Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά την παρουσίαση της νέας επένδυσης που έγινε την Δευτέρα στο Μιλάνο | Credit: Mytilineos
Επικαιρότητα

Mytilineos: Επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ στην Ιταλία

«Τα γραφεία μας στο Μιλάνο θα είναι ο κόμβος μας για την κεντρική Ευρώπη» τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος - Στην περαιτέρω αναβάθμιση της ήδη πενταετούς παρουσίας του στη γειτονική χώρα προχωρά ο Ομιλος - Στα 400 άτομα θα φτάσουν οι εργαζόμενοι στην Ιταλία ως το 2026, επεκτείνεται το χαρτοφυλάκιο των 3,6 GW και των 180 έργων με νέες επενδύσεις
Ζώης Τσώλης

Σε αναβάθμιση της παρουσίας του στην Ιταλία, που έχει ήδη έχει συμπληρώσει 5 χρόνια, προχωρά ο όμιλος Mytilineos Energy & Metals, ο οποίος αναπτύσσει στην γειτονική μας χώρα επενδύσεις που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.

«Εχοντας εργαστεί αθόρυβα εδώ και πέντε χρόνια, είμαστε πλέον έτοιμοι να εγκαινιάσουμε τα γραφεία μας στο Μιλάνο: Αυτά θα είναι ο κόμβος μας για την Κεντρική Ευρώπη» τόνισε την Δευτέρα σε εκδήλωση στο Μιλανο, στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Ευάγγελος Μυτιληναίος

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η δομημένη αγορά της Ιταλίας και το ρυθμιστικό τοπίο υψηλών προδιαγραφών παρέχουν ένα ιδανικό περιβάλλον για εταιρείες όπως η δική μας να ευδοκιμήσουν, προς όφελος και της κοινωνίας. Τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουμε συνεργαστεί στενά με πελάτες και συνεργάτες, για να διαμορφώσουμε ενεργά το ενεργειακό τοπίο της Ιταλίας».

Μιλώντας σε στελέχη επιχειρήσεων και εκπροσώπους της κυβέρνησης και της ιταλικής τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Μυτιληναίος στάθηκε στην ανάγκη η ενεργειακή μετάβαση να μην γίνει σε βάρος των πολιτών, διαφορετικά, όπως είπε, η κρίση θα μεταφερθεί από την οικονομία στην κοινωνία, ακόμη και σε μεγαλύτερη κλίμακα από ό,τι έχουμε ήδη δει.

Ο κ. Μυτιληναίος, αναφερόμενος στον ρόλο της Ευρώπης στην ενεργειακή μετάβαση, τόνισε ότι έχουν τεθεί φιλόδοξοι στόχοι, «αλλά υπάρχει έλλειψη οικονομικής υποστήριξης για καθαρές επενδύσεις μεγάλης κλίμακας». Ας αναλογιστούμε τις ΗΠΑ, πρόσθεσε, όπου ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού υποστηρίζει εκτεταμένες επενδύσεις καθαρής ενέργειας μέσω κινήτρων.

Ο πρόεδρος της Mytilineos στάθηκε ακόμη στα προβλήματα που εμφανίζει η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, λόγω της σημαντικής καθυστέρησης στη συνδεσιμότητα στο δίκτυο. «Ομοίως, στις χώρες μας, η μηδενική ή και αρνητική τιμολόγηση της ενέργειας από άφθονους ηλιακούς και αιολικούς πόρους αποτελεί πρόκληση», κατέληξε.

Η παρουσία στην Ιταλία

Ο όμιλος Mytilineos διαθέτει σήμερα χαρτοφυλάκιο 3,6 GW στην Ιταλία σε συνολικά 180 έργα, σε διάφορα στάδια υλοποίησης, που εκτείνονται σε ολόκληρη την επικράτεια, από τη Βενετία έως τη Σικελία. Συγκεκριμένα, τα 2,4 GW αφορούν φωτοβολταϊκές μονάδες, τα 873 MW έργα αποθήκευσης, 310 MW εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας σε Σαρδηνία, Μπασιλικάτα και Μόλιζε και 35 MW τα οποία αφορούν σε πράσινο υδρογόνο.

Παράλληλα, η Mytilineos αναπτύσσει μια μονάδα παραγωγής υδρογόνου 500 τόνων/έτος χρησιμοποιώντας ενέργεια από φωτοβολταϊκό σταθμό 20 MW που εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2026. Σύμφωνα με την πορεία των έργων, σήμερα 436 MW είναι έτοιμα προς χρήση και 146 MW βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής: θα είναι λειτουργικά μέχρι το τέλος του έτους.

Η Mytilineos απασχολεί άμεσα 120 εργαζομένους στην Ιταλία και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 250 άτομα μέχρι το τέλος του 2024, για να φτάσει στους 400 έως το 2026. Στον σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στην επίβλεψη των προγραμματισμένων έργων, εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν περισσότεροι από δύο χιλιάδες άμεσοι και έμμεσοι εργαζόμενοι κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Οπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση που έγινε την Δευτέρα στο Μιλάνο, η Mytilineos είναι έτοιμη για νέες στρατηγικές κινήσεις στον κλάδο της ενέργειας.

«Η Ιταλία είναι μια από τις κύριες πηγές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ένας τομέας στον οποίο δραστηριοποιούμαστε τα τελευταία χρόνια. Επενδύουμε στη χώρα για πολλούς και σημαντικούς στρατηγικούς λόγους» δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore» και εξήγησε, πιο αναλυτικά:

♦  «Πρώτον, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, κοντά στην Ελλάδα, η οποία λειτουργεί ως πύλη πρόσβασης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική».

♦ «Επιπλέον, η χώρα διαθέτει υψηλό δυναμικό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ειδικά στην ηλιακή ενέργεια στον Νότο, και έχει κίνητρα και κανονισμούς που θέλουν να αυξήσουν το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, καθιστώντας τη μια ελκυστική αγορά για τους επενδυτές».

♦ «Είναι επίσης μια χώρα που επενδύει στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και του ενεργειακού της δικτύου και η MYTILINEOS βρίσκεται σε καλή θέση σε αυτόν τον τομέα: Συμμετέχουμε, για παράδειγμα, στην κατασκευή του Eastern Green Link 1 μεταξύ Σκωτίας και Ηνωμένου Βασιλείου».

♦ «Τέλος, η Ιταλία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία όσον αφορά στην ενεργειακή ζήτηση, μία από τις μεγαλύτερες, και φιλοξενεί πολυάριθμα ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής τεχνολογίας και της καινοτομίας».

Πέρυσι, η Mytilineos Energy & Metals κατέγραψε ενοποιημένο κύκλο εργασιών ύψους 5,5 δισ. ευρώ (4,4 για τον κλάδο της ενέργειας) και 1 δισ. ευρώ σε EBITDA. Η κατεύθυνση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος στην ιταλική εφημερίδα, είναι σαφής: «Για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να αναπτυχθούν, ώστε να μην προκύψουν νέες εξαρτήσεις μετά από την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο».

Στην εκδήλωση της Δευτέρας στο Μιλάνο, το δικό του μήνυμα έστειλε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αλεσάντρο Μορέλι, ενώ μίλησαν ακόμα για τον ιταλικό ενεργειακό κλάδο ο Επίτροπος της ιταλικής Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Δικτύων Ενέργειας (ARERA), Στέφανο Σάγκλια, ο διευθύνων σύμβουλος της Althesys, καθηγητής Αλεσάντρο Μαραγκόνι και ο αντιπρόεδρος της Περιφέρειας της Λομβαρδίας, Μάρκο Αλπαρόνε.