Ο Καρλ-Εριβάν Χάουμπ εθεάθη με σάρκα και οστά για τελευταία φορά πριν από έξι χρόνια, στην έναρξη ενός ορειβατικού αγώνα σκι | Facebook/RTL WEST
Επικαιρότητα

Μυστήριο με ζάπλουτο Γερμανό που ζει στη Μόσχα με την ερωμένη του

Ο μεγαλοεπιχειρηματίας Καρλ-Εριβάν Χάουμπ εξαφανίστηκε στις Ελβετικές Αλπεις το 2018 και θεωρήθηκε νεκρός - Φημολογείται ότι όλα αυτά τα χρόνια ζούσε στη Ρωσία, με μια μικρότερή του γυναίκα, η οποία είχε δεσμούς με τις μυστικές υπηρεσίες του Κρεμλίνου
Protagon Team

Το πρωί της 7ης Απριλίου 2018, στον σταθμό τελεφερίκ πάνω από το χειμερινό θέρετρο Ζερμάτ των ελβετικών Αλπεων, ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού ομίλου λιανικής Tengelmann, Καρλ-Εριβάν Χάουμπ, εθεάθη να περνά μέσα από ένα τούνελ καθοδόν προς τις βουνοπλαγιές.

Οι κάμερες παρακολούθησης του σταθμού κατέγραψαν τον 58χρονο μαραθωνοδρόμο, έμπειρο σκιέρ και ορειβάτη, καθώς ετοιμαζόταν για τον περίφημο και διαβόητα σκληρό ορειβατικό αγώνα σκι του ελβετικού στρατού Patrouille des Glaciers, στον οποίο είχε αγωνιστεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Αυτές οι εικόνες, όμως, έμελλε να είναι οι τελευταίες καταγεγραμμένες του επιχειρηματία.

Το γεγονός ότι είχε ξεκινήσει μόνος του για σκι ήταν αντίθετο σε κάθε κανόνα των Αλπεων και εξέπληξε την προπονήτριά του Τζούλια Εμλερ, η οποία αργότερα αποκάλυψε ότι ήταν πάντα σχολαστικός στην προετοιμασία του για τις διαδρομές στις βουνοπλαγιές. Ο Χάουμπ είχε επίσης κλειστό το κινητό τηλέφωνό του, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου.

Αυτό που ακολούθησε θυμίζει σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Ο Χάουμπ εξαφανίστηκε στον πάγο και στο χιόνι του χειμερινού θέρετρου Matterhorn Glacier χωρίς να αφήσει ούτε ένα ίχνος. Μια τεράστια επιχείρηση διάσωσης με τη συμμετοχή πέντε ελικοπτέρων ολοκληρώθηκε άκαρπα μετά από έξι ημέρες. Ο επιχειρηματίας άφησε πίσω του μια σύζυγο, δύο ενήλικα παιδιά και 75.000 υπαλλήλους.

Αρχικά η εξαφάνιση αντιμετωπίστηκε ως τραγωδία, η οποία εμπόδισε το μεγαλύτερο από τα τρία αδέρφια της οικογένειας να ολοκληρώσει το όραμά του: να αναδιαρθρώσει και να εκσυγχρονίσει τον οικογενειακό όμιλο Tengelmann, κάποτε γνωστό όνομα των γερμανικών αλυσίδων σουπερμάρκετ, του οποίου η ιστορία ξεκινά στις αρχές του 19ου αιώνα.

Ομως τον Νοέμβριο του 2020, μετά από μια διαμάχη μεταξύ των αδελφών του και της χήρας του, Κατρίν, για το αν έπρεπε να κηρυχθεί νομικά νεκρός, εμφανίστηκαν κάποιες εικασίες στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες ο Χάουμπ είχε μια κρυφή διπλή ζωή με μια σημαντικά νεότερή του Ρωσίδα, υπάλληλο ενός πρακτορείου διαχείρισης εκδηλώσεων που κάποτε είχε οργανώσει πάρτι γενεθλίων για τη μητέρα του.

Δημοσιεύματα ισχυρίζονταν ότι η γυναίκα, που φέρεται να είναι η Βερόνικα Ερμίλοβα, είχε δεσμούς με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και ότι ο Χάουμπ είχε μπλεχτεί σε παράτυπες επιχειρηματικές δραστηριότητες με ρώσους πράκτορες.  Καμία από τις φήμες δεν επιβεβαιώθηκε, η οικογένεια δεν έκανε κανένα σχόλιο και ένα γερμανικό δικαστήριο κήρυξε τον Χάουμπ νομίμως νεκρό τον Μάιο του 2021.

Εν συνεχεία, ο μικρότερος αδερφός του, Κρίστιαν, σύμφωνα με δημοσιεύματα πλήρωσε στην Κατρίν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ για τις μετοχές της στην Tengelmann, αποκτώντας έτσι τα δύο τρίτα της οικογενειακής επιχείρησης, με τον μεγαλύτερο αδελφό του, Γκέοργκ, να κατέχει το υπόλοιπο ένα τρίτο.

Υποστηρίζεται ότι ο Χάουμπ είχε ρωσικό διαβατήριο – εκτός από αμερικανική και γερμανική υπηκοότητα. Μετά τον προφανή θάνατό του εμφανίστηκαν αναφορές ότι άγνωστα ποσά ύψους εκατομμυρίων ευρώ από εταιρικά κεφάλαια μεταφέρθηκαν στη Ρωσία μεταξύ 2010-2015. Λέγεται επίσης ότι είχε υπό παρακολούθηση επιχειρηματικούς εταίρους, σωματοφύλακες, γείτονες και μέλη της οικογένειάς του.

Τώρα το γραφείο του κρατικού εισαγγελέα στην Κολωνία ξεκινά έρευνα για τον Κρίστιαν Χάουμπ, σχετικά με την πιθανότητα να έδωσε ψευδή ένορκη κατάθεση τον Μάιο του 2021, όταν δήλωσε ότι δεν είχε ενδείξεις πως ο αδελφός του ήταν ζωντανός.

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος σε αυτό το στάδιο να ζητηθεί η ακύρωση του πιστοποιητικού θανάτου. «Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι ο αγνοούμενος ζούσε μετά την έκδοση του πιστοποιητικού θανάτου – κάτι που δεν ισχύει προς το παρόν» αναφέρει η ανακοίνωση. Ο δικηγόρος του Κρίστιαν Χάουμπ αρνείται την κατηγορία σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Η καταγγελία εναντίον του υποβλήθηκε τον Μάιο του 2023 από δημοσιογράφους που εργάζονται για τον τηλεοπτικό σταθμό RTL. Η ερευνήτρια δημοσιογράφος Λιβ φον Μπέτιτσερ, μέλος μιας ομάδας του καναλιού που ερευνούσε την εξαφάνιση του Χάουμπ τα τελευταία τρία χρόνια, είπε στο περιοδικό Capital: «Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ίσως προκάλεσε την εξαφάνισή του σκόπιμα».

Η δημοσιογράφος ισχυρίζεται ότι είδε το φθινόπωρο του 2022 φωτογραφίες που φαίνονταν να δείχνουν τον Καρλ-Εριβάν Χάουμπ στη Μόσχα τον Φεβρουάριο του 2021. «Απ’ όσο γνωρίζω, αυτές οι φωτογραφίες ελήφθησαν από μια ισραηλινοαμερικανική εταιρεία που χρησιμοποίησε σύστημα βιομετρικής επιτήρησης στη Μόσχα, ψάχνοντας για εικόνες του αγνοουμένου» λέει.

Η Μπέτιτσερ αναφέρει ότι αυτές οι φωτογραφίες ήταν διαθέσιμες στον Κρίστιαν Χάουμπ τον Μάιο του 2021, όταν στην ένορκη κατάθεσή του στο περιφερειακό δικαστήριο της Κολωνίας ισχυρίστηκε πως δεν είχε «αξιόπιστα στοιχεία» ότι ο αδελφός του ήταν ακόμα ζωντανός. Η δημοσιογράφος προσθέτει ότι η οικογένεια ξεκίνησε τη δική της έρευνα για την ανακάλυψη των ιχνών του Χάουμπ αμέσως μετά την εξαφάνισή του.

«Ιχνη που οδηγούσαν στη Ρωσία εμφανίστηκαν λίγο μετά την εξαφάνισή του» ισχυρίζεται η Μπέτιτσερ. «Υπήρχε μια υποτιθέμενη ερωμένη του Καρλ-Εριβάν Χάουμπ με την οποία είχε πολλές έντονες τηλεφωνικές επαφές πριν την εξαφάνισή του, και η οποία έχει διασυνδέσεις με τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών FSB». Ο Χάουμπ φέρεται να κάλεσε τον αριθμό τηλεφώνου της Βερόνικα Ερμίλοβα 13 φορές στις τρεις ημέρες που προηγήθηκαν της εξαφάνισής του, αναφέρει το RTL.

Σε αυτή τη βάση, γερμανοί ερευνητές και υπηρεσίες εντός της Ρωσίας ξεκίνησαν έρευνες, αναφέρει η δημοσιογράφος. «Υπάρχει ένας φάκελος που δείχνει ότι οι ερευνητές υπέθεταν ότι ο Χάουμπ βρισκόταν στη Ρωσία, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να παραγγείλουν μια φωτογραφία του για 100.000 ευρώ». Η Μπέτιτσερ υποπτεύεται ότι το κίνητρο της εξαφάνισης του Χάουμπ ήταν οι επιχειρηματικοί δεσμοί του με τη Ρωσία.

«Ο Καρλ-Εριβάν είναι γνωστό ότι είχε συναλλαγές με ύποπτα πρόσωπα σχετιζόμενα με τη ρωσική οικονομία» ισχυρίζεται. «Κυκλοφορεί μια ιστορία για τους ιδιοκτήτες μιας τράπεζας που έπαιξαν ρόλο στο λεγόμενο “ρωσικό πλυντήριο” – το μεγάλο σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος της δεκαετίας του 2010». Η υπόθεσή της είναι ότι ο δισεκατομμυριούχος θα αντιμετώπιζε μπελάδες αν γίνονταν γνωστές οι συναλλαγές του με τη Ρωσία ή με ρώσους επιχειρηματικούς εταίρους του.