Στο ερώτημα αν ο ακριβότερος πίνακας στον κόσμο είναι πράγματι έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι ή των μαθητών του -που ακόμα διχάζει τους ειδικούς- προστίθεται ένα ακόμα: πού βρίσκεται ο πίνακας, ο οποίος αγοράστηκε έναντι 450 εκατ. δολαρίων το 2017 από τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και από τότε εξαφανίστηκε;
Σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα τέχνης, ο πίνακας «Salvator Mundi», που χρονολογείται από το 1500, κοσμεί τους τοίχους της πολυτελέστατης θαλαμηγού του πρίγκιπα – διαδόχου, παρότι η αλμύρα της θάλασσας δεν ενδείκνυται και ως το καταλληλότερο περιβάλλον για ένα τόσο πολύτιμο έργο τέχνης.
Ο πίνακας λέγεται ότι αγοράστηκε για να ενταχθεί στη συλλογή του Λούβρου του Αμπού Ντάμπι ως δώρο από τον Μπιν Σαλμάν, στον φίλο του πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Επίσης, στα αρχικά σχέδια του αγοραστή, ήταν και ο δανεισμός του πίνακα στο Λούβρο του Παρισιού στο πλαίσιο της μεγάλης έκθεσης για τα 500 χρόνια από τον θάνατο του Ντα Βίντσι (ο οποίος πέθανε στο Παρίσι).
Ομως, όπως γράφει το artnet.com, φαίνεται πως και τα δύο σχέδια ακυρώθηκαν, επειδή οι ειδικοί του Λούβρου δεν αναγνωρίζουν τον πίνακα ως έργο του μάστορα της Αναγέννησης, αλλά ενός μαθητή του και έτσι, ο σαουδάραβας πρίγκιπας τον πήγε στο γιοτ του, το οποίο είχε αγοράσει έναντι 500 εκατ. δολαρίων.
«Πώς χάνεται ένα έργο τέχνης του Λεονάρντο ντα Βίντσι; Στα σκοτεινά ύδατα της Μέσης Ανατολής τίποτα δεν είναι αρκετά ξεκάθαρο», γράφει ο αρθρογράφος και έμπορος τέχνης, Κένι Σάκτερ.
Ο πίνακας διαστάσεων 65 Χ 45 εκ. που εικονίζει τον Ιησού Χριστό να βγαίνει από το σκοτάδι, ευλογώντας τον κόσμο με το δεξί χέρι, ενώ κρατά μια κρυστάλλινη σφαίρα στο αριστερό, δεν έχει εκτεθεί δημόσια, εγείροντας πολλά ερωτήματα για τον αγοραστή του, το πού βρίσκεται, ακόμη και για την αυθεντικότητά του. Οι ειδικοί της τέχνης εξακολουθούν διαφωνούν για το αν το έργο είναι πραγματικά του ντα Βίντσι ή ενός μαθητή του, στο οποίο ο δάσκαλος έβαλε απλά τις τελευταίες πινελιές.
Αν ο πίνακας αποδειχθεί ότι δεν είναι του Ντα Βίντσι, ο πρίγκιπας μπορεί να τον επιστρέψει και να απαιτήσει το ποσό που έδωσε για να τον αγοράσει.
Η δημοπρασία διεξήχθη τηλεφωνικά και ο οίκος Christie’s δεν επιβεβαίωσε την ταυτότητα του αγοραστή. Μετά τη δημοπρασία και με νυχτερινή πτήση ο «Salvator Mundi» μεταφέρθηκε στο πολυτελές γιοτ «Serene» του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ανέφεραν δύο ανώνυμες πηγές στον Σάκτερ. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι ολόκληρο το ποσό έχει ήδη καταβληθεί, παρά τις φήμες που κυκλοφορούσαν στον κόσμο της τέχνης ότι έχει διευθετηθεί μόνο εν μέρει.
Το έργο «Salvador Mundi» αναμένεται να παραμείνει στη θαλαμηγό και στη συνέχεια να μεταφερθεί στην περιοχή Αλ Ούλα της Σαουδικής Αραβίας, όπου κατασκευάζονται μουσεία και πολιτιστικά κέντρα, μία «Ντίσνεϊλαντ της Τέχνης», όπως γράφει ο Σάκτερ.