Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ μελετώντας το DNA που αποσπάστηκε από δύο αρχαία παιδικά δόντια κατέληξαν όχι απλά σε κάποια ενδιαφέροντα ανθρωπολογικά συμπεράσματα αλλά σε μια εντυπωσιακή ανακάλυψη. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτά τα δόντια έχουν ηλικία τριανταενός χιλάδων ετών και ανήκουν σε ένα παιδί μίας φυλής κυνηγών που ζούσε στα βάθη της Σιβηρίας κατά τη διάρκεια της τελευταίας εποχής των παγετώνων στην Γη.
Τα μέλη της φυλής κυνηγούσαν βίσονες, μαμούθ, λύκους και λιοντάρια. Η φυλή έλαβε την ονομασία «Αρχαίοι Βόρειοι Σιβηριανοί» και η μελέτη δείχνει ότι από αυτή κατάγονται κατά ένα μέρος οι ιθαγενείς της Αμερικής ενισχύοντας έτσι τη θεωρία ότι οι κάτοικοι της αμερικανικής ηπείρου, ειδικά εκείνοι της Βόρειας Αμερικής, προέρχονται από ανθρώπους που πέρασαν στην Αμερική από την Ασία μέσω του Βερίγγειου πορθμού όταν αυτός στην τελευταία εποχή των παγετώνων πάγωσε ενώνοντας έτσι τη Ρωσία με την Αλάσκα.
«Πρόκειται για ένα πληθυσμό άγριων κυνηγών που έκαναν την εμφάνιση τους πριν από περίπου 38 χιλιάδες έτη η ύπαρξη του οποίου αποτελεί πλέον ένα σημαντικό κομμάτι της ανθρώπινης ιστορίας. Αυτοί οι άνθρωποι κατάφεραν να προσαρμοστούν σε ένα εξαιρετικά αφιλόξενο περιβάλλον όπου επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και είναι νύχτα σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Ζούσαν σε μια περιοχή που δεν υπήρχαν δέντρα και βρίσκονταν εκεί λύκοι, λιοντάρια, βίσονες και ρινόκεροι. Κάποια ευρήματα που έχουν εντοπιστεί σε οστά ζώων όπως σκαλίσματα καθώς και κάποια άλλα αντικείμενα δείχνουν ότι παρά την αγριότητά της η φυλή αυτή είχε αναπτύξει πολιτισμικά γνωρίσματα και είχε πνευματικές ανησυχίες και πιθανώς κάποιου είδους θρησκευτικές δραστηριότητες» δήλωσε στον Independent ο επικεφαλής της έρευνας Εσκε Γουίλερσλεβ.
Η ανάλυση
Τα δόντια εντοπίστηκαν σε μια περιοχή του ποταμού Yana στη Βόρεια Ρωσία στην οποία τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπιστεί περίπου 2,5 χιλιάδες αντικείμενα όπως πέτρινα εργαλεία και τεχνουργήματα από οστά ζώων και χαυλιόδοντες. Ηταν φανερό ότι η συγκεκριμένη περιοχή αποτελούσε σταθερή τοποθεσία κατοίκησης ανθρώπων αλλά δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα στοιχεία για το ποιοι μπορούσαν να είναι αυτοί.
Στη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature» οι ερευνητές αναφέρουν ότι στην περιοχή όπου έχουν βρεθεί τα ευρήματα αυτά ζούσε μια ομάδα 40 κυνηγών της φυλής η οποία όπως εκτιμούν αριθμούσε περί τα 500 μέλη. Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους συγκρίνοντας ανάμεσα στα άλλα και το DNA άλλων πληθυσμών που ζούσαν τις ίδιες χρονικές περιόδους με τη φυλή των κυνηγών σε περιοχές της Κεντρικής Ρωσίας και στη Βορειοανατολική Σιβηρία.
Από την ανάλυση αυτή προέκυψε ότι η φυλή των κυνηγών έζησε περίπου 20 χιλιάδες έτη απομονωμένη αλλά πριν από 18-20 χιλιάδες έτη συναντήθηκε με μια άλλη αρχαία φυλή της Σιβηρίας η οποία έχει ονομαστεί «Αρχαίοι Παλαιο-Σιβηριανοί». Οι δύο φυλές προσμίχθηκαν και οι απόγονοι αυτής της πρόσμιξης είναι αυτοί που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μετανάστευσαν από τη Σιβηρία στην Αμερική πριν από 6.000 με 10.000 έτη.