596
Η εταιρεία μας επέδειξε ανθεκτικότητα και ο στόχος διπλασιασμού των κερδών το 2022 όχι μόνο θα επιτευχθεί αλλά θα υπερβεί το νούμερο των 260 εκατ. ευρώ», εκτίμησε ο επικεφαλής της εισηγμένης |

Μytilineos: Yπερδιπλασιασμός κερδών, πάνω από €260 εκατ. φέτος – μέρισμα €0,42

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2022, 12:04
Η εταιρεία μας επέδειξε ανθεκτικότητα και ο στόχος διπλασιασμού των κερδών το 2022 όχι μόνο θα επιτευχθεί αλλά θα υπερβεί το νούμερο των 260 εκατ. ευρώ», εκτίμησε ο επικεφαλής της εισηγμένης
|

Μytilineos: Yπερδιπλασιασμός κερδών, πάνω από €260 εκατ. φέτος – μέρισμα €0,42

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2022, 12:04

Η κερδοφορία της Mytilineos στην οικονομική χρήση 2022 θα ξεπεράσει τα 260 εκατ. ευρώ,  εκτίμησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίoς, μιλώντας την Πέμπτη  στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, καθώς όπως επεσήμανε, όχι μόνον επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη περί διπλασιασμού των κερδών της, αλλά θα ξεπεραστεί

Συγκεκριμένα, απευθυνόμενους στους μετόχους, ο κ. Μυτιληναίος  τόνισε ότι παρά τα όσα μεσολάβησαν τα δύο τελευταία χρόνια, «η εταιρεία έχει επιδείξει για μια ακόμη φορά τρομερή ανθεκτικότητα και είναι σε θέση να προβλέψει ότι ο στόχος διπλασιασμού των κερδών το 2022 όχι μόνο θα επιτευχθεί αλλά θα υπερβεί το νούμερο των 260 εκατ. ευρώ».

Οπως σημείωσε, οι επενδύσεις της Mytilineos το 2022 θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ (διπλάσιες σχεδόν από το 2021), ενώ ο τομέας ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργεια (RSD) θα αποδώσει φέτος €100 εκατ. έναντι €20 εκατ. πέρυσι με προοπτική να φτάσει στα €150 εκατ. ευρώ το 2023.

Ο επικεφαλής της εισηγμένης, περιέγραψε στους μετόχους ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον με πολλές προκλήσεις και αβεβαιότητες: «Εχουμε μπει σε μια εποχή υψηλών επιτοκίων, το χρήμα θα γίνει ακριβό και σπάνιο, και δεν θέλουμε να μείνουμε χωρίς λεφτά και πολλά φωτοβολταϊκά».

Οσον για την πορεία των μετάλλων, εκτίμησε ότι η τιμή του αλουμινίου θα σταθεροποιηθεί στα υψηλά επίπεδα των 2.800 δολαρίων που είναι σήμερα, ενώ η πορεία των soft commodities (σιτηρά) θα εξαρτηθεί από την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία.

Διαβεβαίωσε τους μετόχους ότι η εταιρία έχει λάβει όλα τα μέτρα της έναντι της διακύμανσης των τιμών, αξιοποιώντας το εργαλείο της αντιστάθμισης (hedging), πρακτική που, όπως είπε, είναι στο DNA της επιχείρησης αφού την εφαρμόζει εδώ και 20 χρόνια.

Ερωτηθείς από τους μετόχους για το κατά πόσον τα αποτελέσματα της εταιρείας θα επηρεαστούν από τον νέο μηχανισμό που προωθεί η κυβέρνηση στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού, παρατήρησε πως ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί, οπότε  ούτε ο ίδιος ούτε τα στελέχη της εταιρείας γνωρίζουν τους όρους του και συνεπώς δεν μπορεί να διατυπωθεί εκτίμηση για τις συνέπειές του Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι δεν πρόκειται να φέρει σημαντικές αλλαγές στις προβλέψεις για τα αποτελέσματα του 2022. «Ελπίζουμε ότι το νέο σχέδιο δεν θα επιφέρει διαφοροποίηση στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας. Δεν χρειάζεται ανησυχία από τους μετόχους».

Ο επικεφαλής της Μytilineos απέρριψε εξάλλου τα ιπερί αθέμιτων πρακτικών και τη ρητορική των τελευταίων μηνών περί υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας.«Τα ουρανοκατέβατα κέρδη που δεν υπάρχουν, αλλά στην Ελλάδα είμαστε και μπορεί να υπάρξουν», παρατήρησε χαρακτηριστικά. «Η εταιρεία -υποστήριξε- τήρησε επακριβώς τις επιταγές του target model, δεν το χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει πρακτικές για αθέμιτα κέρδη. Εχουμε ελεγχθεί δέκα φορές ως τώρα και τις δέκα επιβεβαιώθηκε αυτό που λέω».

«Δεν παραδέχομαι τον χαρακτηρισμό “υπερκέρδη” ή “ουρανοκατέβατα” κέρδη», ανέφερε, ενώ όπως θέλησε να επισημάνει είναι άλλο του να σου λένε να συνεισφέρεις στην αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και άλλο να σου λένε «φέρε πίσω αυτά που έκλεψες». «Αυτό δεν θα το δεχτώ ποτέ», ξεκαθάρισε.

Η γενική συνέλευση των μετόχων αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,40 ευρώ ανά μετοχή για την κλειόμενη χρήση 2021 (0,42 ευρώ αν συνυπολογιστούν ίδιες μετοχές). Η αποκοπή του μερίσματος θα γίνει στις 24 Ιουνίου και η έναρξη διάθεσης από την 1η Ιουλίου.

Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε και στην είσοδο της εταιρείας στον MSCI,  «ένα όνειρο ετών» για τον ίδιο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Μέσα σε λίγες μήνες από την είσοδό μας, βλέπουμε ότι το είδος των funds που μπαίνουν πλέον στην εταιρεία είναι τελείως διαφορετικά. Το Abu Dhabi Investments Authority αγοράζει κάθε μέρα έναν αριθμό μετοχών και δεν ξέρουμε πότε θα σταματήσει», σημείωσε στη σχετική αναφορά του.

Κλείνοντας ο ηγέτης της Mytilineos επαναβεβαίωσε στους μετόχους τις δεσμεύσεις της εταιρείας για τον πράσινο μετασχηματισμό της και τη στρατηγική των μηδενικών ρύπων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...