Αστυνομικοί στην είσοδο του ξενοδοχείου Grand Hyatt Erawan | REUTERS/Chalinee Thirasupa
Επικαιρότητα

Μυστήριο στην Μπανγκόκ: Ποιος δηλητηρίασε έξι ενοίκους σε πολυτελές ξενοδοχείο

Ιχνη κυανίου βρέθηκε στα φλιτζάνια με τα οποία είχαν πιει τσάι τρεις γυναίκες και τρεις άντρες, από το Βιετνάμ και τις ΗΠΑ, που βρέθηκαν νεκροί σε σουίτα του Grand Hyatt Erawan
Protagon Team

Τρεις γυναίκες και τρεις άντρες, ηλικίας 37-56 ετών, βρέθηκαν νεκροί στο πολυτελές ξενοδοχείο Grand Hyatt Erawan της Μπανγκόκ, ενώ στον καφέ τους εντοπίστηκε κυάνιο

Ολα τα θύματα ήταν ξένοι υπήκοοι, οι τέσσερις από το Βιετνάμ και οι δύο από τις ΗΠΑ, με βιετναμέζικη καταγωγή. Και οι έξι, που αποτελούσαν μία παρέα και είχαν έρθει στο ξενοδοχείο στις 13 και 14 Ιουλίου, έμεναν σε ξεχωριστά δωμάτια, σύμφωνα με τη διεύθυνση του ξενοδοχείου.

Σε συνέντευξη Τύπου, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι στη σουίτα βρέθηκε κυανίδιο στην τσαγέρα και στα φλιτζάνια με τα οποία είχαν πιει τσάι. Δεν υπήρχαν ίχνη πάλης.

Οι τέσσερις βρέθηκαν νεκροί γύρω από την τραπεζαρία και οι άλλοι δύο στην κρεβατοκάμαρα. Ολα τους τα πράγματα ήταν στις βαλίτσες, οι οποίες ήταν έτοιμες για να τις κατεβάσει το προσωπικό στη ρεσεψιόν.

Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, όπου φαίνονται τα επίμαχα φλυτζάνια, τα θερμός και το σετ τσαγιού, όπως βρέθηκαν στη σουίτα – REUTERS/Chalinee Thirasupa

Το προσωπικό του ξενοδοχείου είχε φέρει 24 ώρες νωρίτερα στη σουίτα, φαγητό, το οποίο βρέθηκε ανέγγιχτο, τσαγέρα, θερμός με καυτό νερό και γάλα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ένας από τους έξι έριξε το κυάνιο στην τσαγέρα. Ο δράστης πέθανε και αυτός από την ταχείας δράσης θανατηφόρα ουσία, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, οι οποίοι φαίνεται να έχουν καταλήξει στον ύποπτο.

«Θα θέλαμε να επιβεβαιώσουμε ότι ένας από τους έξι νεκρούς προκάλεσε το περιστατικό αυτό, χρησιμοποιώντας κυάνιο», δήλωσε ο υποδιοικητής της αστυνομίας της Μπανγκόκ Νοπαζίλ Πουνσαουάς, που είναι επικεφαλής των ερευνών, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο ένας από τους έξι ανθρώπους που βρέθηκαν νεκροί διέπραξε το έγκλημα αυτό», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το κίνητρο του εγκλήματος συνδέεται με χρέη ύψους πολλών εκατομμυρίων μπατ (ένα εκατομμύριο μπατ αντιστοιχεί σε περίπου 25.000 ευρώ).

Από την εξέταση συγγενών τους στο πλαίσιο της έρευνας, προέκυψε ότι υπήρχε διαφωνία για χρέος σε σχέση με μια επένδυση, πρόσθεσε η αστυνομία.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, η αστυνομία αναζητεί ένα ακόμα άτομο, το όνομα του οποίου συμπεριλαμβανόταν στο γκρουπ, αλλά δεν εμφανίστηκε ποτέ.

Οι επικεφαλής της αστυνομίας της Μπανγκόκ δίνουν συνέντευξη Τύπου για το περιστατικό – REUTERS/Chalinee Thirasupa

Οι αστυνομικοί βρήκαν τα πτώματα των έξι ανθρώπων μετά από ειδοποίηση από το προσωπικό του ξενοδοχείου γύρω στις 17:30, τοπική ώρα, της Τρίτης.

«Ο πρωθυπουργός, ο οποίος μετέβη στο ξενοδοχείο, έδωσε εντολή σε όλες τις υπηρεσίες να λάβουν επειγόντως μέτρα για να αποφευχθεί ο αντίκτυπος στον τουρισμό», ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση του Βιετνάμ ανακοίνωσε ότι η πρεσβεία της στην Μπανγκόκ συνεργάζεται στενά με τις αρχές της Ταϊλάνδης στην υπόθεση αυτή, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση και ότι οι τοπικές αρχές είναι αρμόδιες για την έρευνα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ εξέφρασε τα “ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες (των νεκρών) για την απώλειά τους”.

Το Grand Hyatt Erawan διαθέτει πάνω από 350 δωμάτια, είναι από τα πολυτελέστερα της Ταϊλάνδης και βρίσκεται στη δημοφιλή τουριστική περιοχή Ρατσαπρασόνγκ, γνωστή για μνημεία και πολυτελή καταστήματα και εστιατόρια.