Τα κεντρικά γραφεία της Μytilineos στο Μαρούσι. O πρόεδρος και CEO Ευάγγελος Μυτιληναίος θεωρεί την ανάθεση του έργου από τους Βρετανούς στον όμιλο «ψήφο εμπιστοσύνης» | web
Επικαιρότητα

Mytilineos: Η ηλεκτρική διασύνδεση Αγγλίας-Σκωτίας και τα 10 χρόνια σχέσης με τους Βρετανούς

Επεκτείνεται η παρουσία της ελληνικής πολυεθνικής στη βρετανική αγορά, με τελευταίο σταθμό την υποθαλάσσια διασύνδεση Αγγλίας-Σκωτίας για τη μεταφορά ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε 2 εκατομμύρια νοικοκυριά - Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο του είδους που έχει κατασκευάσει ποτέ ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό
Protagon Team

Το διαβατήριο της μεγαλύτερης ελληνικής πολυεθνικής στον χώρο της Ενέργειας «σφραγίζει» αυτή την εβδομάδα η Mytilineos στο Λονδίνο, όπου θα γιορτάσει τα 10 χρόνια παρουσίας της στη βρετανική αγορά.

Σε αυτή τη διαδρομή ο τελευταίος σταθμός είναι η ανάθεση στον Ομιλο του μεγαλύτερου έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης που έχει κατασκευάσει ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό. Η Mytilineos, σε συνεργασία με την General Electric Vernova, θα κατασκευάσουν έναντι σύμβασης ύψους 1 δισ. λιρών την πρώτη υποθαλάσσια διασύνδεση υψηλής μεταφορικής ισχύος στην ανατολική ακτή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το καλώδιο θα διασυνδέσει ηλεκτρικά το Torness στο East Lothian της Σκωτίας με το Hawthorn Pit στην κομητεία Durham της Αγγλίας, επιτρέποντας τη μεταφορά «πράσινης» ανανεώσιμης ενέργειας – μια γραμμή που θα τροφοδοτήσει περισσότερα από δύο εκατομμύρια νοικοκυριά σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση της Βρετανίας στην πράσινη εποχή, το οποίο οι Βρεττανοί εμπιστεύθηκαν σε ελληνικά χέρια.

Ο ελληνικός όμιλος, που θα εκπροσωπηθεί στο Λονδίνο από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Ευάγγελο Μυτιληναίο αλλά και τα στελέχη της επιχείρησης που έτρεξαν τη συμφωνία, θα παρουσιάσει τα βήματα που γίνονται στον σχεδιασμό του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Σκωτίας-Αγγλίας, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο που έχει αναλάβει στο εξωτερικό.

Θα παρουσιαστεί επίσης η συνολική δραστηριότητα του ομίλου, αλλά και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του μεγάλου αυτού project. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο κ. Μυτιληναίος, πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, συνολικής αξίας 2,5 δισ. στερλινών, εκ των οποίων η κοινοπραξία Mytilineos – GE Vernova έχει αναλάβει σύμβαση ύψους 1 δισ. λιρών.

Μαζί με αυτό το μεγάλο έργο, το ποσοστό της δραστηριότητας του Ομίλου (των πωλήσεων) στο εξωτερικό αναλογεί στο 70% με 80% των συνολικών πωλήσεων. Οπως είναι γνωστό, η Mytilineos έχει αναπτύξει ισχυρή διεθνή παρουσία στις αγορές και των πέντε ηπείρων, σε περισσότερες από 30 χώρες, με περισσότερους από 5.442 άμεσους και έμμεσους εργαζομένους σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ψήφος εμπιστοσύνης

O κ. Μυτιληναίος θεωρεί την ανάθεση του έργου από τους Βρετανούς στον όμιλο «ψήφο εμπιστοσύνης» στις δυνατότητες της Mytilineos να υλοποιήσει το έργο EGL1 μαζί με την GE Vernova. «Η Mytilineos προσβλέπει στην αξιοποίηση της δεκαετούς εμπειρίας της στη διαχείριση και κατασκευή μεγάλων και σύνθετων έργων δικτύου, για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του ζωτικής σημασίας έργου για την ενεργειακή μετάβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο» επισημαίνει ο ίδιος.

Το έργο γίνεται για λογαριασμό του National Grid Electricity Transmission (του αντίστοιχου ΑΔΜΗΕ) και της SP Transmission και είναι συνολικού ύψους 2,5 δισ. λιρών. Τη μελέτη, την προμήθεια και την εγκατάσταση των καλωδίων έχει αναλάβει η Prysmian.

Οπως έχει δηλώσει ο κ. Μυτιληναίος, το καλώδιο που ενώνει τη Σκωτία με την Αγγλία αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο έργο που έχει αναλάβει η εταιρεία στο εξωτερικό, και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον όμιλο, καθώς αναλαμβάνει ένα τόσο μεγάλο έργο σε μια κατά τεκμήριο ανεπτυγμένη χώρα, συνεργαζόμενος με τη General Electric, την εταιρεία που διαθέτει την υψηλότερη τεχνογνωσία στον χώρο.

Οι δύο εταιρείες θα αναλάβουν τη μελέτη και τον τεχνολογικό εξοπλισμό για τους δύο σταθμούς μετατροπής, οι οποίοι αποτελούν τους τερματικούς σταθμούς για τη σύνδεση του καλωδίου: θα μετατρέπουν το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο, επιτρέποντας τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας στο ηπειρωτικό δίκτυο μεταφοράς.

Το καλωδιακό σύστημα HVDC έχει μήκος περίπου 190 χλμ. Η τεχνολογία VSC είναι η πιο προηγμένη τεχνολογία HVDC, παρέχοντας το πιο αποτελεσματικό και αξιόπιστο μέσο υποθαλάσσιας μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων ισχύος σε μεγάλες αποστάσεις.

Η κατασκευή θα ξεκινήσει το 2025, αν και γίνονται προσπάθειες να επισπευσθεί ο σχεδιασμός, προκειμένου να ξεκινήσει νωρίτερα Με το έργο αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο υλοποιεί μέρος της στρατηγικής του για την ενεργειακή μετάβαση, διευκολύνει την ανάπτυξη και την ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, τη βελτίωση της σταθερότητας του δικτύου και την προώθηση διεθνών συνεργασιών.

Η Mytilineos θα είναι υπεύθυνη για τη μελέτη, την προμήθεια και την κατασκευή των έργων πολιτικού μηχανικού, τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση των βοηθητικών συστημάτων, όπως και την εγκατάσταση όλου του εξοπλισμού. Η στρατηγική εστίαση της εταιρείας στην ανάπτυξη δικτύων είναι κρίσιμη για την ενεργειακή μετάβαση και αξιοποίηση του δυναμικού των ΑΠΕ σε παγκόσμιο επίπεδο.