του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Τα μέτρα, γράφουν οι Times, φαίνονται ότι εντάσσονται στην εκστρατεία καταστολής κάθε αντίδρασης ενόψει της επετείου των 60 ετών από την θιβετιανή εξέγερση, η οποία είναι την Κυριακή. Ηδη έχει απαγορευτεί και η προσέλευση ξένων ταξιδιωτών στο Θιβέτ ως την 1η Απριλίου.
Η εξέγερση του Μαρτίου του 1959 καταπνίγηκε στο αίμα από το Πεκίνο. Χιλιάδες ήταν οι νεκροί όπως και όσοι πήραν για πάντα τον δρόμο της προσφυγιάς, μεταξύ τους και ο Δαλάι Λάμα, ο πνευματικός ηγέτης των Θιβετιανών.
Η θρησκευτική καταπίεση στο Θιβέτ παίρνει πολλές μορφές, προσθέτει η βρετανική εφημερίδα, από τις απειλές κατά της διεξαγωγής μαθημάτων θιβετιανής γλώσσας σε μοναστήρια ως τη μετατροπή χώρων σε μοναστήρια σε τουριστικές εγκαταστάσεις.
Καθώς τα μοναστήρια είναι παραδοσιακά είναι δεμένα στενά με την κοινωνία του Θιβέτ, στόχος του Πεκίνου είναι να σπάσει αυτή η σχέση. Εξάλλου, οι μοναχοί και οι μοναχές είναι στη πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων που γίνονται κατά των κινεζικών Αρχών.
Ακόμη περισσότερο, το Πεκίνο επιδιώκει να επηρεάσει τη διαδοχή του 83χρονου σήμερα Δαλάι Λάμα, όταν αυτός πεθάνει.
Καθώς δεν υπάρχει επίσημη διαδικασία διαδοχής, το Πεκίνο εμφανίζεται διατεθειμένο να τον επιβάλει και να παρακάμψει την παραδοσιακή αναζήτηση του παιδιού, το οποίο θα είναι μετενσάρκωση του θρησκευτικού ηγέτη.