Μυστήριο καλύπτει την απραξία των ρωσικών drones στα μέτωπα του ουκρανικού πολέμου – πρόκειται για περίεργη αδράνεια, απολύτως αντίθετη με την υπερδραστηριότητα των αντιστοίχων ουκρανικών drones (τα οποία είναι τα τουρκικής κατασκευής, «Μπαϊρακτάρ»).
Για να λύσει τις απορίες, η ιταλική Repubblica συμβουλεύτηκε αναλυτές του ιστολογίου Defense One. Εκείνοι έδωσαν την εξής εξήγηση: οι Ρώσοι δεν απογειώνουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους επειδή φοβούνται «την ικανότητα των Ουκρανών στην αεράμυνα και στις ηλεκτρονικές παρεμβολές» – αυτές οι τελευταίες «μπορούν και διαταράσσουν τα συστήματα τηλεχειρισμού των ρωσικών drones». Ετσι «η απουσία των βομβαρδιστικών μηχανών της Μόσχας από το πεδίο των μαχών παραμένει μεγάλο μυστήριο». Γιατί οι Ρώσοι δεν χρησιμοποιούν αυτό το σύγχρονο επιθετικό όπλο, «όπως κάνουν οι Ουκρανοί βάλλοντας εναντίον των τανκς των εισβολέων»;
Την τελευταία δεκαετία, ο ρωσικός στρατός έχει κατασκευάσει σμήνη αναγνωριστικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μάλιστα τα έχει χρησιμοποιήσει στη Συρία και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Είναι «ιπτάμενα μάτια» αυτές οι μηχανές, αφού «εποπτεύουν περιοχές ολόκληρες, μεταδίδουν data, εντοπίζουν τους στόχους, κ.ά.». Η Ρωσία διαθέτει, επιπλέον, και drones με μικρότερο μέγεθος, κατάλληλα για επόπτευση του εκάστοτε πεδίου μάχης, άρα και για τη χάραξη της ιδανικής τακτικής προς αποφυγήν απωλειών. Οι αναλυτές του Defense One, πάντως, έγραψαν ότι «ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο γνωστοποίησε ότι ρωσικά drones πέταξαν πάνω από την Ουκρανία τις πρώτες ώρες της εισβολής – και κάποιες φωτογραφίες κατεστραμμένων ουκρανικών οχημάτων υποδηλώνουν τη χρήση drones».
Εγκατάσταση και χρήση ρωσικού συστήματος εκτόξευσης drone “Orlan-10” σε άσκηση του ρωσικού πυροβολικού
Ισως στο νότιο μέτωπο
Το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού σμήνους αποτελείται από σχετικά μικρά και ελαφρά μοντέλα drones. Κάποια μάλιστα έχουν σχεδιαστεί κατά τρόπον ώστε να είναι δυνατή η εκτόξευσή τους με το χέρι. Τα «Granat 1» και «Granat 2», «Eleron-3» ή «Zala», «Orlan-10», «Takhion» και «Zastava» έχουν μικρές διαστάσεις. Μόλις πιάσουν το ενδεδειγμένο ύψος, στην κυριολεξία εξαφανίζονται από το οπτικό πεδίο. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι χρησιμοποιούνται εκεί όπου ο ρωσικός στρατός έχει προς το παρόν τη μεγαλύτερη επιτυχία του, δηλαδή στον ουκρανικό Νότο: βορείως της Κριμαίας, στη Μαριούπολη.
«Μπαϊρακτάρ» εν δράσει
Για την ουκρανική πλευρά δεν υπάρχουν αμφιβολίες, ούτε απορίες: οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν «με μαεστρία» τα τουρκικά drones TB2. Μάλιστα φωτογραφίες και βίντεο που κυκλοφόρησαν από το Κίεβο «τα δείχνουν να χτυπούν αρκετούς ρωσικούς στόχους, σημειώνοντας σημαντικές επιτυχίες – να, όπως αυτή που κατέστρεψε αυτοκινούμενους πυραύλους εδάφους-αέρος». Τα τουρκικής κατασκευής TB2 είναι μικρά και ελαφριά, επτά φορές μικρότερα από το αμερικανικό μοντέλο «Reaper» που έχει άνοιγμα πτερυγίων 12 μέτρα.
Οι Τούρκοι έβγαλαν καλά λεφτά από την πώληση των «Μπαϊρακτάρ» στην Ουκρανία, καθώς εισέπραξαν 4 εκατ. δολάρια για κάθε τεμάχιο που παρέδωσαν. Αλλά και τα drones τα έβγαλαν τα λεφτά τους, αφού «το ρωσικό πυραυλικό σύστημα που καταστράφηκε στο βίντεο που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες αξίζει έως και 50 εκατ. δολάρια». Προτού ασχοληθούν με την εξαγωγή τους, τα δικά τους drones τα δούλεψαν οι Τούρκοι στη Συρία και στη Λιβύη, αλλά και στον πόλεμο του 2020 μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας – και είναι γεγονός ότι χάρις στα «Μπαϊρακτάρ» κέρδισαν οι Αζέροι.
Στον πόλεμο της Ουκρανίας, κατά το πρώτο κύμα επίθεσης των Ρώσων ισοπεδώθηκε το εργοστάσιο όπου οι Ουκρανοί συναρμολογούσαν τα τουρκικά αεροπλανάκια. Επίσης, άλλα «Μπαϊρακτάρ» καταρρίφθηκαν. «Ωστόσο ο Ερντογάν φαίνεται ότι προμηθεύει καινούργια drones στους Ουκρανούς μέσω Πολωνίας».