Ποια συμμαχία Τραμπ – Πούτιν; Μια πρώτη ένδειξη για την πολιτική του 45ου αμερικανού προέδρου στο ζήτημα της Ουκρανίας έδωσε η νέα πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Νίκι Χάλεϊ, η οποία κάλεσε τη Ρωσία να επιστρέψει την Κριμαία στο Κίεβο.
«Το θεωρώ ατυχές ότι στην περίσταση της πρώτης μου παρουσίας εδώ πρέπει να καταδικάσω της επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας», είπε η Χάλεϊ την Πέμπτη κατά την πρώτη εμφάνισή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό, ή να γίνεται έτσι», συνέχισε, όπως γράφει το Reuters. «Οντως θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Ωστόσο, η δεινή κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία απαιτεί καθαρή και ισχυρή απάντηση των ρωσικών ενεργειών».
Η στάση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας, ειδικά στο ζήτημα της Ουκρανίας και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα, είναι από τα πλέον αναμενόμενα σημεία της εξωτερικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος έχει δηλώσει απλώς ότι είναι «πολύ νωρίς» να αποφασίσει για τις κυρώσεις.
Πάντως και ο ρώσος ομόλογός του δηλώνει ότι θέλει να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο πλευρών.
«Η ανατολική Ουκρανία δεν είναι, φυσικά, το μόνο σημείο στη χώρα που υποφέρει λόγω των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να καταδικάζουν και να καλούν σε άμεσο τέλος της ρωσικής κατοχής της Κριμαίας», είπε. Πρόσθεσε δε ότι «η Κριμαία είναι μέρος της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις μας για την Κριμαία θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι η Ρωσία να επιστρέψει τον έλεγχο της χερσονήσου στην Ουκρανία».
Ο ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν -αν μπορεί να δηλώνει κάτι η αντίδρασή του- καλωσόρισε την αμερικανίδα ομόλογό του και περιορίστηκε να παρατηρήσει ότι «με δεδομένες τις περιστάσεις και το ζήτημα που συζητούσαμε ήταν αρκετά φιλικά».