Ποιος αποφασίζει στην Ευρωπαϊκή Ενωση; Αν ως τώρα το ερώτημα είχε μείνει αναπάντητο, η Die Welt μας δίνει μια ιδέα: Η Ανγκελα Μέρκελ, ειδικά σε θέματα που αφορούν σε μεγάλο βαθμό τη χώρα της, ασχέτως αν τέτοιου είδους αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται συλλογικά σε μια Ευρώπη των 28, ή των 27. Οπως υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Τουρκία είχαν προχωρήσει τον περασμένο Μάρτιο σε μια άτυπη συμφωνία κυρίων για τον αριθμό των σύρων προσφύγων που θα δέχονταν η ΕΕ, χωρίς να ενημερωθούν οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ενωσης.
Οπως διευκρινίζει το δημοσίευμα, η καγκελάριος Μέρκελ και ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, η χώρα του οποίου προήδρευε τότε στην ΕΕ, «κατά τις διαπραγματεύσεις για τη προσφυγική συμφωνία είχαν δώσει στην Τουρκία συγκεκριμένες υποσχέσεις, ότι η ΕΕ θα έπαιρνε 150.000 με 200.000 Σύριους πρόσφυγες κατευθείαν από την Τουρκία».
Η συμφωνία κλείστηκε ανάμεσα στη Μέρκελ, τον Ρούτε και τον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος τώρα βρίσκεται στο περιθώριο (είχε απομακρυνθεί από την πρωθυπουργία πριν ακόμα και από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου).
Μετά το ραντεβού των τριών (Μέρκελ, Ρούτε, Νταβούτογλου) παρουσιάστηκε την επομένη στο Συμβούλιο Κορυφής ως «αιφνιδιαστική τουρκική πρόταση», ενώ εγκρίθηκε από τους 28 στο τελικό ανακοινωθέν του Συμβουλίου και υιοθετήθηκε για «ανθρωπιστικούς λόγους». Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός των προσφύγων δεν ανακοινώθηκε στους υπολοίπους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.
Στο έγγραφο των συμπερασμάτων γινόταν λόγος για ένα «αξιόπιστο, εθελοντικό, ανθρωπιστικό πρόγραμμα υποδοχής με την Τουρκία». Στην πράξη αυτό σήμαινε την επιστροφή στην Τουρκία ενός πρόσφυγα για κάθε έναν που θα γινόταν δεκτός από την ΕΕ.
Αν και πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ δέχτηκαν τη συμφωνία με ανακούφιση, γιατί διευθετούσε ένα ανοιχτό ζήτημα που απειλούσε να διχάσει την ΕΕ, κάποιες από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης την έκαναν δεκτή με σκεπτικισμό, ενώ επικριτική ήταν και η υποδοχή από ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Η εφημερίδα επικαλείται αρκετούς που αναμείχθηκαν τότε στις διαπραγματεύσεις, ενώ οι πληροφορίες βασίζονται σε βιβλίο του δημοσιογράφου της Welt Ρόμπιν Αλεξάντερ που κυκλοφορεί.